Na 36 jaar alsnog onderzoek naar dood treinkapers

Door: Ana van Es − 21/12/13, 06:00
© ANP. Op 11 juni 1977 beëindigden militairen van een speciale eenheid de treinkaping bij het Drentse gehucht De Punt.

Na ruim 36 jaar gaat het ministerie van Justitie alsnog onderzoek doen naar het doodschieten van zes Molukse treinkapers bij De Punt in 1977. Dat maakte minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdagavond bekend.

246566_441258582565604_2119694603_nOp 11 juni 1977 bevrijdden Nederlandse mariniers een door Zuid-Molukkers gekaapte trein bij het Drentse De Punt. Bij deze militaire aanval, operatie Mercedes, vielen in een kwartier tijd acht doden: zes van de negen kapers, twee gegijzelden. Het officiële regeringsverhaal is tot op de dag van vandaag dat niet is geschoten met als doel kapers te doden.

Ondanks decennialange twijfels over dit verhaal, hebben opeenvolgende ministers van Justitie altijd geweigerd om onderzoek te doen naar de toedracht van de militaire actie. Maar na herhaalde vragen van de SP en de PvdA in de Tweede Kamer laat Opstelten nu weten dat hij ‘nader archiefonderzoek’ gaat doen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat de autopsierapporten onderzoeken van de acht slachtoffers. Ook raadpleegt het ministerie van Justitie drie externe deskundigen: een rechter, een oud-militair en een wetenschapper. De uitkomsten worden verwacht in het voorjaar van 2014.

Onlangs onthulde de Volkskrant een nota die in 1978, negen maanden na de treinkaping, is geschreven door toenmalig hoofdambtenaar Ernst Hirsch Ballin, de latere minister van Justitie (CDA). Hij schrijft dat de treinkapers samen door 144 kogels zijn geraakt en dat het officiële regeringsverhaal over de bevrijding van de trein deels onjuist is. Deze nota verdween in de kluis, onzichtbaar voor de buitenwereld. (Bron)

Advertenties

Een gedachte over “Na 36 jaar alsnog onderzoek naar dood treinkapers

  1. Pingback: Antwoorden Opstelten over Kamervragen beëindiging kaping De Punt 19 november verwacht | Emerson Terinathe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s