De Molukse bangsalijst

Iedereen is in rep en roer over de zogenaamde Bangalijst. Alleen dat woord al. Banga. Dat doet me denken aan een exotisch oord waar mensen zich heerlijk in het zonnetje dood vervelen en daarom maar een lijstje opstellen. Ze moeten toch wat, want aan de dagelijkse boodschappenlijst verandert niet veel op de tropen. Dat is een beetje vis uit de zee, banaan uit de bananeboom, kokosnoot en een wild zwijn uit de jungle en klaar is kees. Nee, dat verveelt, daarom bedachten wat hangjongeren en hangouderen een “Bangalijst“. Ze hadden voor elk onderwerp een lijst, dus ook voor een Bangalijst, maar toen was het nog heel onschuldig. De Bangalijst van toen, somde alleen op wie de mooiste koort tussen de billen had. Meer niet. Je was er vroeger trots op dat je op de bangalijst kwam. Als je op nummer 1 stond, mocht je een jaar lang je achterwerk als bijzettafel aanbieden bij de toeristen.

Nu is die lijst ook naar Nederland toegewezen. Dat kon ook niet uitblijven, want Nederland wil graag “zwart” zijn. Tegenwoordig is een gewone Nederlander zijn saai. Je hoort er niet bij. Je bent niet “down” met ons, weetje. Nee, de “tori” wat ik je vertel, hebben ze al vaak gerapt op diverse “pokoes”. Jeweettoch? Jeweettoch is de Nederlandse “slang (spreek uit: Sleng)” voor de Amerikaanse variant “YouknowwhutI’msayinggggg“. Kijk ff naar de oude Fresh Prince of Bel-Air afleveringen en je weet het goed uit te spreken.

In mijn tijd hadden we nog geen bangalijsten. We hadden geeneens internet, geen ping, whatsap, MSN of wat dan ook. Toen ik 13 jaar was, was de pieper in opkomst! Dat was een revolutionaire uitvinding. Ik had een dokterspieper. Stond ik in de lift met een groep dokters in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, ging mijn pieper af! Iedereen greep naar zijn of haar broekriem! Al die doktoren in paniek, horen ze mij zeggen: “Eh jongens, rustig maar. Het is voor mij. Het is voor mij” en dan stoer de lift uitlopen.

Ik kom uit de Molukse wijk te Assen. Meerendeel van de Molukkers die daar wonen, kunnen geeneens fatsoenlijk Nederlands praten, laat staan schrijven! Dus dan kunnen ze al helemaal geen lijsten opstellen. Ja, boodschappenlijstjes, maar ook daar zitten taalfouten in. Dat heeft met luiheid te maken. Wij kijken liever naar foto’s. Als wij foto’s bekijken, tekenen wij liever een piemel op iemands hoofd, waarvan wij denken dat zij de grootste slet is. En dan de ballen zo om de ogen, zodat het net op een bril lijkt. Of wij zeggen het gewoon. Ook gemakkelijk. Waarheid is hard, maar zo zijn wij Molukkers ook.

Nee, om de waarheid te vertellen, de Molukkers uit mijn wijk hadden hun eigen lijstje. Dat lijstje werd om het half jaar geupdate en waar nodig aangepast. Door het succes, werd er op een gegeven moment besloten om dat lijstje uit te breiden met nog meer genomineerden. Wij noemden het, de “Bangsalijst“. “Bangsa” is een Moluks woord. Dat betekent “Volk“. Molukkers noemen zich onderling ook bangsa als ze iemand groeten van het hetzelfde volk. Vandaar “Bangsalijst“, omdat dat iets van “ons” is. Dat kan niemand van ons afpakken.

Maar wie denkt dat het over wie de grootste Molukse slet was in onze wijk, komt bedrogen uit. Onze lijst ging niet over hoeren en sletten en wat ze allemaal gedaan hebben, hoe vaak en bij wie. Dat vonden wij niet interessant, want daar hebben wij geen lijst voor nodig. Wij horen het dagelijks, welke Molukse oom het met welke tante heeft gedaan en wie met wie vreemd is gegaan. Dat gaat zo snel, als het eenmaal op een lijst gepubliceerd staat, is het alweer oud nieuws, dus gedateerd. Als we dat zouden doen,dan zouden we een dag en een nachtteam moeten hebben, om de lijst om de haverklap aan te passen. Onze “Bangsalijst” is de tegenpool van de beroemde Quote 500. Onze “Bangsalijst” houdt bij wie de armste Molukker is uit onze wijk en hoeveel schuldeisers hij achter zich aan heeft. Tevens wordt er ook als extra info erbij vermeldt, hoe groot de schuld is en of diegene bij de schuldsanering zit. Zeg eens eerlijk, dat is toch veel interessanter, dan om te weten welke 13 jarige de grootste slet is?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s