Tot slot

Een persoonlijke toelichting van Jan Beckers en dhr. Junus Ririmasse

TOT SLOT

Niets is zwart wit. Aan de vooravond van de 36ste herdenking van de zes van De Punt waarbij ook de drie anderen overlevende strijders niet uit het oog verloren mogen worden, hebben wij nog een vraag. Hoe komt het nou dat het onderzoek naar het bittere en wrede lot van de zes omgekomen strijders door geen enkele Molukse organisatie gesteund werd en dat terwijl het nogal op verzoek vanuit hoge Molukse kringen plaatsvond? Vrijwel alle Molukse organisaties binnen Nederland werden verzocht om een financiële bijdrage en dat is niet gelukt. Het excuus dat er te weinig – of geen subsidies waren deed schijnbaar de zelfdenkzaamheid op andere wijze iets in te zamelen ,ook verdwijnen. Maar de meesten reageerden niet eens.

De Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea’s reageerden bij monde van dhr. Zwarteveen en dhr. Flapper. Zwarteveen mailde dat het onderzoek niet binnen de doelstelling van de stichting viel en dat er derhalve geen bijdrage gegeven kon worden. Maar het doel van die stichting die voorkomt uit de eens zo meelevende en echt voor zelfbeschikking vechtende stichting Door De Eeuwen Trouw is toch “ zelfbeschikking? ” Het is zelfs de naamvoering van de stichting. En is dat niet hetzelfde doel waar de zes omgekomen jongeren voor streden? Van George Flapper ontving ik ook een mailtje als zijnde mede woordvoerder van ZMP. Hij deed er nog een schepje boven op : De stichting had geen interesse naar de Molukse acties en naar wat er in de trein gebeurt was en wees daarom ook het verzoek af. Op diverse verzoeken aan de Molukse Regering kwam zelfs helemaal geen antwoord en dat is nog het meest bevreemdende. Want was het niet aan het kantoor van de president waar twee jaar geleden afspraken gemaakt werden waaronder die dat het onderzoek actief plaats zou gaan vinden?

Ook op het verzoek het onderzoek integraal op de RMS site te plaatsen werd niet geantwoord. En wij vragen ons af :” Wat denkt men nou eigenlijk te bereiken door te zwijgen? Wat beoogt men nou met dat zwijgen? Wat lost zwijgen nou eigenlijk op? Heeft men dit onderzoek nou eigenlijk wel gewild?”
Dit onderzoek heeft niet alleen veel antwoorden gegeven maar heeft gaandeweg ook vele vragen geproduceerd waaronder bovenstaande. Daarnaast heeft het ook veel zogenaamde “bijvangst” opgeleverd. Informatie waar wij niet naar op zoek waren maar ineens onverwacht en ongevraagd boven kwam drijven en weer aanleiding tot verder onderzoek geeft.

Een paar mensen in Bovensmilde hebben hun belofte die ze ooit 36 jaar geleden deden ingelost: De weg van de waarheid opdat zijzelf en andere nabestaanden weten hoe hun geliefden daadwerkelijk overleden zijn. En dat is bewonderenswaardig en verdient het grootste respect.

Maar ze hebben het wel alleen moeten doen.

Junus Ririmasse en Jan Beckers

” Op zoek naar de waarheid.” foto: Frank Husslage, Middelburg

” Op zoek naar de waarheid.”
foto: Frank Husslage, Middelburg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s