Molukkers vs. De Nederlandse Staat

Vandaag hebben journalist Jan Beckers, dhr. J. Ririmasse en mevrouw N. Lumalessil een gesprek gehad met mevrouw Liesbeth Zegveld. Het gesprek vond plaats in haar kantoor in Amsterdam. Mevrouw Zegveld is een Nederlandse advocaat, juriste en Hoogleraar. Na haar rechtenstudie in Utrecht promoveerde ze in 2000 cum laude. Voor haar proefschrift Accountability of Armed Opposition Groups in International Law ontving ze diverse prijzen. In 2000 werd ze ook beëdigd als advocaat en in 2005 werd zij partner bij Böhler Franken Koppe Wijngaarden Advocaten. Bij dit advocatenkantoor is Zegveld lid van de sectie Internationaal Recht & Mensenrechten, waar haar onderzoek zich concentreert op Internationaal Humanitair Recht, in het bijzonder rechtsherstel voor oorlogsslachtoffers.

Ze was de advocaat van twee Bosnische families. De Bosnische families klaagden de Nederlandse staat aan voor de dood van familieleden tijdens de val van Srebrenica in 1995. Zegveld voerde voor de rechtbank in Den Haag aan dat de Nederlandse blauwhelmen met medeweten van de regering moslims moedwillig hebben blootgesteld aan de vijand. Sinds september 2006 is Zegveld hoogleraar aan de Universiteit Leiden, met als leeropdracht Internationaal Humanitair Recht, in het bijzonder de rechten van vrouwen en kinderen ten tijde van gewapend conflict.

Zij stond in 2011 als advocate negen nabestaande weduwen bij die de Staat der Nederlanden aansprakelijk stelden voor gederfde inkomsten van levensonderhoud wegens het Bloedbad van Rawagede op 9 december 1947. Niet eerder dan 64 (!) jaar later leidde dit tot de uitkomst dat Nederland ingevolge de overeengekomen schikking voluit zijn excuses aan de nabestaanden aanbood en een schadevergoeding van 20.000 per persoon uitkeerde. Ze is lid van het comité voor de compensatie van oorlogsslachtoffers van de International Law Association.

In de zaak van de bestorming van de trein, ten tijde van de Molukse treinkaping in 1977 bij De Punt, ziet zij duidelijk mogelijkheden, met name daar waar de geweldinstructies overschreden zijn en gewonden alsnog werden doodgeschoten. Mede hierdoor is zij tot het besluit gekomen om deze zaak op zich te nemen en alle nabestaanden bij te staan. Haar conclusie luidt dat de Staat er is om haar burgers te beschermen en niet dood te schieten. Zodra de heer Beckers al het verzamelde materiaal aan haar heeft overhandigt, zal zij dit bestuderen met haar kantoorgenoot om vervolgens de Nederlandse Staat uit naam van de nabestaanden aan te schrijven. Dit kan wel 4 maanden duren, wat zeker niet ongebruikelijk is.

De nabestaanden van de omgekomen treinkapers, precisie commandant Kees Kommers, Jan Beckers, alsmede de Molukse gemeenschap zijn niet de enigen die pleiten voor een parlementair onderzoek. Hendrien Maat, één van de gegijzelden van De Punt, liet in een reactie weten te hopen dat er een parlementaire onderzoek komt. “Als dat het geval zal ik zeker meewerken en is jullie maandenlange onderzoek niet voor niets geweest“, aldus mevrouw Maat.

Morgen zal er een artikel geplaatst worden in de Volkskrant en donderdag wordt de heer Beckers geïnterviewd op Vara Radio 1. Dit zal ergens tussen 11.00 en 12.00 uur plaatsvinden.

 

 

Jan Beckers met dhr. J. Ririmasse, met op de achtergrond de plek waar het allemaal gebeurde, De Punt

Jan Beckers met dhr. J. Ririmasse, met op de achtergrond de plek waar het allemaal gebeurde, De Punt

Advertenties

5 gedachtes over “Molukkers vs. De Nederlandse Staat

  1. Nederlandse regering houd van verstoppetje met Republiek Indonesie en overloopertje spelen met oud vijand Republiek Indonesie.En houd van spelletjes spelen om een ander de bloed onder de nagels te halen,zodat een andere op een hele vieze smerige wijze de schuld krijgt.En bijna de hele nederlandse bevolking zover dom stom te krijgen,zodat iedereen denkt dat de nederlandse Regering onschuldig is.Maar ondertussen graaien in andermans portomonee tot een ander die er meer heeft niet meer recht op heeft.Ikke Ikke Ikke en laat een ander ,omdat wij het zo goed hebben maar lekker barsten stikken.

  2. Nederland is dol op struisvogelpolitiek. Men zegt wel vaak “de geschiedenis herhaald zich” maar nu is de grens bereikt….nu “STOP!!!” niet meer verder!! Struisvogel!! steek je kop nu maar uit het zand. Ik heb nog steeds een onaangename bitterzoete smaak aan overgehouden. Een eerste vereiste van een democratisch rechtsstelsel is transparantie wel op zn plaats.

  3. Eerst schieten dan praten is nog steeds de manier om een gevaarlijke kaping op te lossen. Men is bewapend, iedereen kan een vijand zijn. Eerst zorg je voor duidelijkheid, laat iedereen op de grond liggen. Die weigert kan een kogel verwachten. De actie werd heel snel uitgevoerd, helaas sneuvelde er 2 onschuldige, maar beter dan alle inzittende van de trein.

    Een belediging voor alle onschuldige mensen die hierbij betrokken waren, deze hadden met deze onzin nooit lastig gevallen mogen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s