Nabestaanden treinkapers klagen staat aan

Nabestaanden treinkapers klagen staat aan

BOVENSMILDE De nabestaanden van de bij de treinkaping bij de Punt omgekomen Molukse kapers klagen de Nederlandse staat aan. Dat wordt vanavond bekendgemaakt tijdens een herdenkingsbijeenkomst.

,,Wij willen weten wat er is gebeurd. De waarheid moet op tafel,” zegt Marco Papilaja uit Groningen. Papilaja is neef van kapingsleider Max Papilaya en woordvoerder van de nabestaanden. Volgens hem staan op een na alle families achter het besluit de staat aan te klagen.

Het was voor de nabestaanden geen gemakkelijk besluit stappen tegen de staat te ondernemen”, zegt Papilaja. ,,De mensen zijn zich er van bewust dat tijdens de procedure weer veel emoties naar boven komen. Maar de doorslag geeft dat zij willen weten wat er echt is gebeurd. Er zijn nu zo veel tegenstrijdige berichten.”

De treinkaping in De Punt in 1977 duurde van 23 mei tot 11 juni. Negen jonge Zuid-Molukkers hielden 51 gijzelaars in de trein vast. Bij de bevrijdingsactie in de vroege ochtend vielen acht doden: zes kapers en twee gegijzelden.

Volgens journalist Jan Beckers, die samen met kaper Junus Ririmase onderzoek deed naar de afloop van de treinkaping, is daarbij buitensporig geweld gebruikt door mariniers. Hij concludeerde in het juni vorig jaar door Dagblad van het Noorden naar buiten gebrachte rapport, dat mariniers enkele gewonde Molukse kapers hebben geëxecuteerd.

Civiele procedure

De belangen van de Molukse nabestaande worden behartigd door de mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld. In overleg met haar is besloten tegen de staat een civiele procedure aan te spannen. ,,Het gaat ons er om wat er is gebeurd.”

Aanvankelijk zag minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) geen grond om naar aanleiding van de bevingen van Beckers onderzoek te doen naar de beëindiging van de kaping. Na politieke druk besloot hij alsnog de feiten aan een inhoudelijk (archief)onderzoek te onderwerpen.

 

MEER INFO? KOM VANDAAG NAAR DE HERDENKING IN ASSEN EN BIJEENKOMST IN BOVENSMILDE!!!

 

Bron: Dagblad van het Noorden

3 gedachtes over “Nabestaanden treinkapers klagen staat aan

  1. Pingback: Antwoorden Opstelten over Kamervragen beëindiging kaping De Punt 19 november verwacht | Emerson Terinathe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s