Andere Tijden: Topcrimineel verijdelde gijzeling koningin Juliana

am image am image am image 

Op 30 april is de kroning van onze nieuwe koning Willem-Alexander. Maar precies achtendertig jaar geleden was de toenmalige koningin Juliana bijna gegijzeld. Een latere topcrimineel heeft dat kunnen voorkomen.

Geertjan Lassche is onderzoeksjournalist en documentairemaker. Lassche maakte een reconstructie van het plan die Zuid-Molukkers hadden om koningin Juliana te gijzelen. Ook zou paleis Soestdijk worden bezet.

De gijzeling en bezetting, die gepland stonden voor april 1975, zijn nooit doorgegaan omdat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) op het laatste moment informatie kreeg over de plannen van de Zuid-Molukkers.

Die informatie blijkt afkomstig te zijn geweest van Etienne Urka. De tweede man van de latere Bruinsma-organisatie had in die periode veel contact met Molukkers. Urka bekende tegenover Lassche dat hij vanuit detentie de BVD (nu AIVD) had ingelicht over de gijzelingsactie.

Als na de tip, op 3 maart 1975 daadwerkelijk Molukse jongeren met hun auto door de politie worden aangehouden bij Lunteren, blijken ze in het bezit te zijn van vuurwapens en munitie. Na hun aanhouding word duidelijk dat ze plannen hadden met een gehuurde vrachtauto de paleispoort te rammen, waarna 37 handlangers het paleis zouden bestormen en de koningin gijzelen.

Het motief van de actie zou hetzelfde zijn als bij de treinkapingen bij Wijster (1975) en De Punt (1977), de bezetting van een lagere school in Bovensmilde (1977) en het provinciehuis Assen (1978). Namelijk de Nederlandse regering te dwingen de Republiek de Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan oftewel RMS) te erkennen, alsmede het uitoefenen van druk op de Indonesische regering om de republiek te erkennen.

De Zuid-Molukkers die naar Nederland kwamen (1951) waren gedemobiliseerde KNIL-militairen (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) en het verblijf zou slechts tijdelijk zijn. De Nederlandse regering had hun een eigen staat beloofd op de Molukken. Maar de Nederlandse overheid kon of wilde de beloften niet nakomen. Nadat er bijna een generatie wachten voorbij was besloten Molukse jongeren de Nederlandse regering met bezettingen en gijzelingen alsnog te dwingen hun beloften na te komen. Beloften die tot op de dag van vandaag niet zijn nagekomen.

De zeventien Moluks jongeren die gearresteerd werden voor de gijzelingsplannen van de toenmalige koningin Juliana werden door de rechtbank in Arnhem op 8 juli 1975 veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 5 jaar.

Toen Urka uit ‘vaderlandsliefde’ de tip over de aanstaande gijzeling gaf was hij gedetineerd voor een aantal ernstige gewelddelicten. Etienne had op 5 november 1974 een hasjhandelaar neergeschoten en bestolen in Zwolle. Op 14 januari 1975 achtervolgde hij met een aantal vrienden een militair die uit angst het water insprong en verdonk.

Maar Etienne moest ook terechtstaan voor een aantal ripdeals en het en passant nog een aantal vuurwapens getest op koeien in een weiland bij Geuzenveld in Amsterdam-West. Begin jaren tachtig kwam hij weer uit detentie.

De in Paramaribo geboren Etienne Urka zou later nog verdacht worden van internationale hasjhandel en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Urka werd daarvoor veroordeeld door de rechtbank maar vrijgesproken door het gerechtshof.

– Bron: http://www.crimescene.pro/recht028.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s