Het gevaar wat valse hoop heet

Iedereen heeft dit wel ervaren. En met iedereen, bedoel ik dan ook echt iedereen. Dus ook mannen. Ik heb het over liefdesverdriet.  Ik zeg expres mannen, want in tegenstelling tot vrouwen, is er weinig bekend over mannen met liefdesverdriet. Het zijn toch veelal vrouwen die hun verdriet delen. En daar zit het knelpunt. Een verbroken liefde is meer dan zomaar verdriet. Vrouwen gaan hierin heel anders mee om dan mannen. Vrouwen praten, bellen, e-mailen, whatsappen, chatten, net zolang totdat ze eroverheen zijn. Mannen niet. Die zwijgen over hun gekrenkte gevoelens. En blijven, meer dan vrouwen, hopen dat het goed komt. Hierdoor lijden ze ook langer. Vrouwen zijn realistischer.

 

Tijd heelt alle wonden

Over liefdesverdriet wordt veelal lacherig over gedaan. “Tijd heelt alle wonden”, is een vaak gehoorde uitspraak. Liefdesverdriet dient echter gezien te worden als een serieuze aandoening, waar serieus aandacht aan geschonken moet worden. Alle emancipatie en de mannenbeweging ten spijt durven nog steeds niet veel mensen, en zeker mannen, bijvoorbeeld een vergadering af te zeggen met als verklaring hun grote liefdesverdriet. Griep, druk, hoofdpijn, alles wordt verzonnen, maar ziek en uitgeput van liefdespijn, dat zeggen ze niet. Terwijl mensen zelden meer lijden, zieker en somberder zijn – tot aan het suïcidale toe – dan als ze liefdesverdriet hebben.

 

Valse hoop

Er werd serieus onderzoek naar gedaan en de conclusie was dat mannen langer valse hoop koesteren dat hun geliefde terugkomt, dan vrouwen. Vrouwen laten die hoop eerder varen. En dat is martelend voor mannen. Het is juist die hoop dat ervoor zorgt dat mannen zichzelf langer vast pinnen op iets wat er niet meer is en ook niet meer terugkomt. Dat bemoeilijkt het besef dat het echt voorbij is. Hoop laat de pijn langer duren. Vandaar valse hoop. Valse hoop is de beste indicator voor een pijnlijk liefdesverdriet. Valse hoop is de bitterste pil uit de cocktail die liefdesverdriet heet. Wie blijft hopen dat de verdwenen liefde terugkomt, zet zichzelf gevangen in pijn. Omdat die hoop vaak vals is.

Vrouwen koesteren minder vaak valse hoop op herstel en aanvaarden de breuk vaak sneller. 13% van de vrouwen gaf na de b reuk meteen de hoop op. Geen enkele man deed hetzelfde. Samen met kortdurende hoop (tot 3 maanden) is het verschil zelfs 43% bij de vrouwen, tegen 13% bij de mannen. Dat wil zeggen dat meer dan drie maal zoveel vrouwen dan mannen binnen 3 maanden geen last meer van valse hoop heeft.

Echt, mannen blijken kwetsbaarder voor langdurige valse hoop dan vrouwen. En dus voor acute liefdespijn, mogelijke agressiviteit en zelfmoord neigingen. Mannen, wapen je tegen illusies en praat erover!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s