‘Beste mevrouw Hennis, noch Molukkers, noch militairen willen dit draaginsigne’

Vorig jaar schreef ik een open brief aan toenmalig Minister van Defensie, Hillen. Daarin uitte ik mijn verontwaardiging over zijn plan om de mariniers die betrokken waren bij de gewelddadige beëindiging van de treinkaping bij De Punt, te decoreren met een insigne. Mijn open brief publiceerde ik op mijn eigen website (https://eterinathe.wordpress.com/2012/06/11/geachte-meneer-hillen/) Al vrij snel daarna verscheen het o.a. in het Dagblad van het Noorden, AD, Telegraaf, Vrij Nederland en alle landelijke en lokale (nieuws) sites. Van Hillens voornemen werd daarna weinig tot niks meer vernomen.

Mijn verbazing was des te meer groter, toen ik afgelopen dinsdag, nota bene op 11 juni, de dag dat de Molukse gemeenschap onze gevallen helden herdacht, in het Dagblad van het Noorden moest vernemen dat Hillens opvolger, mevrouw Hennis, alsnog de militairen en mariniers wil gaan belonen met een isigne. (lees: https://eterinathe.wordpress.com/2013/06/11/defensie-schendt-afspraken-insigne-2/) In onze gemeenschap is dat als een mokerslag aangekomen. Juist op deze dag werd dat naar buiten gebracht. Ik kan niks anders concluderen dat mevrouw Hennis dit opzettelijk gedaan heeft. Mijn woede, zo ook van mijn gemeenschap, steeg weer naar ongekende hoogte.

Daarom ben ik blij om vandaag in de krant te lezen dat mevrouw Sylvia Pessireron een open brief heeft gestuurd naar mevrouw Hennis. Deze wil ik graag met jullie delen!

Met vriendelijke groet,

Emerson Terinathe

‘Beste mevrouw Hennis, noch Molukkers, noch militairen willen dit draaginsigne’

13/06/13, 14:19
© ANP.

OPINIE Er komt toch een specifiek insigne voor mariniers die betrokken waren bij beëindiging van de kaping bij De Punt in 1977. ‘Er is er niet veel inlevingsgevoel voor nodig om u voor te stellen hoe dit bericht in de Molukse gemeenschap is ontvangen’, schrijft Sylvia Pessireron in een open brief aan minister Hennis-Plasschaert.

 •  
   

  De Molukkers willen niet dat er een zichtbare onderscheiding wordt uitgereikt voor de dood van zes jongeren die zich hadden ingezet voor hun volk en vaderland. En de militairen die betrokken waren bij de aanval op de gekaapte trein, hebben er niet om gevraagd; zij willen slechts de veteranenstatus

   

Geachte mevrouw Hennis,

Het blijft moeilijk om als Molukker op enigerlei wijze zaken te doen met vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid. Telkens weer laat de overheid zien dat zij nauwelijks in staat is een goede verstandhouding met haar Molukse burgers te onderhouden. Bij uw aantreden dacht ik dat aan die houding definitief een einde was komen: nieuwe bezems vegen immers schoon. Tot mijn afschuw heb ik geconstateerd dat u niet afwijkt van de reeds in 1951 ingezette lijn.

Misschien ontbreekt het u aan kennis omtrent Molukkers in Nederland omdat achtereenvolgende ministers van Onderwijs het onnodig vonden om de historie van Molukkers in Nederland op te nemen in de geschiedenisboeken van het middelbaar onderwijs. Een lelijk gebrek, dat u nu opbreekt. Want anders had u geweten dat bepaalde data voor Molukkers een bijzondere lading hebben. Om het u makkelijk te maken noem ik de belangrijkste. Wij staan niet alleen stil bij de onafhankelijkheidsdag van de Republik Maluku Selatan (25 april), de executie van de belangrijke voorman mr. dr. Chris Soumokil (12 april) en de souvereiniteitsoverdracht aan Indonesië (27 december), maar wij herdenken jaarlijks ook de dood van zes Molukse jongeren ten gevolge van de aanval op de trein bij De Punt (11 juni).

Op 11 juni vorig jaar liet uw voorganger Hillen weten dat de mariniers die betrokken waren geweest bij de beëindiging van de gijzelingen in 1977 een specifiek draaginsigne zouden krijgen. Er is niet veel inlevingsgevoel nodig om u voor te stellen hoe dit bericht in de Molukse gemeenschap is ontvangen. Om de gemoederen te bedaren heeft minister Hillen een (naar zijn eigen zeggen constructief) gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap. Hij beloofde een algemeen insigne, bestemd voor alle militairen die binnen de grenzen van het Koninkrijk operaties hadden uitgevoerd en zou overleg houden over de criteria voor de toekenning van de onderscheiding.

