Onduidelijkheid over opvragen defensiedossiers

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS ANA VAN ES, CHARLOTTE HUISMAN − 

 Bij het onderzoek dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) instelt naar het doodschieten van zes Molukse treinkapers bij De Punt in 1977, worden ‘alle archiefstukken die nodig zijn’ geraadpleegd. Maar of daarbij ook toegang wordt gevraagd tot staatsgeheime defensiedossiers, is nog onduidelijk.

AMSTERDAM – Vrijdag maakte Opstelten bekend dat zijn ministerie ‘nader archiefonderzoek‘ laat doen naar de militaire beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt, ruim 36 jaar geleden.

Opstelten doet dit om ruim dertig vragen te beantwoorden die de Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Jeroen Recourt (PvdA) hem hebben gesteld over het doodschieten van de treinkapers bij de bevrijding.

De ‘onafhankelijkheid van de rapportage’ wordt gewaarborgd, zegt een justitiewoordvoerder. Daarom worden externe deskundigen benoemd: een rechter, een militair en een wetenschapper. Wie zij zijn, wordt in januari bekend. Ook wordt waar nodig hulp ingeroepen van historici en juristen.

De lijst archiefstukken die wordt ingezien, beslaat volgens de woordvoerder van Opstelten op dit moment ‘zeven A4’tjes’, maar kan worden aangevuld. In elk geval de autopsierapporten van de zes kapers worden onderzocht.

Het grootste archief over de treinkaping is afkomstig van het ministerie van Justitie, dat in 1977 het commando voerde over de militaire aanval op de trein. Bij het Drents Archief in Assen bevindt zich daarnaast het omvangrijke rechtbankdossier.

Maar ook de ministeries van Defensie en Algemene Zaken beheren dossiers over de militaire bevrijdingsactie. Stukken daarin zijn gesloten tot 2050 en mogen niet worden ingezien vanwege de ‘veiligheid van de staat’, liet Defensie onlangs aan de Volkskrant weten. Of Opstelten toegang vraagt tot deze stukken, kon zijn woordvoerder dit weekend niet zeggen.

” Op zoek naar de waarheid.” foto: Frank Husslage, Middelburg

” Op zoek naar de waarheid.”
foto: Frank Husslage, Middelburg

De discussie over de militaire bevrijding van de door Zuid-Molukkers gekaapte trein op 11 juni 1977 laaide afgelopen zomer op, toen het Dagblad van het Noorden een onderzoek publiceerde van een freelancejournalist en de overlevende kaper Junus R. Dit duo mocht de autopsierapporten inzien en stelt op basis daarvan dat enkele kapers zijn geëxecuteerd door mariniers in de trein.

Dit is in tegenspraak met de officiële lezing: de kapers zijn niet met opzet gedood. SP en PvdA stelden daarom Kamervragen. De Volkskrant mocht in het Nationaal Archief stukken inzien waaruit blijkt dat de treinkapers samen door 144 kogels zijn geraakt en dat binnen een jaar na de kaping bij Justitie bekend was dat het officiële verhaal van de regering onjuist is.

In oktober deed Opstelten de vragen van SP en PvdA nog af door te verwijzen naar het officiële regeringsverhaal uit 1977. ‘De minister ziet nu kennelijk toch aanleiding om verder te kijken’, aldus Van Bommel. ‘Wij willen weten of de recent gepubliceerde informatie onder meer over de analyse van de autopsierapporten juist is. Ook als die informatie niet juist blijkt te zijn, is het belangrijk om dat te constateren. Aan de mariniers moet ook recht worden gedaan.’

Nabestaanden van de omgekomen treinkapers zijn blij met het onderzoek van Opstelten, zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld. Vanaf januari gaat zij onderzoeken of er grond is voor een civielrechtelijke procedure tegen de staat. Daarvoor wacht ze niet de uitkomst af van het justitieonderzoek, dat tegen de zomer wordt verwacht.

 

bron

Advertenties

Een gedachte over “Onduidelijkheid over opvragen defensiedossiers

  1. Pingback: Antwoorden Opstelten over Kamervragen beëindiging kaping De Punt 19 november verwacht | Emerson Terinathe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s