Reactie journalist Jan Beckers

Een bericht van schrijver / freelance journalist Jan Beckers:

Als schrijver van ” AIR MATA KEBENARA ” wil ik graag het volgende zeggen. Ten eerste dat ik het onderzoek in samenwerking heb gedaan met Junus Ririmasse en mevr. Nona Lumallesil.

Wij hebben hier ook mee willen laten zien dat het heel goed mogelijk is de samenwerking tussen Molukkers en Nederlanders.Tijdens het onderzoek ben ik heel veel Nederlanders tegengekomen die nog steeds een groot begrip hebben voor de Molukse zaak. Maar daar zal ik later wellicht verder over berichten.

Het hiernavolgende schrijf ik op persoonlijke titel :
Het is mooi de reacties te lezen van Molukse jongeren hierboven.Molukkers hebben zich altijd strijdvaardig getoond. Maar niets is zwart/wit. Hoe komt het dat de RMS regering geld in moet zamelen om een seminar bij te wonen? De regeringskas lijkt daar niet voldoende middelen voor te hebben en dat is triest. Er wonen nu ongeveer 60- tot 70.000 Molukkers in Nederland en slechts een paar honderd zijn donateur van het strijdfonds waaruit de regering haar activiteiten moet zien te bekostigen. President Wattilete en zijn kabinet hebben enorme juridische successen behaald de laatste jaren waarvan uit één blijkt dat de RMS gerechtvaardigd geproclameerd is. De strijdvaardigheid en de verontwaardiging die in reacties geuit worden zijn goed, maar strijdvaardigheid kan ook in stilte gebeuren door de regering in ballingschap masaal te gaan steunen door donateur van het strijdfonds te worden. Op de RMS-site staat een formulier. Als slechts tien procent van de Molukse bevolking 20 euro per maand over zou maken bewerkstelligd dat dat de regering niet extra oproepen voor geld hoeft te doen om de strijd voort te zetten die de eerste generatie begonnen is. Jullie opa’s en oma’s want velen van de 2de generatie hebben hun ouders reeds begraven.

En of je het nou wel of niet eens bent met die regering : het is de officiële regering en daarnaast kunnen jongeren natuurlijk altijd proberen een plaats binnen die regering te krijgen, er zijn genoeg ministersposten vacant. Niets is zwat/wit. Voor het onderzoek zij zo’n beetje alle Molukse organisaties in Nederland benaderd voor een finaciële bijdrage aan het onderzoek. Vrijwel niemand reageerde hier op, behalve de Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoua’s. Zij stelde in een e-mail dat het onderzoek niet overeenkomt met de doelstelling van de Stichting. Maar dat is raar. De Stichting zegt voor zelfbeschikking te zijn en de negen strijders van De Punt streden daar juist voor en zes van hen hebben daarbij het leven verloren? Is het uitblijven van steun waardoor de onderzoekers alles zelf betaald hebben en dat bedrag was erg hoog, een teken van het failliet van Het Moluks volk als zodanig?
Het lijkt er wel op eerlijk gezegd.

Dan is er nog iets . Iedere staat waar ter wereld ook verplicht zich om de graven en monumenten van hen die gevallen zijn te onderhouden tot in de eeuwigheid. Dat is een plicht. Het monument van de zes van De Punt word door nabestaanden en overlevenden onderhouden. Misschien komt het omdat de RMS nog een relatief jonge staat is dat men dat oer het hoofd heeft gezien. Wanneer de RMS regering besluit het onderhoud over te nemen zou dat tevens een erkenning zijn dat degene die daar liggen als vrijheidsstrijders van de RMS gezien worden.

Als laatste : op de begrafenis van de zes van De Punt waren 6000 Molukkers uit heel Nederland aanwezig. De rouwstoet te voet ging van Bovensmilde naar De Boskamp te Assen en vormde een indrukwekkend eerbetoon en samenhorigheid. Nu zijn er jaarlijks slechts een paar honderd man die de herdenking bijwonen en dat is triest. Zeker ook voor de nabestaanden die zich meer gesteund zouden voelen bij een meer massale opkomst. Maar het is nog meer dan een week voor het 11 juni is en de onderzoekers van bovenstaand rapport hopen en spreken de wens uit dat de verontwaardiging die het onderzoek opgeroepen heeft tot een veel groter opkomst van de herdenking zal leiden.

Het is op dinsdag over een week, dus nog genoeg tijd om een vrije dag te regelen.

Jan Beckers met dhr. J. Ririmasse.

Jan Beckers (r) met dhr. J. Ririmasse één van de kapers van De Punt.

Advertenties

Een gedachte over “Reactie journalist Jan Beckers

  1. Dhr. Beckers gaat er met zijn opmerking dat de RMS-regering het grafmonument van de Zes over het hoofd heeft gezien wel aan het feit voorbij dat de RMS-regering door de 35 jaren heen alle grafrechten voor het monument betaald heeft. Dit is een aanzienlijk bedrag. Normaliter komt dit voor rekening van de nabestaanden. Er kan dus zeker niet gezegd worden dat er geen aandacht is voor het monument van de RMS regering. De financiële kracht van het collectief wordt ingezet voor het behoud van het het grafmonument, dit lijkt mij ook de meest praktischevorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s