‘De dood van Mandela en het racisme in Nederland’

‘De dood van Mandela en het racisme in Nederland’

nelson

Nu het Sinterklaas feest voorbij is zou je verwachten dat de heisa en al dat pro/contra gedoe rond Zwarte Piet ook voorbij zou zijn. Maar de dood van Nelson Mandela laat duidelijk zien wat de tegenstanders van Zwarte Piet al die tijd hebben bedoeld. Sommige autochtone Nederlanders zijn gewoon niet in staat het fenomeen Zwarte Piet los te koppelen van mensen met een donkere huid.

Zo zijn op Facebook en twitter postings te lezen van mensen die van Nelson Mandela Zwarte Piet maken. Zie hieronder de postings van een zekere Ivo Heinrichs die een status update plaatste: “Een Piet minder. Mandela has left the building“. Op twitter poste Eric Holterman de zin “Nelson Mandela overleden. Zwarte Pieten in Rouw“. Twee achterlijke enkelingen zou je denken, maar het gaat verder.

bel
ivo

John de Laet, Bestuurder GroenLinks Amsterdam West, vond het nodig om een tweet te plaasten waarin hij de dood van Mandela beschrijft als ‘de dood van de hoofdpiet‘. In Tweets daarna bood hij zijn verontschuldigingen aan maar het leed was al geschiedt.

adam

De ochtendkrant De Telegraaf doet ook een duit in het zakje. In een artikel over Nelson Mandela, wordt zonder enige aanleiding Zwarte Piet aangehaald. Na heel veel verontwaardigde reacties hierover haastte de krant zich om de gewraakte zin te verwijderen en excuses aan te beiden. De Telegraaf deed het af als ‘ interne grap’.

tel
exc

Ook extreem-rechts heeft de dood van Nelson Mandela aangegrepen om de aandacht op zichzelf te vestigen. Een actiegroep hing spandoeken aan de Nelson Mandelabrug in Utrecht en Zoetermeer met daarop het woord ‘Moordenaarsbrug’.

er

Maar gaat u vooral rustig verder hoor, er is niets aan de hand in Nederland. Het is allemaal grappig bedoeld. Of is het onderdeel van de Nederlandse cultuur? ‘Apartheid’ is immers een zuiver Nederlands woord….

Inafsabie

 

BRON: Waterkant.net

3 gedachtes over “‘De dood van Mandela en het racisme in Nederland’

  1. Het land van onderhuidse racisme ontpopt zich tot een lelijke pukkelkop! Zwart, wit, slavenschip, op dit moment heeft Nederland voor mij geen gezicht. “Vrijheid voor oppervlakkige racisme is geen gemeengoed, maar ach een grapje over zijn kleur doet me toch stiekem goed..”

  2. Dat is nu typisch Nederlands gedrag…….en vergeet niet dat ZuidAfrika veel nederlandse invloeden had en mogelijk nog heeft wat betrefd de blanke bewoners aldaar en hun taal is ook typisch nederlands. Het is ook een schande dat nieuwsprogramma’s zoals Pauw & Witteman e.a. daar geen aandacht aangeven, danwel Nieuwsuur. Nederland is gewoon een rasictisch land het zit in hun genen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s