Het daarom op onze waarom

Voor Emerson, Conny etc. 

169057_1553938615710_6024916_aAls ik me ergens aan erger dan is dat de constatering dat Molukkers in hun politieke en andere aspiraties steeds weer terugvallen op de verantwoordelijkheid van de Ned. Staat en verwachten dat deze zich actief zal opstellen. Zelfs onze (politieke) leiders aarzelen niet om te wijzen op de verantwoordelijkheid van de Ned. overheid voor ons en de morele schuld die nog ingelost moet worden. Los van het gegeven of je je zo afhankelijk en passief moet opstellen; Zijn we dan de laatste jaren ziende blind en horende doof geweest of is het een kwestie van ageren tegen beter weten in…. ? Hoe lang moet het duren voor we beseffen dat we helemaal niet meer bestaan voor de Ned. Overheid, we worden nergens meer genoemd en als gemeenschap compleet genegeerd en doodgezwegen op welk terrein dan ook. Molukkers bestaan als politieke en etnische groep niet meer voor de Ned. Overheid en we hebben het tragischer wijs nog steeds niet door….Duik maar es dieper in de materie dan kom je genoeg aanwijzingen tegen voor mijn stelling tegen en wordt wakker en doe er iets aan.

Rechtstreekse aanleiding voor dit beleid van negeren en doodzwijgen van Molukkers vormen de Molukse terroristische acties in de vorige eeuw. De Nederlandse overheid, in concreto de CDA-VVD-coalitie van Wiegel en Van Agt ging denken; we willen nooit meer in de positie verkeren dat we door leden van een bevolkingsgroep gechanteerd en gemanipuleerd kunnen worden. We moeten af van al dan niet vermeende verplichtingen en schulden; we willen af van de verantwoordelijkheid voor en de zogenaamde bijzondere relatie met Molukkers, we willen af van het feit dat Molukkers denken een streepje voor bij ons te hebben. ‘Bij ons valt niks meer te halen, we schakelen ze uit met fluwelen handschoenen terwijl we ze in slaap sussen. Elke bijzondere verplichting jegens hen lossen we in en het is aan de Molukkers de keuze voor integreren of wegwezen; Bij de Landelijke overheid ben je aan het verkeerde adres; wij heffen specifiek beleid voor Molukker op; wendt u zich met uw soesa maar tot uw gemeente ‘ Het liefst had de overheid ons met de boot teruggestuurd, maar dat zou een te ingewikkelde operatie worden en veel vragen oproepen en ook niet onopgemerkt worden. Dit beleid staat logischerwijs nergens in officiële teksten of beleidsstukken beschreven maar is eerder vervat in een gentlemans agreement tussen de belangrijkste politieke partijen en de consequenties ervan sijpelen in de vorm van instructies en oekazes door naar ambtenaren op de werkvloer.

servaasDeze grote verdwijntruc begon eigenlijk met de overeenkomst tussen Metiary (BP)en Lubbers eind vorige eeuw. De regering knipte alle losse eindjes af en streek alle plooien glad door o.a. het Rietkerk-pensioen en de -Penning waarmee alle schulden jegens Molukse ex- KNIL-soldaten werden vereffend en afgedaan, het 1000-banenplan, de kerk miljoenen, het Moluks Museum etc (het is niet voor niks dat de overheid zich nooit bemoeid heeft met de verdwenen kerk miljoenen; geen slapende honden….) Zo worden Molukkers wat later officieel niet meer genoemd als officiële minderheidsgroep in de Minderhedennota; we gingen horen bij de grote groep van allochtonen en alle specifieke aandacht of regelgeving voor Molukkers werd geleidelijk opgedoekt; of het nou onderwijs in eigen taal en cultuur(oetc) of beleid Molukse wijken was; Weg ermee. Het 1000-banenplan werd door de overheid bejubeld als een doorslaand succes, zodat speciale werkgelegenheidsprojecten voor Molukkers , veelal gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken konden worden opgedoekt omdat het probleem niet meer bestond.

 
Al eerder werden Molukse woonwijken door de Dienst der Domeinen van de landelijke overheid overgedragen aan lokale woningbouwverenigingen,waardoor parlementariërs nu kunnen koketteren met het opheffen van Molukse wijken, alsof de Rijksoverheid er nog iets er over te zeggen heeft; kennelijk was niet iedereen bij het CDA juist geïnstrueerd over het gentlemens -agreement. Een ander voorbeeld is het welzijnswerk; er lopen geen door de regering betaalde opbouwwerkers voor Molukkers meer rond in de wijken; ze zijn allemaal weggepromoveerd, breed inzetbaar (migrantenwerker) gemaakt etc. Ook landelijke club als Tjandu en Muhabbat moesten er aan geloven en noodgedwongen een andere koers varen. Plaatselijk is het beleid goed zichtbaar bij het beleid betreffende de woonwijken en de stichtingen en hun gebouwen die eerst rechtstreeks onder WVC/CRM vielen maar nu onderdeel zijn van gemeentelijk beleid. Oude afspraken blijken niet vastgelegd, Molukse huisvesting wordt pas een item als de leefbaarheid in het geding is. Menige wijk raakte zijn eerst onaantastbare gebouw kwijt of moest het opeens delen met anderen en het commercieel exploiteren, teneinde subsidies te kunnen stopzetten. Het mooiste van dit alles was dat het precies paste bij de opkomende populistische opvattingen tegen het beleid van ‘pamperen’ (pappen en nathouden) of ‘doodknuffelen’ van minderheden en dus zonder veel tegenspraak ingevoerd kon worden als zijnde maatregelen voor integratie en decentralisatie en dus beter voor de Molukkers zelf en de samenleving.