Vlak voor 11 juni van dit jaar liet u via de kranten weten dat Hillens belofte bij het oud papier ligt. Er komt namelijk wel een specifiek draaginsigne. Opnieuw is er niet veel inlevingsgevoel voor nodig om u voor te stellen hoe dit bericht in de Molukse gemeenschap is ontvangen.

Beste mevrouw Hennis, dat specieke draaginsigne wil niemand! De militairen noch de Molukkers. De Molukkers willen niet dat er een zichtbare onderscheiding wordt uitgereikt voor de dood van zes jongeren die zich hadden ingezet voor hun volk en vaderland. En de militairen die betrokken waren bij de aanval op de gekaapte trein, hebben er niet om gevraagd; zij willen slechts de veteranenstatus.

Normaal is die alleen bestemd voor mensen die buiten Nederland aan militaire operaties hebben bijgedragen, maar daar kunt u wat aan doen. Geef de militairen wat ze willen, dan is de kou uit de lucht.
Rest alleen nog dat onderzoeksrapport waarin wordt gesproken over liquidatie door de mariniers bij de beëindiging van de kaping bij De Punt. Maar daar hoeft u uw hoofd niet over te breken. Het viel onder de toenmalig minister van Justitie en was een ‘politionele actie’. Het kan geen kwaad om uw collega alvast in te fluisteren dat hij zich wél even inleest in de geschiedenis van Molukkers in Nederland.

Sylvia Pessireron is de auteur van De Verzwegen Soldaat.

 

bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3458216/2013/06/13/Beste-mevrouw-Hennis-noch-Molukkers-noch-militairen-willen-dit-draaginsigne.dhtml#.UboKTWD5VUw.facebook

Advertenties

2 gedachtes over “‘Beste mevrouw Hennis, noch Molukkers, noch militairen willen dit draaginsigne’

 1. Setelah lebih dari 60 tahun verblijft in Nederland met de status Tijdelijke Verblijf voor 6 maanden,sekarang saatnya bangsa Maluku meminta Pemerintah Belanda untuk duduk bersama Pemerintah Indonesia dan Pemerintah RMS untuk membicarakan Pertanggungan jawab tentang “STATUS” Bangsa Maluku kedepan. Sebab kalau mereka tidak mau lagi bertanggung jawab,maka pemerintah RMS bisa memintakan kepada mereka untuk pulangkan seluruh Bangsa Maluku keMaluku. Sebab menurut beta yang tahun 1951 itu Bangsa Maluku dibuang kenegeri Belanda setelah Pemerintah Belanda kalah politiknya melawan Soekarno saat itu.
  Wij hebben niet teverliesen,maar moet duidelijk over onze status kedepan.
  Intergratie dn Normaalisasie adalah politik Pemerintah Belanda untuk meniduri dn memaksa Bangsa Maluku melupakan Perjuangan RMS kedepan.
  Kapitan Jongker pernah mengatakan; biking bae buat Bangsa ini,apa yang mereka balas ?
  TAAiiii !!!
  MENA MURIA !!!

 2. Hallo,

  Ik zie geen recente informatie op dit blog, maar wil toch op deze manier mijn bijdrage leveren aan de Molukse zaak. Onderstaand bericht zojuist gepost op Facebook, wellicht maakt het wat mensen wakker en wordt hierdoor het bewustzijn van onze bevolking gevoed.

  Ricky van Dalen

  Nederland verzwijgt de geschiedenis en neemt zijn verantwoording niet. Wat weten wij over Indonesië en de Molukse gemeenschap in ons land? Je kunt genoeg informatie terugvinden op internet. Je verrijken ten koste van een ander gaat nooit ongestraft, beloftes doen en niet nakomen is de tactiek die ons land handhaaft. De militairen die ingrepen in 1977 worden onderscheiden, omdat er veel verzet krijgen zij geen draaginsigne maar een veteranenstatus…..wat een farce, ik heb een gevoel van plaatsvervangende schaamte.

  Vind ik leuk · · Delen · 6 minuten geleden ·

  Marianne van Dijk-eenkhoorn vindt dit leuk..

  Ricky van Dalen

  Schrijf een reactie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s