Wij zijn Assen jaaaaaaaa!!!

Maluku Assen tijdens presentatie "Jefta" in de Rehoboth kerk

Maluku Assen tijdens presentatie “Jefta” in de Rehoboth kerk

 

 

 

 

De broers Henri & Joshua Timisela in Assen. Photo by: Raoul Matulessy

De broers Henri & Joshua Timisela in Assen. Photo by: Raoul Matulessy

Het was zaterdag 19 oktober 2013. “Kom. Zijn we allemaal al klaar? Op wie moeten we nog wachten?” Ik keek naar de klok. Het was 13.25 uur. “Ik wacht nog op Charmaine en oom Oeka”, zei mijn nichtje Meserine. “Ok, dan gaan wij alvast naar de jeugdlokaal”, zei ik. Eenmaal daar aangekomen, was ik toch wel aangenaam verrast door de opkomst. Natuurlijk, Leon Nunumete had voor de activiteitengroep PBM ( Pemuda Bunga Maluku) een mooie flyer gemaakt, die werd rond gebracht en de reclame via social media heeft ook erg geholpen, maar uiteindelijk was toch de daadwerkelijke opkomst wat telt.

De opkomst was groots. Jong en oud, een enkele 1ste generatie tot en met de jongste 4e generatie Molukkers waren aanwezig om te luisteren naar The Brothers Timisela. De opkomst deed Assen eer aan, want met de grootste Molukse gemeenschap van Nederland, ben ik geneigd om te zeggen, dat het vanzelfsprekend moet zijn, dat daar ook een grote opkomst bij hoort. Vol nieuwsgierigheid en enthousiasme luisterden de aanwezigen aandachtig. Ik zag het aan hun gezichten. De bewondering en verwondering. Dat dit mogelijk wordt gemaakt. Wie zijn deze broers? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun achtergrond? Allemaal vragen waarvan ik wist dat sommigen zich dit afvroegen.

 

 

William Pormes uit Assen support Maluku Cinema

William Pormes uit Assen support Maluku Cinema

De broers vertelden wie ze waren en wat ze hiervoor allemaal hadden gedaan. Hoe de film “Sterk” tot stand werd gebracht, wat de reden was om Jefta te maken en de offers wat zij moesten bregen en wat daarbij hoort. De naam “Maluku Cinema”, zal ongetwijfeld uitgroeien tot een begrip. Tevens legden zij uit wat de achterliggende gedachte van de logo is. De broers lieten een compilatievideo zien van de audities en ze lieten beelden zien van de “Kick off” in het Akhnaton in Amsterdam, 6 oktober jl.

Wat de broers lieten zien, is dat als je daadwerkelijk ergens in gelooft en ergens voor staat, je alles kan bereiken in het leven. De weg naar succes is geen rechte lijn omhoog. De weg naar succes is obstakels overwinnen en een rotsvast geloof hebben in eigen kunnen, maar bovenal nooit opgeven. Wat zij ook meegaven is dat “Jefta” niet alleen van hun is, maar van ons allemaal. Wij met ons allen maken het waar. Molukkers zijn een trots volk, daarom ben ik er trots op dat er wat betreft deze film, geen beroep wordt gedaan op de Nationale Filmfonds. Op deze manier houden de gebroeders Timisela alles in eigen hand. Er zullen dan ook geen concessies gedaan worden, omdat er geen bemoeienis is van de buitenwereld. Joshua verwoordde het goed, toen hij zei dat zij dit niet doen om een Gouden Kalf te scoren. Nee, zij richten zich met deze film op de Molukse gemeenschap. Dit is een nieuw geluid voor onze nageslacht. Of zoals Henri het zei: ” Na Sterk zeiden mensen dat wij een film moesten maken over onze geschiedenis. Over de aankomst van Molukkers in Nederland, maar de geschiedenis is bekend. Waarom een film maken over de geschiedenis, als wij zelf geschiedenis kunnen maken met een film?” Assen is trots op de gebroeders Timisela en wensen hun daarom veel succes toe. Zij zijn geen Molukkers van buitenaf. Zij zijn één van ons, want wij Molukkers zijn één! Support #MalukuCinema

 

Hieronder een aantal reacties na de presentatie: 

jeftaassen

 

En tot slot hadden wij een nog een persoonlijke boodschap:

Wij zijn Assen jaaaaaaaaaaa!!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s