‘Nederland moet excuses maken aan Molukkers’

Foto: ANP
 
 

LEERDAM – Nederland moet officieel excuses maken aan de Molukse gemeenschap. Dat stelde burgemeester Victor Molkenboer (PvdA) van Leerdam maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij stelt zich te schamen voor de manier waarop de Molukkers in Nederland zijn ontvangen.

Molkenboer bood zelf onlangs op een herdenkingsbijeenkomst van de Molukse gemeenschap in Leerdam ook al zijn excuses aan. “Het zou de Nederlandse overheid sieren dit voorbeeld te volgen”, vindt hij.

Vlucht
De Molukkers riepen in 1950 op het eiland Ambon hun eigen republiek uit. Maar het Indonesische leger accepteerde dit niet en zette de aanval in. Hierdoor vluchtten in 1951 ongeveer 12.500 Molukkers hun land en kwamen naar Nederland.

Het was de bedoeling dat zij na enige tijd weer terug zouden keren, maar daar kwam niets van terecht. De onvrede hierover was een van de motieven voor enkele gewelddadige acties van Molukkers in de jaren ’70.

Erkenning
Leerdam kent een relatief grote Molukse gemeenschap. “Erkenning van hun situatie toen maakt het voor velen makkelijker een streep onder het verleden te zetten en te werken aan een nieuw begin”, aldus burgemeester Molkenboer.

bron: www.ed.nl (van 09-01-2012)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s