Verdeelde reacties op ‘liquidaties De Punt’

Verdeelde reacties op ‘liquidaties De Punt’

 

ASSEN/GRONINGEN – De reacties op het onderzoek naar de ontknoping van de treinkaping op 11 juni 1977 bij De Punt zijn sterk verdeeld. Bij de bevrijdingsactie komen twee passagiers en zes van de negen kapers om het leven. Uit onderzoek door Jan Beckers, waarover Dagblad van het Noorden vandaag uitgebreid publiceert, blijkt dat een aantal kapers is geliquideerd door de Nederlandse mariniers.

SP-kamerlid Harry van Bommel gaat de huidige ministers van Defensie en Justitie om uitleg vragen. Hij wil dat ze gedetailleerd ingaan op het destijds gebruikte geweld. “En als blijkt dat de mariniers niet geoorloofd geweld hebben gebruikt, dan moet dat ook worden uitgesproken.”

In Molukse kringen bevestigt het onderzoek wat veel Molukkers al lang denken: het was niet de bedoeling de kapers uit te schakelen en te arresteren, maar ze te doden. Dan blijkt deze ontknoping in meerdere opzichten een openliggende zenuw. Veel niet-Molukkers zeggen namelijk: Wie een trein kaapt en zelf het geweld niet schuwt, loopt het risico te worden doodgeschoten.

Dries van Agt, destijds minister van Justitie, stemde samen met de ministers De Gaay Fortman en Van der stoel voor de bestorming. Hij wil desgevraagd niet reageren op het onderzoek. “Wat u mij voorhoudt, komt in elk geval niet overeen met de opdracht die de mariniers kregen.”

 

bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article10143563.ece/Verdeelde-reacties-op-%E2%80%98liquidaties-De-Punt’-

Advertenties

4 gedachtes over “Verdeelde reacties op ‘liquidaties De Punt’

  1. Pingback: Reactie journalist Jan Beckers | Emerson Terinathe

  2. De NS kan dan ook een aanklaagt indienen tegen de nabestaanden van de kapers vanwege de beschadiging van materiaal van de trein en het niet op tijd rijden van de trein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s