Dit is het moment

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

Over de treinkaping van De Punt in 1977 bestaan nog veel onduidelijkheid. Ana van Es, verslaggeefster van de Volkskrant onthulde afgelopen zaterdag 30 november 2013, dat de Ministerie van Justitie 35 jaar lang een nota geheim heeft gehouden, waaruit blijkt dat de treinkapers door tientallen kogels zijn gedood. Dit werd al beweerd in het onderzoeksrapport van Jan Beckers, maar door diverse ministers werd dit tot op heden ontkend.

In de Volkskrant zei Dries Van Agt, toenmalig minister van Justitie, dat dit “heel pittig” is. Hij was destijds verantwoordelijk voor de aanval. Hij zag de kogelaantallen per gedode kaper. “40 kogels, 33 kogels en 28 kogels, dat is niet mis. Ik kom dit nu pas aan de weet. Toen ik in 1977 de Tweede Kamer informeerde, wist ik hier niets van”, aldus Van Agt. Kort na de kaping meldde Van Agt in de Tweede Kamer dat de kapers niet getroffen waren door een regen van kogels. Over de beschieting zei dat het niet hun doel was om te doden. Hoe kan iemand, die destijds verantwoordelijk was voor de aanval, niet op de hoogte zijn geweest, van wat er zich daadwerkelijk in de trein heeft afgespeeld? Hij heeft nota bene zelf het bevel gegeven. Het kan niet anders dan dat hij na afloop een volledig verslag heeft gekregen en dus wel op de hoogte was. Van Agt wist het wel. Hij wist wat de gevolgen zouden zijn, voordat hij het bevel had gegeven. Hij had de keuze gemaakt om de kaping met geweld te beëindigen. Dit om de Molukse gemeenschap, met name de RMS, voor eens en voor altijd te ontmoedigen. Van Agt wilde hiermee een signaal afgeven. Door nu te beweren dat hij er niks vanaf wist, maakt hij niet alleen zichzelf volkomen belachelijk, maar ook de volledige Molukse gemeenschap en de nabestaanden van alle slachtoffers.

Door de onthulling van de “geheime nota“, wordt hiermee de indruk gewekt dat de kapers daadwerkelijk geliquideerd zijn en dus dat Van Agt’s bewering dat het niet hun doel was om te doden, minder geloofwaardig zal lijken. Ernst Hirsh Ballin zei in de Volkskrant van afgelopen zaterdag: “Van Agt is strafrechtjurist. Als hij zegt: Er is niet geschoten om te doden, dan bedoelt hij, dat de opzet daar niet op is gericht. Want de opzet was gericht op het bevrijden van de slachtoffers en de beschieting was nodig om hen te bevrijden. Het was geen standrechtelijke executie“. Ook dit staat haaks op datgene wat oud premier De Uyl vlak voor zijn dood heeft gezegd. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag vertelt verslaggever Raoul du Pré dat Van Uyl zwaar gebukt ging, onder de gevolgen van de beslissingen die hij in die dagen moest nemen. Niet lang voor zijn dood in 1987, sprak hij nog van ‘de verschrikking van de geweldtoepassing.’ Den Uyl: ” Het was een executie,  van mensen in overtreding, maar het blijft een executie.”

Herdenking 36 jaar na dato

Herdenking 36 jaar na dato

Een paar uur geleden werden presentator Rocky Tuhuteru, Noes Solisa en ik geïnterviewd voor het programma “Lijn 1“. Na afloop zette ik alles nogmaals op een rijtje: Het onderzoeksrapport van Jan Beckers. De daaropvolgende petitie “De onderste steen moet boven” van initiatiefgroep 7for7, waar ik deel van uitmaak. De “geheime nota” van Ernst Hirsch Ballin, waar verslaggeefster Ana van Es over schreef en de zaak van advocaat Liesbeth Zegsveld. Dit alles deed mij beseffen dat dit het moment is. Dit is het moment om voor eens en voor altijd de waarheid boven water te krijgen. Er leiden meer wegen naar Rome, daarom roep ik iedereen alsnog op om de petitie te ondertekenen. KLIK HIER!

Advertenties

2 gedachtes over “Dit is het moment

  1. De jongens in de trein zijn geëxecuteerd omdat er plannen zouden zijn geweest om aanslagen te plegen in Nederland en Indonesië. Waarschijnlijk was de actie internationaal gecoördineerd.

    Sam Pormes zou in Jemen in een opleidingskamp zijn geweest en er zouden contacten met de Vietcong zijn geweest. Ook tussen de eeuwwisseling en 2010 werd er getraind in de bossen van Drenthe. Ik heb iemand gekend die in het bos tussen Schoonoord en Schoonlo in een een tent zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s