Movember

De maand november staat sinds 2 jaar voor mij als “Movember” maand. Wat is dat precies, Movember? Ik zal dat aan u uitleggen. De naam ” Movember” is een samenvoeging van 2 woorden, oftewel een portmanteau van het Engelse woord ” Moustache” (snor) en ” november”. Movember is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij mannen in de maand november hun snor laten staan om zo aandacht te vragen voor gezondheidsproblemen bij mannen, met name prostaatkanker.

Hoe is Movember ontstaan? In 1999 vatte een groep mannen uit Adelaide het plan samen om hun snor te laten staan om zo geld in te zamelen voor prostaatkanker. De Movember Commissie die zij oprichtten is nog altijd onafhankelijk van de Movember Stichting. Mannen die hieraan deelnemen worden ook wel ” Mo Bros” genoemd. Door hun snor te laten te groeien, geven zij de aandacht hiervoor een nieuw gezicht. In feite zijn zij de wandelende en pratende reclameborden, waarbij ze aandacht vragen voor een thema waar nog veel te weinig over wordt gesproken: De gezondheid van een man. Teelbalkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannnen, maar:

  • Elke 3,5 uur sterft in Nederland een man aan prostaatkanker
  • In Nederland is prostaatkanker, na teelbalkanker, bij mannen de meest voorkomende kanker
  • In Nederland krijgen jaarlijks ruim 10.000 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben, wat neerkomt op 28 gevallen per dag
  • In Nederland sterven elk jaar ruim 2500 mannen aan prostaatkanker
  • In Nederland leven 66.000 mannen met prostaatkanker

media_xll_1916033Verschillende internationale beroemdheden namen al deel aan de actie. Onder meer Justin Bieber, Snoop Dogg en F1 coureur Jenson Button lieten hun snor staan. Ook Bekende Nederlanders (BN’ers) lieten van zich horen. Profvoetballer Edgar Davids was onlangs nog te gast in het RTL 4 programma ” RTL Late Night” van Humberto Tan. Hij was daar in het kader van de Movember actie. Davids is officieel ambassadeur voor de Movember Stichting. In dat programma onthulde hij dat zijn vader is overleden aan prostaatkanker. Sindsdien zet hij zich in voor de kankerbestrijding en roept hij iedere man op, om zich jaarlijks te onderzoeken. Zoals vrouwen boven een bepaald leeftijd elk jaar een oproep krijgen, om zich te laten controleren op borstkanker, moeten mannen dat ook krijgen voor prostaatkanker, aldus Davids. Verder onthulde hij nog iets opzienbarends. Hij vertelde dat 1 op de 4 donkere mannen, kans hebben op prostaatkanker. Dat gemiddelde ligt hoger dan bij blanke, westerse mannen.

Zijn er ook regels om de Movember actie te ondersteunen?

De (gedrags)regels voor het deelnemen aan de actie luiden:

  • Eenmaal ingeschreven moet elke mo bro vanaf de eerste Movember beginnen met een gladgeschoren gezicht.
  • Gedurende de maand Movember moet elke mo bro een snor laten groeien en deze verzorgen.
  • Er mag geen sprake zijn van een samenvoeging van de mo met de bakkebaarden. (Dit wordt gezien als een baard.)
  • Er mag geen sprake zijn van het doorlopen van de mo naar de kin. (Dit wordt gezien als een sikje.)
  • Elke mo bro moet zich gedragen als een echte gentleman.

Het geld dat in Nederland wordt ingezameld, wordt gebruikt voor prostaatkankeronderzoek door het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AVL) en onderzoek in Europa ter ondersteuning van ons Internationaal Actieplan. Voor meer informatie verwijs ik u door naar

http://nl.movember.com

Langs deze weg roep ik elke man op om Movember te ondersteunen en zich ook elk jaar te controleren. Het gaat namelijk wel om uw gezondheid.

Emerson

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s