Nederlands bedrijf gaat militair materiaal leveren aan Indonesië

Nederlands bedrijf gaat militair materiaal leveren aan Indonesië

BINNENLANDBUITENLANDHet kabinet geeft toestemming voor de export van militair materiaal ter waarde van 345 miljoen euro naar Indonesië. Het gaat om onderdelen van fregatten voor de Indonesische marine. Dat melden minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in een Kamerbrief.

De onderdelen voor de fregatten worden geleverd door een Nederlands bedrijf, deels via een werf in Roemenië en deels rechtstreeks naar een werf in Indonesië. De fregatten zelf worden gebouwd in Roemenië of Indonesië – het bedrijf is alleen verantwoordelijk voor de levering van onderdelen. De uitvoer is volgens het kabinet niet in strijd met de Europese criteria voor de export van wapens.

Vorig jaar ging de verkoop van tachtig tanks aan Indonesië niet door. Een meerderheid van de Tweede Kamer was tegen vanwege zorgen over de democratie en de mensenrechten in Indonesië, onder meer in Papoea. Ook de PvdA stemde toen tegen. Nu schrijven de twee PvdA-ministers in de Kamerbrief:

“Indonesië is een stabiele democratie, waar vrije en eerlijke verkiezingen plaatsvinden. De pers is vrij, er is een levendig maatschappelijk middenveld en er is officieel een hoge mate van tolerantie. Bescherming van mensenrechten is (grond-)wettelijk vastgelegd; naleving is incidenteel een punt van zorg. Gelet op de aard van de goederen en de eindgebruiker is niet te verwachten dat deze zullen bijdragen aan schendingen van mensenrechten.”

“In Papoea blijven interne spanningen bestaan en doen zich af en toe gewelddadige incidenten voor”, schrijven Ploumen en Timmermans nu aan de Kamer. De uitvoer van de fregatonderdelen zal echter niet leiden tot toename van de interne spanningen, verwachten de bewindslieden, omdat de marine hierbij niet wordt ingezet.

 

bron: http://www.nrc.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s