geschiedvervalsing beëindiging treinkaping De Punt door Nederlandse Staat

treindepunt_nieuwWoensdag 11 juni 2014 is het precies 37 jaar geleden dat geweer- en machinegeweervuur de serene en benevelde ochtendstilte bij De Punt in Drenthe openscheurde.
Tien à elf seconden nadat dit oorverdovend geweld losbarstte waarin mensen al de dood vonden voordat ze ook maar de kans kregen wakker te worden kwamen met absurd geweld en geluid straaljagers over.
Tien à elf seconden later.
De trein was toen al op vele plaatsen ontdaan van de gele verf door de duizenden kogelinslagen. Er is altijd gezegd dat de straaljagers ingezet werden om een ieder in de trein de kans te geven om op de grond te duiken en gespaard van de dood te blijven : deze tactiek was alleen voor de gijzelaars bedoeld. Het voorafgaand vuur in die tien seconden was gericht op de plaatsen waar de Molukse jongeren lagen te slapen. Het was direct na beëindiging van de militaire actie al te zien op tv- en fotobeelden; niet alleen de deuren waren doorzeefd door het door de aanvallers zo geprezen “compartimentering” maar ook, en zelfs meer nog, de plaatsen waarvan men exact wist dat daar de Molukse jongeren lagen te slapen. De enkeling die nog overeind wist te komen werd binnen een seconde neergemaaid door tien gepantserde kogels en overleefde wonderwel. Een Nederlands meisje wat een paar dagen daarvoor haar 19e verjaardag had gevierd in de trein werd achter een van de deuren uit het leven gerukt. Even later zouden mariniers bij binnenkomst massaal over haar heen lopen om uiteindelijk een tweede gegijzelde te doden.

Inmiddels bij velen bekend geeft het onderzoeksrapport “ Air Mata Kebenaran “ een goed beeld van wat zich binnen de trein heeft afgespeeld. Dit rapport weerlegt alle voorgaande zogenaamde geschiedschrijving. Wat mij persoonlijk als mede opsteller van het rapport enorm tegen staat is de opzettelijke geschiedvervalsing zoals die 35 jaar lang plaatsvond. En dat is niet gebeurt door slechts twijfelachtige kranten en tijdschriften maar ook door zogenaamde gerenommeerde mensen met universitaire opleiding en titel.

In de tweede wereldoorlog was Hannie Schaft een Nederlandse verzetsstrijdster. 21 maart ’45 werd zij door de Duitsers gearresteerd en op 17 april in de duinen van Bloemendaal door Nederlanders geëxecuteerd. Tot 11 juni 1977 was zij de enige verzetsstrijdster die ooit binnen Nederland geëxecuteerd werd. Hoe je het ook draait of keert : Hansina Uktolseja is de tweede verzetsstrijdster die (nadat zij nog levend in de trein werd aangetroffen ) in Nederland geëxecuteerd werd. Noemt hoogleraar terrorisme Beatrice de Graaf Hansina een terroriste, zo noemden de Duitsers Hannie Schaft een terroriste, feit is dat beiden verzetsstrijdsters waren en vanwege dat feit gedood werden. En beiden door Nederlanders. En er vonden meer executies van Molukse verzetsstrijders plaats in de trein.

Jan Beckers met dhr. J. Ririmasse, met op de achtergrond de plek waar het allemaal gebeurde, De Punt

Jan Beckers met dhr. J. Ririmasse, met op de achtergrond de plek waar het allemaal gebeurde, De Punt

