Snoop Dogg in Groningen

Snoop Dogg gisteren in De Oosterpoort, Groningen

Snoop Dogg was in Nederland. Niet in de Mekka van de “weed smokers“, de allermooiste stad van Nederland oftewel Amsterdam, maar in Groningen. De avond begon al lekker, toen een product uit de Groningse klei als voorprogramma ging optreden. De groep Dope D.O.D. zweepte het publiek al snel op. Voor even waren we vergeten dat we hier te maken hadden met alleen maar “een voorprogramma“. Ik was onder de indruk van die jongens. Ik had nog nooit van die jongens gehoord, maar een goede vriend van me, waar ik gisteren mee naar het concert ging, wist me te vertellen wie zij waren.

Dope D.O.D. is een 3 mans formatie gevormd in 2006. De groepsleden, Jay Reaper, Dopey Rotten en Skits Vicious komen alle drie uit Groningen. Hun muziek heeft wijde invloeden van Dupstep, Grime, Hip Hop, Rap en Rock. Eind 2011, begin 2012 kwam hun video “What Happenend” uit. In november 2012 bereikte de video de 9 miljoen views op You Tube. Snoop Dogg is de niet eerste internationale artiest voor wie zij in het voorprogramma stonden. In 2011 waren zij ook de openingsact voor Korn en Limp Bizkit.

Na een uur van Dope D.O.D. te hebben genoten, was het aan de beurt aan Tha Dogg himself. Tenminste dat was de bedoeling. Hij stond gepland om 21.00 uur, maar zoals het bij de meeste rappers het geval is, ze komen altijd te laat. Het hadden zowaar Molukkers kunnen zijn. Het publiek begon onrustig te worden en te morren. Fluitconcerten kwamen op gang. Dat is ook tegelijkertijd het dieptepunt van de avond. Er werd geen DJ ingezet om dat gat op te vullen. Er werd nauwelijks muziek gedraaid. De lichten gingen aan en we moesten het liefst anderhalf uur wachten, voor dat hij opkwam!

Maar toen Tha Dogg opkwam, was het hek van de dam! Met de openingstrack “I wanna rock” en zeer uitdagende, sexy danseressen, liet Snoop gelijk zien, waarom het publiek van hem houdt. Dat hij ons, het publiek wat afgerond EUR 50,- aftikte voor een kaartje, anderhalf uur liet wachten, was hem gelijk vergeven. Hij liet gelijk zien waarom hij al ruim 20 jaar aan de top staat van de rap muziek. De meeste van zijn “Doggystyle” klassiekers kwamen ten gehore, afgewisseld met recente hits. “What’s my name, Gin & Juice, Pump Pump, Ain’t no fun etc”. Ook “Snoops upside your head“, van het album ” Tha Doggfather” bracht hij ten gehore en dat is opmerkelijk, omdat hij die track nauwelijks live opvoert. Een van de hoogtepunten was toen Snoop aan kwam zetten met House of Pain “Jump Around“. De Oosterpoort schudde op zijn grondvesten. Iedereen sprong op en neer!

Op momenten dat Snoop de behoefte had om te blowen, zoals gewoonlijk, werd zijn plek ingenomen door zijn groep The Doggpound. Groepsleden Soopafly, Kurupt Young Gotti en Snoops neefje Daz Dillinger, zorgden voor een welkome muzikale afwisseling. Zoals het al 20 jaar het geval is, zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, Snoop Dogg & The Doggpound. Voor even had ik de hoop dat ze klassieker ” Let’s play House” zouden inzetten, maar helaas. Ook “DPGC 4 Life” werd niet gedraaid. Maar we hoefden niet te treuren. Na al die jaren hebben ze nog steeds niet aan kracht ingeboet. Gisteren werd eens te meer gebleken dat rapartiesten als Snoop Dogg & The Doggpound een uitstervend ras zijn. Al vanaf 1992 staan zij aan de top. Dr. Dre, Snoop Dogg, Ice Cube, Wu Tang Clan, noem maar op. Artiesten van begin jaren 90, toen gangsta rap begon aan hun opmars, zijn klassiekers. Tegenwoordig komen wij ze niet meer tegen. Artiesten van dat kaliber met zo’n staat van dienst. Hedendaagse rappers zijn artiesten, die liever werken met Techno DJ’s en autotunes.

Toch zijn er ook een aantal minpunten op te noemen. Het is erg jammer dat classics als ” 187um, Murder was the Case, Lodi Dodi, Beautiful” niet gehoord werden. En dat stukje dat Snoop rapte op Kathy Perry’s track ” California Girls” had echt niet gehoeven, maar toch deed hij het. Dat is wel te begrijpen. Er zaten ook jonge fans in de zaal, die van dat nummer houden. Toen hij dat nummer ging doen, keek ik in de zaal en ik zag dat vooral jonge meiden compleet los gingen op dat nummer. Snoop was er voor iedereen, jong en oud. Snoop Dogg bedankte zijn fans die vanaf het eerste uur al van hem hielden. Al zijn fans vanaf “Ain’t nuthin’ but a G Thang” tot aan zijn hedendaagse fans die zijn transformatie tot reaggaester Snoop Lion zullen meemaken.

Een ding is zeker. Snoop gaat nog lang niet met pensioen. We zullen hem nog vaker zien hier in Nederland en hopelijk weer in Groningen. Het was zeker de moeite waard en weer voor herhaling vatbaar.

Advertenties

2 gedachtes over “Snoop Dogg in Groningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s