Persoonlijke of politieke belangen moeten ondergeschikt zijn voor het gezamelijk belang

Gisteren werden mevrouw Frieda Souhuwat – Tomasoa en ik geinterviewd voor het radioprogramma Sagu Manta. Mevrouw Souhuwat hield een betoog over wat het belang is van het RMS Kabinet om een seminar op te starten op de Molukken. Daarin riep zij op dat iedere Molukker EUR 100,- dient te storten ter ondersteuning of EUR 10,- in de maand. Ik kan daar geen uitspraken doen of een mening over geven, simpelweg omdat ik daar de “know how” voor mis. Inhoudelijk ben ik niet op de hoogte van wat die seminar inhoudt. En als ik ergens de “know how” ervan niet heb, dan doe ik geen uitspraken die ik niet kan onderbouwen.

Dit integenstelling tot mevrouw Souhuwat, toen haar mening werd gevraagd over het onderzoeksrapport van Jan Beckers en de daaruit voortvloeiende online petitie. Zij vind dat als er onrecht heeft plaatsgevonden, dit uiteraard recht gezet moet worden. Echter, zij vraagt zich af of dit politiek wat uithaalt. Allereerst hoef ik u niet te vertellen dat er onrecht heeft plaatsgevonden bij de beeindiging van de treinkaping bij De Punt. Ieder weldenkend individu is zich hiervan bewust. Echter, wij konden dit tot voor kort niet hard maken. Dankzij het onderzoeksrapport, welke ik vanuit inhoudelijk oogpunt kan meedelen dat het wel een gedegen onderzoek is geweest, kan dat nu wel aangetoond worden. Of het politiek wat uithaalt? Daarom zijn wij die petitie gestart. Wij maken gebruik van onze recht op een burgerinitiatief. Zodra wij de benodigde 40.000 handtekeningen binnen hebben gehaald, dan heeft het politiek gezien zeker wat uitgehaald! Dan kan de politiek niet meer om ons heen. Dan wordt onze initiatief op de Kameragenda geplaatst. Daarom is het belangrijk om uw stem te laten horen en daarom een handtekening te zetten! Vanuit dit oogpunt gezien vind ik het jammer dat het Kabinet hierin geen medewerking hebben verleend en nog niet getekend hebben. Ik had het gisteren in het interview ook genoemd: “Persoonlijke of politieke belangen moeten ondergeschikt zijn voor het gezamelijk belang, en dat is een Parlementaire Enquete afdwingen om de waarheid naar boven te brengen.”

Herdenking 36 jaar na dato

Herdenking 36 jaar na dato

Tevens kan ik u meedelen dat de petitie met goedkeuring en ondersteuning van alle nabestaanden is gerealiseerd. Mevrouw Souhuwat had begrepen dat niet alle families achter het onderzoeksrapport staan. Dan ben ik wel benieuwd met wie zij gesproken heeft en of zij haar bewering weet te onderbouwen. Tante Nona Lumalessil staat in nauw contact met alle nabestaanden. Alles is in overleg gegaan met de nabestaanden, zowel de Molukse als de Nederlandse nabestaanden. Ook zegt mevrouw Souhuwat dat met het onderzoeksrapport open wonden weer open gaan. Maar hoe open je een wond die al 36 jaar open is en nog nooit was gesloten?
Volgens mevrouw Souhuwat heeft het RMS Kabinet de overheid aangestuurd tot een Parlementaire Enquete. Op wat voor manier hebben zij dit gedaan? Waarom hebben wij daar geen kennis van genomen? Het enige wat er op de officiele website staat is:

” De RMS-regering is dan ook van opvatting dat, indien het onderzoeksmateriaal de conclusie rechtvaardigt dat een aantal van de Molukse activisten zijn geëxecuteerd, dit laatste niet zonder politieke- en juridische gevolgen kan blijven. Een parlementair- en strafrechtelijk onderzoek naar hetgeen zich daadwerkelijk op 11 juni 1976 heeft afgespeeld rond en in de trein is dan onvermijdelijk te noemen.

De RMS-regering roept alle politieke partijen op de Minister van Defensie en Minister van Justitie te confronteren met de onderzoeksresultaten van de heer Beckers en alles in het werk te stellen de waarheid boven tafel te krijgen.”

De vraag is echter nu, hebben zij daadwerkelijk aktie ondernomen om een parlementair- en strafrechtelijk onderzoek af te dwingen? Iedereen kan een tekst op een website plaatsen en vervolgens geen aktie ondernemen. Want daar draait het om, aktie ondernemen in transparantie met de Molukse en Nederlandse achterban. Daarmee wil ik zeggen, openheid van zaken geven. Aangeven wat voor akties er worden ondernomen en op wat voor manier die akties worden ondernomen. Want als het Kabinet de Nederlandse Overheid daadwerkelijk heeft aangestuurd tot een Parlementair Enquete, dan was het initatief van Stichting Buat en 7for7 helemaal niet nodig geweest!

