Jan Beckers: ‘Dit is een mooi beginnetje’

DVHN | Gepubliceerd op 23 december 2013, 06:24 Laatst bijgewerkt op 22 december 2013, 19:49

Het ministerie van Justitie gaat na 36 jaar alsnog onderzoek doen naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. Dat heeft minister Ivo Opstelten vrijdag bekendgemaakt. Journalist Jan Beckers publiceerde onderzoek over de bloedige beëindiging van de treinkaping en bracht daarmee de bal aan het rollen. Zijn reactie.

Wat dacht u toen u van het de plannen voor archiefonderzoek hoorde?
“Ik ben er heel blij mee. Maar ik ben ook licht sceptisch over dat archiefonderzoek, omdat alles afhangt van de vraagstelling, en omdat de minister hiermee misschien een parlementair onderzoek uit de weg wil gaan. Hoe dan ook, het onderzoek zal een nieuw uitgangspunt creëren. Het is een beginnetje.”

Tot wat voor consequenties moet het volgens u leiden?
“De schuldigen moeten gestraft worden. De kaapster Hansina, bijvoorbeeld, is na haar dood tot twee keer toe in de schaamstreek geschoten. Dat is toch van een perversiteit. Er lopen moordenaars rond, die moeten tien jaar de cel in.”

De regering heeft altijd gesteld dat het doel was zo min mogelijk mensen te doden.
“Weet u wat mij verbaast? Dat de Nederlandse regering bereid was gijzelaars te offeren. Uit het aanvalsplan blijkt dat ze wisten wie waar sliep. Ze wisten dat er drie gijzelaars, waaronder Ansje Monjou, lagen te slapen in het hokje tussen vrouwen-en mannencoupe. Toch hebben ze de deur met kogels doorzeefd.”

Minister Van Agt heeft gezegd dat hij destijds van niets wist.
“Van Agt informeerde de Kamer al een jaar voordat het onderzoek was afgerond. Hij wist het misschien niet, maar hij had het moeten weten. Ik denk dat je Van Agt niet meer kunt straffen, maar zijn plaatsvervanger Opstelten zou op moeten stappen. Hoe blij ik ook ben dat hij het onderzoek nu toch heeft geopend.”

 

 

Lees maandag in Dagblad van het Noorden het interview met Karel Monsjou (82). Zijn dochter was één van de twee gegijzelden die om het leven kwamen bij de beëindiging van de treinkaping. (Bron)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s