‘Verschaf helderheid over kogelregen tijdens Molukse treinkaping’

 

17_Tekening JunusPvdA en SP willen opheldering van minister Ivo Opstelten van Justitie over de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977.

PvdA en SP willen opheldering van minister Ivo Opstelten van Justitie over de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977.

‘Deze zaak stinkt. Omwille van alle betrokkenen -politici, voormalig gegijzelden, familieleden van de kapers – is het van belang dat de onderste steen boven komt’, zegt het SP-Kamerlid Harry van Bommel. Zijn PvdA-collega Jeroen Recourt: ‘We kunnen dit niet laten rusten zonder dat er duidelijkheid is. Hier moet helderheid over komen.’

Regen van kogels
De langslepende kwestie draait om de bewering dat de Molukse treinkapers in 1977 niet met opzet zijn gedood, zo hebben opeenvolgende ministers van Justitie volgehouden. Uit een niet eerder openbaar gemaakte nota waaruit de Volkskrant dit weekeinde citeerde, blijkt dat ze door een ‘regen van kogels’ zijn omgekomen. De bewering ‘dat niet beoogd werd de kapers te doden, zal aan geloofwaardigheid inboeten’, staat in een officieel document dat 35 jaar lang is verzwegen.

Van Bommel ziet de recente onthulling als ‘een nieuwe stap in de fase naar een parlementair onderzoek’. De SP stelde onlangs samen met de PvdA Kamervragen aan minister Opstelten (VVD) over een onderzoek dat eerder dit jaar verscheen, waarin staat dat enkele kapers door militairen zijn geliquideerd. De beantwoording van die vragen wordt in januari verwacht.

  • © anp.
    De gekaapte trein in 1977.
  • Door de regering en sommige Kamerleden is de indruk gewekt dat dit debat af is. Maar dit debat is niet af

    SP-Kamerlid Harry van Bommel

Volgens de SP is de cruciale vraag of de regering bereid is dit dossier als niet gesloten te verklaren. Van Bommel: ‘Door de regering en sommige Kamerleden is de indruk gewekt dat dit debat af is. Maar dit debat is niet af.’

‘Allerminst verjaard’
Het ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers kan zich ‘goed voorstellen dat het heel heilzaam is om deze zaak te onderzoeken’. Hij vindt de kwestie allerminst verjaard: ‘We hebben recent ook nog onderzoek gedaan naar voorvallen in Nederlands-Indië en de Tweede Wereldoorlog.’

Tot nu toe is geen systematisch onderzoek gedaan naar het geweldsoptreden van de overheid bij De Punt, waarbij zes kapers en twee gegijzelden stierven. Archiefstukken hierover zijn tot 2053 in beginsel niet openbaar. Inzage kan alleen worden verkregen na schriftelijke toestemming van Justitie.

In juni 2013 kwamen details uit de autopsierapporten boven water via het Dagblad van het Noorden. Daaruit blijkt dat meer geweld tegen de kapers is gebruikt dan het demissionaire kabinet-Den Uyl destijds meldde. Premier Den Uyl ging gebukt onder de gevolgen van de beslissingen die hij in 1977 moest nemen. Niet lang voor zijn dood, in 1987, sprak hij van ‘de verschrikking van de geweldstoepassing (…) want het was een executie, van mensen in overtreding, maar het blijft een executie.’

Coalitiepartij VVD was zondag niet beschikbaar om op de kwestie in te gaan.

 

Bron: Volkskrant

 

Bijlage: 

Reactie Opstelten over het onderzoekrapport:

Reactie_op_onderzoek_treinkaping_De_Punt

Kamervragen:

Lijst_van_vragen_inzake_de_reactie_op_het_onderzoek_over_de_treinkaping_De_Punt

Brief Tweede Kamer aan Minister van Justitie:

ersoon___Aanbieding_feitelijke_vragen_over_de_reactie_op_het_onderzoek_naar_treinkaping_De_Punt

 

 

Advertenties

3 gedachtes over “‘Verschaf helderheid over kogelregen tijdens Molukse treinkaping’

  1. Ook dossier Ambon, na de proklamatie van de RMS op 25 april 1950 en de aanval door de troepen van Soekarno, waar de Nederlandse regering bij het neerslaan van de RMS waarschijnlijk ook een grote rol speelde, moet heropend worden.

    • De troepen van Soekarno werden toen door de KPM-schepen vervoerd om de RMS neer te slaan.Zoals iedereen weet,waren deze schepen toen nog eigendom van Nederland.

  2. Zeth Pessireron-Capelle a/d Yssel,.. Tijdens de bestorming van fort Victoria op Ambon-1950- en geleidt door een 24 jarige lt.kolonel Slamet Riyadi was /is deze geadviceerdt door een Nederlandse K.L.kapitein genaamd Van Kleef!! Toen Slamet Rijadi de tank uitklom,tegen de zin van kapitein Van kleef,. werd Slamet Rijadi door een Molukse kogel getroffen en sneuvelde jij terplaatse!! Jangan lupa Maluku!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s