Inmiddels bij velen bekend geeft het onderzoeksrapport “ Air Mata Kebenaran “ een goed beeld van wat zich binnen de trein heeft afgespeeld. Dit rapport weerlegt alle voorgaande zogenaamde geschiedschrijving. Wat mij persoonlijk als mede opsteller van het rapport enorm tegen staat is de opzettelijke geschiedvervalsing zoals die 35 jaar lang plaatsvond. En dat is niet gebeurt door slechts twijfelachtige kranten en tijdschriften maar ook door zogenaamde gerenommeerde mensen met universitaire opleiding en titel. Peter Bootsma en Beatrice de Graaf zijn daar wel zo’n beetje de schoolvoorbeelden van en je kan je afvragen wat hun motivatie eigenlijk was om aan opzettelijke geschiedvervalsing te doen. En als dat een te groot begrip is dan toch op zijn minst het verwijt van grote onzorgvuldigheid. Zo schrijft Beatrice de Graaf in het Historisch Nieuwsblad in 2008 dat gegijzelde dhr. Van Baarsel is omgekomen tijdens het vuur van buiten af op de trein omdat hij “als enige” zou zijn gaan staan. Dit strookt niet met de uiteindelijke waarheid. Van Baarsel werd gedood door 6 kogels van mariniers die de trein binnen gedrongen waren. Ook schrijf De Graaf dat er twee overlevenden waren onder de Molukse jongeren terwijl toch in 2008 al 31 jaar bekend was dat er drie overlevenden zijn. Laten we het op onzorgvuldigheid houden, maar dan wel van de grofste soort die verweten kan worden. Ook verwijst zij naar Bootsma’s boek “De Molukse Acties” wat verscheen in 2000. Bootsma presteert het zelfs de dood van Van Baarsel definitief toe te schrijven aan een van de Molukse strijders. Als een onweerlegbaar feit. Het zal je maar gebeuren dat de dood van iemand je 35 jaar lang in de schoenen geschoven word terwijl een ieder toch beter had kunnen weten. Immers : de dood van Van Baarsel kwam niet eens voor in de dagvaarding van de Molukse strijders. En dat wist Bootsma ook.

Ze gingen de trein binnen met kogelvrije vesten tot over het kruis, bewapend met uzi’s en met revolvers die de verboden Hollowpoint vijf munitie bevatten.

En daarmee kom je natuurlijk op de geschiedvervalsing door de Nederlandse staat. De weduwe van Van Baarsel kreeg van Justitie een uittreksel van het autopsierapport van haar man. Daarin stond dat haar man door één Molukse kogel om het leven gekomen was. Wat mij bezig blijft houden is de vraag :” hoe komt het toch dat al deze mensen wegkomen met geschiedvervalsing, of op zijn minst zeer verwijtbare onzorgvuldigheid ?” Hoe komt het dat zij niet met terugwerkende kracht door hun superieuren of opdrachtgevers terug gefloten worden? Maar meer nog : Hebben zij zo weinig rechtvaardigheidsgevoel dat het schijnbaar niet bij ze opkomt een excuus te maken aan hen die zo valselijk door hen beschuldigd zijn?

 

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

En dan nog iets over de zo veel geprezen moed van de mariniers. Ze gingen de trein binnen met kogelvrije vesten tot over het kruis, bewapend met uzi’s en met revolvers die de verboden Hollowpoint vijf munitie bevatten.( Deze laatste munitie mag niet in oorlog worden gebruikt maar de Nederlandse staat had er geen moeite mee deze tegen burgers in te zetten die uiteindelijk veroordeeld werden voor de overtredingen verboden wapen bezit en vrijheidsberoving). In de trein troffen zij voor het merendeel reeds ernstig aangeschoten Molukse jongeren aan. Van buitenaf was het “voorwerk” al voor hen gedaan. Van wat voor “moed” getuigd het als je zwaargewonden nog door het hoofd schiet? Van wat voor moed getuigd het als je nog twee vrijwel ongeschonden mensen alsnog op een beestachtige wijze om het leven brengt? Met moed heeft het mijn inzien niet te maken. Een van de mensen die het onderzoek in de trein deed zei mij dat er als een soort inwijdingsritueel voor mariniers gedood werd in de trein door hen. De executie van Max zou een represaille geweest zijn voor de dood van dhr. Butler bij de kaping te Wijster. Professionaliteit was ver te zoeken bij de mariniers kun je daarom concluderen. En natuurlijk zeker bij hun opdrachtgevers. Een van de definities van moed is “ Onverschrokken, dapperheid.” In de meer dan letterlijke betekenis van het begrip moed lijkt mij de Molukse strijder die in zijn pyjamabroek en net wakker en die het opnam tegen straaljagers, tientallen scherpschutters en tientallen mariniers meer in aanmerking voor dit begrip te komen. Het is slechts een constatering waar je geen raketgeleerde voor behoeft te zijn.

Herdenking 36 jaar na dato

Herdenking De Punt

Over een week is het 37 jaar geleden dat dit drama voor eigenlijk alle spelers er in plaats vond. 11 juni 2014. Ondanks dat ik een Belanda ben meen ik te kunnen zeggen dat deze datum behoort tot een van de Nationale Molukse dagen. Zoals 25 april bijvoorbeeld. Het verschil tussen die twee data is dat de eerste een van de zwartste dagen is en de laatste een van de meest feestelijke, ware het niet dat een praktische invulling ervan helaas nog niet tot stand is gekomen. Persoonlijk hoop ik op een opkomst bij de herdenking die recht doet aan de negen Moluke jongeren en de zes gesneuvelden daarvan. En tevens aan het doel waarvoor zij uiteindelijk de trein zijn binnen gegaan.