 
Al jaren wijzen diverse onderzoeken op de slechte positie van Molukkers binnen het onderwijs. Er komen echter geen categoriale projecten meer voor Molukkers. Scholen moeten het doen met bestaande middelen en ze herschikken of een beroep doen op de gemeente. En wij maar denken dat Molukse leerlingen terugkomen op de politieke agenda……
De lijst van voorbeelden van dit negeer-beleid is lang en ik zal vast een paar vergeten zijn. Een slimme zet vond ik de gang van zaken rond het paspoort voor Molukkers. Jarenlang hadden Molukkers met een roze vreemdelingenpaspoort rondgelopen. Een opvallende roze kaft en vol toegang stempels en zegels van bezochte vakantielanden;een opvallender getuigenis van een politiek probleem was er niet. Na jaren van rompslomp proefballonnen en ander gekrakeel (wordt behandeld als…) konden alle Molukkers midden jaren 90 ineens een gewone Nederlandse pas krijgen, ook al waren ze Indonesisch staatsburger. Je bleef dan wel stateloos of Indonesisch maar de politiek actieve Molukker raakte zijn visitekaartje, het ultieme persoonlijke bewijs van zijn achtergrond en geschiedenis kwijt. De overheid kon aangeven dat het op veler verzoek was, om de vakantiereis naar het vaderland te vergemakkelijken.

 
Zoals gezegd dit verliep allemaal redelijk soepel en geruisloos,- zo is bovengenoemde ingrijpende regeling met het paspoort in een periode tussen kerst en nieuwjaar ingevoerd en werden lokale ambtenaren er zelfs door overvallen….) Naar mijn weten is er een tweetal momenten geweest dat de regering even in een spagaat zat. Het eerste was tijdens de kerusuhan op de Molukken toen Molukkers van de overheid op grond van vroeger eisten dat ze iets voor Maluku deed en het Ned. Premier Kok hield nog een nietszeggend toespraakje voor binnenlands gebruik in een achterzaaltje bij de VN en de overheid kwam met de actie Samen voor de Molukken, waarin vooral lagere overheden als gemeenten en provincie een belangrijke rol kregen toegewezen. Het geld van de regering moest vooral aangewend worden voor directe humanitaire doeleinden. In een landelijke bijeenkomst waarbij ik aanwezig was, werden lokale bestuurders en ambtenaren gebrieft over hoe hiermee om te gaan met de plaatselijke Molukkers en vooral geen verwachtingen te scheppen, het was een humanitaire actie als bij een natuurramp en niet vanwege Ned. morele verplichtingen.
Een tweede moment was bij de toekenning van financiële middelen aan het bestuur van Stichting het Gebaar voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het Verre Oosten. Men dacht dat vooral Indische Nederlanders en ex-kolonialen een beroep op dit fonds zouden doen .De Molukkers hadden toch hun Rietkerkuitkering . Een misvatting, vele Molukkers en Molukse organisaties dienden een aanvraag in. De regering wilde binnen dit geheel het woordje Molukkers niet meer noemen (dat was immers afgesloten), maar moest alle zeilen bijzetten om het bestuur van Het Gebaar ervan te overtuigen.

 
2009 Het nieuwe Liom; het landelijk Inspraakorgaan Molukkers (later BUAT); Hen wacht de zware taak om Molukkers weer op de kaart te zetten, om de Molukse stem te laten horen. Het is niet voor niets dat de overheid alleen afspraken over Molukse inspraak alleen op plaatselijk niveau vastlegt zoals in Breda en Deventer. Zal de overheid het erkennen en accepteren als gesprekspartner of zal ze de boel traineren en worden we weer blij gemaakt met een dooie mus of een sigaar uit eigen doos, want een Liom past natuurlijk niet in het boven geschetste plaatje, waar ik overigens geen bewijs voor heb. Het is gebaseerd op waarneming, analyse en doordenken, reductie en deductie, Ik kan moeilijk gaan inbreken in het Catshuis of het ministerie van Algemene zaken…..

servaas1

mei 2009, S. Maturbongs

Advertenties

4 gedachtes over “Het daarom op onze waarom

  1. Top, dat je dit alles op een rijtje zet. Zo worden we er weer van bewust wie we zijn. Nederland heeft zijn(morele) verplichtingen jegens het Molukse volk afgekocht met de Rietkerkpenning(t.w.v. 1000 gld.).

  2. Pieter Kelatow heeft jou artikel nodig gehad om er weer van bewust te worden wie we zijn.
    Met alle respect, maar daar heb ik jou artikel niet voor nodig, elke dag als ik in de spiegel kijk ben ik me er van bewust wie ik ben! En wat ik ben….Mijn vader, inmiddels alweer 7 jaar geleden overleden, heeft dit alles al voorspelt, hij isvan de eerste generatie, en weet als geen ander wat er heeft gespeeld en nog speelt. Hij heeft zijn “Rietkerk penning” geweigerd….hij heeft de Ned. Regering nooit vertrouwt.
    Tot aan zijn dood heb ik altijd frustratie gezien in zijn ogen.

    Mijn vader, hij wist het….en hij heeft gelijk…

    Conchita Rietveld-Tonikoe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s