RTL 4 en hun ongepaste opmerkingen

Chantal Janzen en Gordon voor Holland's Got Talent

Chantal Janzen en Gordon voor Holland’s Got Talent

Je heet Xiao Wang en je hebt besloten om mee te doen aan Holland’s Got Talent. Je hebt al je moed verzameld om een liedje te zingen. Nee, geen nummer uit de Top 40 of één van de klassiekers die je in de “Top 100 All time favourite” hoort, maar je zingt een aria uit een opera van Verdi. Je gaat het podium op en staat tegenover de juryleden Dan Karaty, Chantal Janzen en Neerlands diva Gordon. Je stelt je voor en noemt je naam op, waarop Chantal Janzen lullig in het engels zegt “Oh that’s okay.” De toon is gezet. Je zet je over die lullige opmerking heen en want je wilt natuurlijk zingen, maar voordat je daartoe de mogelijkheid krijgt, probeert Gordon de lachers op zijn hand te krijgen door te vragen: “Which number are you singing? Number 39 with rice?” Iedereen in de zaal lacht, met Gordon en Chantal Janzen voorop. Ik heb het fragment meerdere keren teruggezien, je ziet dat iedereen lacht, behalve Dan Karaty. Je ziet Dan Karaty ongemakkelijk kijken. Alsof het nog niet genoeg is, roept Gordon na afloop: “SUPLISE! This is the best Chinese I had in weeks. And it’s not a takeaway!” Het pleit voor Xiao Wang dat hij niet van het podium is afgestapt om Gordon klappen te geven. Een potje Chinese karatetrappen, recht op zijn kanus. Dat is toch ook typisch Chinees, toch? Laat Gordon dat ook gelijk voelen ook!

Verantwoordelijk: Wie is hier de grote schuldige? Niet Gordon of Chantal Janzen. Vooropgesteld, De opmerkingen van Chantal Janzen en Gordon waren fout, maar het gaat te ver om ze nu als racisten te betitelen. Ik geloof namelijk niet dat het hun intentie waren om racistisch over te komen. De intentie was om grappig over te komen, maar het was niet grappig. Nee, het was pijnlijk, kwetsend en zeer ongepast. De grote schuldige in deze kwestie is RTL4. Waarom? Omdat ze het fragment niet eruit hebben geknipt. Door het er niet uit knippen van dit fragment, laat RTL 4 zien dit soort opmerkingen gepast te vinden. Volgens RTL 4 is het normaal om Chinezen te beledigen, of negroide mensen in het geval van het programma “Volgende week” wat gepresenteerd wordt door Daphne Bunskoek. Iedereen viel over Daphne heen, maar het is niet Daphne’s schuld. Nee, het is de schuld van de programmamakers en RTL 4. In beide gevallen had RTL4 moeten zeggen: “Nee jongens, dit kan echt niet. Dit gaat te ver. Dit knippen wij eruit.” Het was niet live, dus het had makkelijk eruit geknipt kunnen worden. (Lees: Daphne Bunskoek)

“Mijn hemel! Niet alleen donker, maar ook nog eens dom!”

 

Jack Spijkerman & Humberto Tan samen in een ander programma.

Jack Spijkerman & Humberto Tan samen in een ander programma.

Late Night: Dat kunnen wij niet zeggen van het, ja wederom een RTL 4 programma, “Late Night“, wat gepresenteerd wordt door Humberto Tan. Jack Spijkerman was te gast. Ze waren het één en ander aan het bespreken, toen Jack Spijkerman over Humberto zei: “Mijn hemel! Niet alleen donker, maar ook nog eens dom!” Je ziet Humberto Tan verbaast kijken. Wie het fragment goed bekeken heeft, ziet dat het Humberto nog net lukt om zich in te houden. Het zal me niks verbazen dat Humberto na afloop, wanneer de camera’s niet draaien, Spijkerman streng heeft toegesproken, zoiets van: “Die opmerking wat jij maakte, dat flik jij mij nooit meer!” De opmerking van Spijkerman kon er niet uitgeknipt worden. RTL “Late Night” wordt namelijk live uitgezonden.

Mijn mening: Zijn dit soort opmerkingen normaal? Nee, dit soort opmerkingen zijn niet normaal. Het is kwetsend. We moeten met z’n allen maar eens ophouden om alles zo “normaal” te vinden. Grappen of opmerkingen maken over iemands geaardheid, cultuur, geschiedenis of geloof, dat doe je niet. Je respecteert het. De afgelopen dagen heb ik hier met diverse mensen over gesproken. Steevast kreeg ik deze opmerking naar mijn hoofd geslingerd: “Het was maar een grap. Je moet het niet zo serieus opvatten.” Nu zijn het de Chinezen en negroide mensen die het moesten ontgelden in een zeer korte tijd. Het is echter een kwestie van tijd wanneer de Molukse gemeenschap weer de lul zijn. Nu zullen sommige mensen vast denken: “Hey Emerson, je hoeft niet met alles de Molukse gemeenschap op te betrekken.” Ik ben van mening dat elke Molukker weleens opmerkingen naar hun hoofd geslingerd kreeg, wat betrekking op de gijzelingen. Het is weliswaar geen racisme, maar dat het ongepast is staat buiten kijf.

Daarna komt Gordon die lacherig zegt: ” Je bent van Molukse afkomst? Oh dan ga je zeker Kedeng Kedeng (Het Spoor) zingen?”

Jan Salanama: Stel, dat een Molukse jongen genaamd Jan Salanama meedoet aan Holland’s Got Talent en hij staat tegenover Gordon. Hij stelt zich voor en het eerste wat hij te horen krijgt, is Chantal Janzen die zegt “Oh okay, daar kan jij ook niks aan doen.” Daarna komt Gordon die lacherig zegt: ” Je bent van Molukse afkomst? Oh dan ga je zeker Kedeng Kedeng (Het Spoor) zingen?” Dat is namelijk wat hier gebeurt. Gordon maakt datgene belachelijk waar een cultuur bekend om staat. Chinezen hebben Chinese restaurants, Molukkers hebben treinen gekaapt.

Alles wat “Niet Nederlands” is wordt regelmatig te kakken gezet, onder het mom van humor en satire. Dat is het niet. Het is racisme, klaar. De fragmenten in Holland’s Got Talent, Volgende Week en RTL Late Night, zijn geen incidenten op zich. Dit soort opmerkingen werden altijd al gemaakt. Het wordt nu alleen breed uitgemeten in de pers, omdat de Zwarte Pieten discussie nog vers in ons geheugen ligt. De mensen die blijven volhouden dat het geen racisme is en vinden dat de opmerkingen van Gordon en Spijkerman gemaakt kunnen worden, zijn misschien dan geen racisten, maar hebben zelf niet door hoe racistisch ze kunnen zijn.

Advertenties

4 gedachtes over “RTL 4 en hun ongepaste opmerkingen

  1. Je hebt gelijk. Spijkerman is triest en Gordon aandachstgeil over andermans rug.
    Maar karate is Japans. Kung fu is Chinees. En ‘verbaasd’, ipv ‘verbaast’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s