Geschreven op persoonlijke titel,
Jan Beckers

Advertenties

4 gedachtes over “geschiedvervalsing beëindiging treinkaping De Punt door Nederlandse Staat

 1. Triest, maar eigenlijk zoals verwacht. Ik was indertijd 17 en was zeer geïnteresseerd in dat wat plaats vond, kocht elke krant van mijn zakgeld en volgde al het nieuws. Opnieuw is de Molukse gemeenschap door de Nederlandse regering voor de gek gehouden. Laten we hopen dat alle feiten eindelijk naar boven komen en dat alle slachtoffers dat krijgen waar ze recht ophebben: de waarheid. In 1978 diende ik ter vervulling van mijn dienstplicht bij de Marine en ben een beetje bekent met de verhalen van de instructeurs van de mariniers die bij de BBE hadden gediend.

 2. Sorry hoor, maar ik lees dit commentaar als onvolwassen rationalisering van de misselijkmakende actie van een bende doorgeschoten, gevaarlijke, gewelddadige jonge heethoofden. Die zo ‘moedig’ (ha ha) waren om een groep van 51 onschuldige mensen onder schot te nemen, drie weken te gijzelen, te dreigen met het vermoorden van onschuldigen, en zo een land te terroriseren.

  “Wie het zwaard hanteert, zal door het zwaard omkomen.” Als de Molukkers werkelijk zo christelijk zijn, zouden ze deze uitspraak moeten kennen en erkennen. Ik heb geen medelijden met terroristen. Ja, ik kan trachten te begrijpen wat hen motiveerde tot hun wandaden. Maar wandaden blijven het, en wie ernstige, levensbedreigende wandaden pleegt, moet er domweg rekening mee houden dat de staat – die goddank het geweldsmonopoiie heeft – dat geweldsmonopolie ook gebruikt.

  De terroristen hadden zich ook kunnen overgeven. Deden ze niet, bij hun volle verstand. Dan is het wat mij betreft einde oefening. Met alle gevolgen van dien.

  Is de Molukse gemeenschap of de familie van de terroristen bereid een schadeclaim te accepteren van de 51 onschuldige gegijzelden, onder wie de twee omgekomenen? Ik hoor het graag.

 3. Hoe zat dat ook al weer met Westerling die grootschalig standrechtelijke executies op de Kampung bevolking uitvoerde? Hoe zat dat met al die Molukse soldaten die in dienst van de Nederlandse overheid de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders -lees het verzet tegen ons als de overheersers- geroemd en berucht waren vanwege hun onvoorwaardelijke trouw, onverschrokkenheid en toewijding aan onze nationale driekleur? Tijdens de Japanse inval in Nederlands Indie vormden zij het verzet. Ze werden bij de politionele acties ingezet voor de smerigste klussen en executies van hun eigen volk en werden daar begin jaren 50 grof voor miskend door de Nederlanders in het algemeen. Enige jaren terug roemde in het politiek debat een premier schaamteloos de VOC mentaliteit om de ingeslapen Nederlandse bevolking tot wat meer dadendrang aan te zetten. Dat staat gelijk met het vooral over de consequenties van je daden niet teveel nadenken en gewoon gehoorzamen. De Molukkers hebben in mijn ogen alle recht dat ze wel nadenken over hetgeen ze overkomen is, ondanks al hun dadendrang en trouw uit het verleden en dat daar een radicaliserend effect van uitgaat is de neerslag van een overheid die het juist ontbroken heeft aan moed, reflectie, historisch besef én dadendrang jegens hun manschappen. Een verraad jegens je eigen onderdanen van de allerlaagste soort
  Die mariniers die bij de Punt werden ingezet, evenals de Molukkers in dienst van het KNIL destijds, mochten puin ruimen en dan ziet de werkelijkheid er niet zo mooi uit. Weten de Molukkers als geen ander maar dat beleid kent verantwoordelijke politici en leiders die het niet past om bukgedrag te vertonen als ze ter verantwoording worden geroepen.
  De weduwen die Westerling op zijn geweten had zijn onlangs spaarzaam schadeloosgesteld. De Molukkers gaan dat ook worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s