Wat ik kan zeggen over het feit dat Vrij Nederland het onderzoeksrapport niet wou publiceren, is niet dat wat erin stond niet juist was, maar dat de interesse erin niet groot genoeg was om het te publiceren. En om nou te concluderen dat het Dagblad van het Noorden het onderzoeksrapport klakkeloos overneemt, vind ik niet correct. Daarin doet men het Dagblad tekort, alsof het een sensatiekrant is zonder enig journalistieke kennis. Ik vind het juist moedig van een regionale krant als het Dagblad van het Noorden om het te publiceren. Dat daar vervolgens kritiek erop wordt gegeven, dat hou je altijd. Je houdt altijd voor en tegenstanders. Je houdt altijd mensen die een aversie hebben tegen de Molukse gemeenschap en juist mensen die empathie hebben met de Molukse gemeenschap.

Als laatste de reden van afwezigheid van het Kabinet tijdens de Molukse herdenking van de treinkapers op 11 juni. Mevrouw Souhuwat geeft in het interview aan dat de reden waarom het Kabinet afwezig was, komt vanwege de bewering dat oom Unu en Jan hun plaats in de programmering hadden geeist. Daarom werd het programma aangepast. Ik kan hierin heel kort zijn. Vanuit de gemeenschap vroeg men af of Jan en oom Unu ook aan het woord zouden komen om hun onderzoeksrapport te bespreken. Er waren vele vragen die de gemeenschap beantwoord wilde hebben. Vervolgens werd het programma gewijzigd na goed overleg met Jan, oom Unu, het Herdenkingscomite en het RMS Kabinet. Er is dus geen sprake van een plek opeisen. Ondanks het verschil in mening hierin, vind ik dat ondanks alles, de Kabinet en met name president Wattilete aanwezig had moeten zijn. No matter what! Hij is onze president. Ondanks de vraag of hij wel of hij wel of niet achter het onderzoeksrapport stond en of hij wel of niet een persoonlijke issue heeft met Jan Beckers en oom Unu. Hij had daar moeten zijn. Voor de omgekomen vrijheidsstrijders en voor zijn volk.

Deze hele situatie is erg vervelend, want op 11 juni draait het niet om het Kabinet of hun seminar. Het draait niet om Jan Beckers en het onderzoeksrapport. Nee, 11 juni draait om hen die voor ons en onze ideaal gestorven zijn. 11 juni draait om onze vrijheidsstrijders en de hele Molukse gemeenschap.

Emerson Terinathe

Mijn interview met Sagu Mantahttp://www.youtube.com/watch?v=Eo3xvLmtwZQ&feature=share

Reactie Jan Beckers op interview mevrouw Souhuwat: http://www.youtube.com/watch?v=ktz2z_RNzoY&feature=share

 

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

 

Advertenties

8 gedachtes over “Persoonlijke of politieke belangen moeten ondergeschikt zijn voor het gezamelijk belang

 1. Net zoals vele andere ‘ Molukse ‘ organisaties laat ook dit RMS-kabinet zien dat ze niet in staat zijn te werken aan een echte revolutie !
  Wanneer kijken we met z’n allen dezelfde kant op ?
  Respect naar Emmerson dat hij het zo netjes weet te brengen altijd, maar als ik spreek namens mezelf ….
  Wij zijn het ZAT ! ZAT DAT ER ALTIJD EEN ELITE IS DIE ZGN WEET WAT GOED IS VOOR ONS VOLK hier in NL of op MALUKU !
  Tijd voor de mensen om op te staan en niet meer alles over te laten aan deze ongeorganiseerde organisaties !
  We zijn NIET afhankelijk, maar ONAFHANKELIJK van iedereen die niet 100% achter de wensen van t volk staat!

  – 85 da Rebelchild –

 2. Net zoals vele andere ‘ Molukse ‘ organisaties laat ook dit RMS-kabinet zien dat ze niet in staat zijn te werken aan een echte revolutie !
  Wanneer kijken we met z’n allen dezelfde kant op ?
  Respect naar Emerson dat hij het zo netjes weet te brengen altijd, maar als ik spreek namens mezelf ….
  Wij zijn het ZAT ! ZAT DAT ER ALTIJD EEN ELITE IS DIE ZGN WEET WAT GOED IS VOOR ONS VOLK hier in NL of op MALUKU !
  Tijd voor de mensen om op te staan en niet meer alles over te laten aan deze ongeorganiseerde organisaties !
  We zijn NIET afhankelijk, maar ONAFHANKELIJK van iedereen die niet 100% achter de wensen van t volk staat!

  – 85 da Rebelchild –

 3. jammer dat ouderen vaak commentaar hebben als een jonger persoon met een vooruitstrevende visie zich uitlaat over bepaalde onderwerpen.
  Mensen kunnen alleen zeggen wat fout of schandalig is in hun ogen, maar zo denk ik er over.
  Als leiderschap ontbreekt, gaan mensen aan andere mogelijkheden denken dan de gevestigde elite.
  Als zij mij niks kunnen leren, vind ik het wel ergens anders.

  dit is niet brutaal bedoeld ofzo, maar omong kosong en schandalig zijn woorden die ik niet begrijp als het niet is onderbouwd.

 4. President Wattilete had eigenlijk aanwezig moeten zijn op 11 juni. Alleen maar uit respect voor de zes vermoorde RMS-vrijheidsstrijders. Mena Muria.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s