Hij en zij

Hij wordt wakker. Starend naar het plafond. Wat zal de dag hem vandaag gaan brengen? Hij is verward. Hoe heeft het zover kunnen komen, denkt hij. In zijn hoofd speelt hij het hele gebeuren nogmaals vanaf het begin af, als een soort film waarin hij de hoofdrol speelt. Maar deze film is geen science fiction of een thriller. Meer een drama, wat zo uit het hoofd van Heleen van Rooyen had kunnen komen. Een erotisch drama. Liefdesdrama? Nee, dat was het niet. Dit was geen liefde. Dit was lust. En in deze film is hij geen held, noch de badguy. Meer een tragisch figuur, gezien de omstandigheden. Hij is gevormd door het leven. Een harde leven, wat zo vanuit het eerste oogpunt harmonieus lijkt. Hij komt uit een groot familie. Hij is liefdevol opgevoed door zijn ouders. Hij komt uit een beschermde omgeving, maar waar het hem wel duidelijk werd gemaakt dat het leven niet gemakkelijk was. Hij wist het, maar toch was hij naïef op sommige momenten. En dat bleef hij. Naïef. Jarenlang.

Op zich is hij geen slechte jongen. Hij is beleefd en sociaal. Vriendelijkheid is één van zijn eigenschappen. Geliefd zoals hij is, stond hij voor zijn naasten klaar. Maar hij was een flierefluiter. Door zijn vlotte babbel en charmante verschijning, wist hij menig vrouw te imponeren. Hij nam het ook niet zo serieus. Trouw? Dat kende hij niet. Verliefdheid? Dat evenmin. Al gauw werd hij een player genoemd, maar al gauw bleek dat een misvatting voor hen die hem goed kenden. Men wist dat onder al dat bravoure een gevoelig jongetje schuilging. Een onzekere jongen. Dat was hij. Altijd al geweest. Hij liet het alleen niet merken. Hij heeft me weleens verteld dat hij het één met de ander moest compenseren. Breed was hij niet. Eerder tenger. Erg tenger. Doordat hij zijn fysiek niet mee had, moest hij dat compenseren met datgene wat hij wel bezat. Zijn vlotte babbel en sociale uitstraling. Niet omdat de gemeenschap dat van hem verlangde, maar meer omdat hij dacht dat gemeenschap dat van hem verlangde. En zo ouwehoerde hij zich door het leven heen. Een vriend voor sommigen, onuitstaanbaar voor anderen. Daar had hij lak aan. Het deerde hem niet hoe anderen over hem dachten. Een player? Dat zal. Hij wierp zijn schouders omhoog en ging terug naar de orde van de dag. Nonchalant? Zo zou je het kunnen noemen.

“Ik ben zwanger van je”, zei ze tegen hem door de telefoon. Hij schrok. Hij kon het niet geloven. Even dacht hij dat hij het verkeerd had verstaan. “Sorry, wat zei je? Ik heb je niet verstaan.” Het was even stil aan de andere kant van de lijn. Toen hoorde hij het haar weer zeggen: “Ik ben zwanger van je.” Zijn wereld stortte in. Hij wou het niet geloven. Er was geen plaats voor blijheid, maar eerder voor ongeloof. Hoe had het zover kunnen komen? Hoe heeft het kunnen gebeuren? Zij was immers aan de pil. Hij gebruikte een condoom, die tijdens de daad geknapt was. En laat dat nou net op het moment zijn, toen hij zijn hoogtepunt had bereikt. Zij vertelde aan hem dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. Zij was immers aan de pil en om hem niet ongerust te maken, besloot zij de volgende dag een morning afterpil te gaan slikken. Zo gezegd, zo gedaan. Hij vond haar leuk. Hij kende haar sinds kort, maar het leek alsof ze elkaar al langer kenden. Zij gaf hem een vertrouwd gevoel. Maar er was geen sprake van verliefdheid. Hij is maar een paar keer verliefd geweest en dat liep telkens verkeerd af. Telkens die teleurstelling. Deels door zijn eigen schuld, deels door onmacht. Zijn laatste vriendin, daar was hij gek op. Hij was haar trouw. Maar na enkele jaren besloot zij de relatie te verbreken. Daardoor heeft hij kennelijk een bindingsangst ontwikkeld. Een blokkade of een rem op zijn gevoelens gezet. Behalve op zijn lust gevoelens, want hij ging los. Hij versleet de ene vrouw na de andere. Ondanks wat andere mannen denken en wat voor fantasieën dat bij hen opwekte, maakte dat losbandige leven hem niet gelukkig. Eerder ongelukkig. Er was een leegte in zijn leven en hij probeerde dat op te vullen door met zoveel mogelijk vrouwen te gaan.

