Molukse creativiteit

Het is een jaar van uitersten. De Molukse gemeenschap maakt een stormachtige periode door. Op verschillende soorten gebieden laten wij van ons horen. Collectief, zoals de initiatiefgroep 7for7 die in samenwerking met Stichting Buat een online petitie hebben gerealiseerd naar aanleiding van het onderzoeksrapport “Air Mata Kebanaran” van Jan Beckers over de treinkaping uit 1977 bij de Punt. Of de benefietgala in Arnhem voor de overstroming op de Molukken. Maar ook individueel laten we van ons horen. Tweede en derde generatie Molukkers die naar boven komen met hun creativiteit. Daarmee geven ze positieve signaal af voor de Molukse gemeenschap, maar ook namens de Molukse gemeenschap. Er zijn teveel om op te noemen, maar hierbij een greep uit de laatste 3 maanden.

PendekHerman Keppy

In Pendek laat Keppy Indische en Molukse Nederlanders aan het woord met verrassende, vaak pijnlijke en steeds roerende verhalen die tot een eeuw teruggaan en cruciale momenten in hun levensgeschiedenis betreffen: scholing in Indië, de Tweede Wereldoorlog, het verzet, de Bersiap, de repatriëring en de verovering van Hollandse harten. Keppy’s eigen Molukse familie komt ook in beeld – zijn grootvader was KNIL-militair, zijn vader was marinier en kwam als velen door de ongelukkige loop van de geschiedenis tegenover zijn eigen volk te staan.

ISBN: 978-90-820635-0-9, 160 pagina’s, prijs: € 12,95.

Pendek is koop bij Athenaeum in Amsterdam en Haarlem, Van Stockum in Den Haag en te bestellen via de website van Uitgeverij West

 

 

 

Njong GogosServaas Maturbongs

Op 28 september presenteert de Molukse schrijver Servaas Maturbongs zijn nieuwste boek “Doorstart“. Dit is alweer zijn tweede boek na het succesvolle “Njong Gogos” uit 2009. Zijn boek zal gepresenteerd worden tijdens de Pasar Buku Boekenmarkt.

The Brothers Timisela

Na hun debuutfilm “Sterk” in 2010 en de korte film “Parang” komen de gebroeders weer terug met de allereerste Molukse aktiefilm “Jefta“. De sluitingsdatum om je aan te melden voor de casting is net verstreken. Meer over The Brothers Timisela en hun film “Jefta” kan je HIER vinden. 

Wudstik

Jermain van der Bogt (Amersfoort, 9 september 1981), beter bekend als Wudstik, is een Nederlands muzikant. Als vocalist,producer en liedjesschrijver deelt hij successen op tracks van onder andere Turk (Önder), Diggy DexSkiggy RapzHefJiggy Djéen SirOJ. Hiernaast componeert hij ook muziek voor (televisie)reclame en dergelijke onder de naam Machina Music.

Van der Bogt groeide op in Leusden in een Nederlands-Moluks gezin. Zijn vader en broer luisterden vooral naar rock en metal en op het schoolplein kwam hij in aanraking met hiphop. Op jonge leeftijd werd hij al door verschillende stijlen geïnspireerd.

Eind jaren negentig begon Wudstik zich te richten op het maken van hiphop. In die periode was hij lid van de formatie Vlieg samen met onder anderen Grootmeester Jan. Nadat Wudstik zich bij het collectief DAC (De Amersfoortse Coöperatie) voegde ging zijn muzikale carrière echt van start. Toen DAC het eerste album, getiteld Didactici, onder eigen beheer uitbracht werden er tal van optredens door heel Nederland gegeven.

In 2006 verscheen Wudstiks debuutalbum Mijn Wereld, onder het label Universal/Good Life. Het album werd goed ontvangen en beloond met een Essent Award, waardoor Wudstik optrad op onder meer Lowlands en Crossing Border. Zijn debuutsingle, getiteld Doemalauw, was tevens de titeltrack voor de serie Sprint van Eyeworks/BNN. Van het album Mijn Wereld zijn drie singles verschenen, waarvan Breek de meest aansprekende bleek te zijn. Dit nummer is verscheidene malen akoestisch uitgevoerd bij onder andere Raymann is Laat3VOOR12 en 2 Meter Sessies.

De verschijning van zijn debuutalbum ging gepaard met diverse voorprogramma’s en een clubtournee. In 2007 verzorgde Wudstik de voorprogramma’s van LL Cool JGuru en De La Soul. Hiernaast was hij te zien tijdens de Zuid-Afrika-tournee met de Tribute to Bob Marley Band en nodigde Crime Jazz hem uit om in Suriname een lied op te dragen aan de December moorden. Naast het verschijnen op albums van andere rappers en producers, leverde Wudstik in 2008 een bijdrage op het nummer E=MC² van het progressive-rockalbum01011001 van Ayreon en verzorgde hij in 2011 de vocalen voor het solo project For All We Know van Ruud Jolie.

In de periode van 2006 tot 2011 is het stil geweest rondom de solocarrière van Wudstik. Op 11 oktober 2011 kondigde hij door middel van een persbericht aan dat zijn tweede album, getiteld Vind, uitgebracht zou worden op 11 november 2011. In tegenstelling tot zijn vorige album is Vind geheel door Wudstik zelf geschreven en geproduceerd.

In augustus 2013 wordt bekend dat Wudstik kandidaat is in het vierde seizoen van het RTL 4-programma The voice of Holland.

(bron: Wikipedia)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s