‘Insigne voor militairen haalt oude wonden open’

‘Insigne voor militairen haalt oude wonden open’

  • Archieffoto van de treinkaping in 1977

BOVENSMILDE – Een insigne voor militairen die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping bij de Punt en de schoolgijzeling in Bovensmilde haalt veel oude wonden open. Zowel bij Molukkers, als bij de slachtoffers. Dat zegt Emus Saija van Brink Baru namens de Molukkers.

Op 23 mei 1977 kaapten Molukkers een personentrein bij De Punt. Tegelijkertijd gijzelden Molukkers in Bovensmilde ruim 100 schoolkinderen en hun onderwijzers. De gijzelingen hielden Nederland bijna 3 weken in hun greep.

 
Actie met mariniers

De treinkaping werd beëindigd door een actie met mariniers. Twee gijzelaars en zes kapers verloren daarbij het leven. De gijzelnemers in de school gaven zich uiteindelijk over. De acties waren erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken te erkennen.

 
Weigering

Minister Hillen van Defensie maakte bekend dat de militairen die een einde maakten aan de treinkaping en de gijzeling een insigne krijgen. Oud-commandant Kees Kommer die in 1977 de beschieting van de trein leidde gaat de onderscheiding weigeren. Hij vindt dat je geen medaille verdient voor het doden van mensen. Bovendien moet de Nederlandse overheid excusen maken voor de fouten met de Molukkers in de jaren ’50 zegt Kommer.

Bron: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/insigne-voor-militairen-haalt-oude-wonden-open

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s