Zo ontmoette hij haar op een dag. Ze leerden elkaar kennen op vriendschappelijke basis. Er kwam geen seks aan te pas, maar meer urenlange telefonische gesprekken, waarbij de nadruk lag op het elkaar leren kennen. Hij was er eigenlijk wel klaar mee, met dat ouwehoeren. Hij wilde dat niet meer. Tijdens hun gesprekken bleek dat ze allebei raakvlakken hadden. Er was sprake van een klik, maar geen sprake van verliefdheid. Meer van een hele sterke vriendschap. Hoewel zij elkaar respecteerden als individu, belanden zij al gauw met elkaar in bed. 5 weken later hoorde hij haar zeggen: “Ik ben zwanger van je.” Hij kon het niet bevatten. Hij stond voor een dilemma. Wat nu? Wat moest hij doen? Dit had hij immers niet voor mogelijk gehouden. Wilde hij dit wel? Kan hij dit wel, een kind opvoeden? Was het wel zijn kind? Allemaal vragen wat er door hem heengingen. Hoe zou hij het aan zijn ouders vertellen? Moest hij het wel vertellen of eerst afwachten wat de situatie nog meer voor hem in petto had?

Hij nam één van de meest moeilijke beslissingen uit zijn leven. Hij besloot een abortus te bespreken. Het is niet dat hij het kind niet wou, maar hij had het kind niets te bieden. Ze hadden immers geen relatie en zijn huidige leefwijze liet het ook niet toe, om een kind op te voeden. Hij maakte namelijk veel uren met zijn werk en daarnaast kon hij het financieel ook niet opbrengen om voor een kind te zorgen. Na een aantal goede gesprekken met elkaar, waar alle plussen en minnetjes tegen elkaar werden weggestreept, kwamen ze tot de conclusie om toch voor een abortus te gaan. Hij was kapot en begon steeds meer te twijfelen of hij wel de juiste beslissing had genomen. Zij twijfelde ook. Die twijfels zorgden voor stress en irritaties. Zij begon hem te verwijten dat hij er niet voor was. Volgens haar bekommerde hij wel over zijn werk en sociale leven, maar niet over haar. Voor hem werkte de situatie verlammend en verstikkend. Hij zocht afleiding door zijn focus op zijn werk te leggen. Hij wilde haar niet in de steek laten, maar zocht een uitweg voor zijn gevoelens. Doordat hij er volgens haar, niet voor haar was, besloot zij hem buiten te sluiten, van alle beslissingen. Hij mocht niet mee naar een gesprek bij een abortuskliniek en zij lichtte hem ook niet verder in. Tot het moment toen hij erom vroeg. Zij antwoordde hem dat zij besloot om het kind te houden. Weer was er die ongeloof. Zij hadden toch immers samen besloten om de abortus door te zetten?

Er werd niet meer met elkaar gesproken. Dagenlang was het stil. Hij wist dat zij in haar recht stond om de zwangerschap door te zetten. Hoewel het niet zijn keuze was, had hij wel voor zichzelf besloten dat als het zover is, hij wel voor het kind zou zijn. Zo is hij wel. Hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden. Hij liet dit ook aan haar weten. Hij vertelde dat, hoewel hij nog steeds van mening was dat abortus de beste optie was, hij er wel voor de kleine zal zijn, als zij definitief had besloten de zwangerschap te voltooien. Zij vertelde aan hem dat zij een gesprek had met een maatschappelijk werker en van daaruit verder zou kijken wat haar beslissing zou zijn.

Twee dagen later. Hij ontving een email op zijn werk. De email was van haar. In de email stond dat zij niet eerlijk was geweest. Zij had geen gesprek met een maatschappelijk werker. Zij had abortus gepleegd. Aangezien het al te laat voor haar was om een abortuspil in te nemen, was een medische ingreep de enige optie. Hij las die mail. Hij ging kapot. Weer die ongeloof. Zij bood hem haar excuses aan voor alles wat er was gebeurt en hoe het was gegaan. Hij was stil. Ook toen zij hem later belde, wist hij niks zinnigs te zeggen. Hij wilde alleen zijn. Weg van haar. Weg van de situatie waarin ze beide in waren beland. Nu werd hij wakker. Starend naar het plafond. Hoe had dit alles kunnen gebeuren? Zijn ongeboren kind is weg, maar ook de vriendschap, dat voor even heel vertrouwd aanvoelde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s