STRIJDBARE HERDENKING ‘EXTREEM STAATSGEWELD’

Zonder offers geen strijd en zonder geen vrijheid. President John Wattilete van de Republiek der Zuid Molukken hield gisteren een scherpe toespraak bij de herdenking van het het geweldadige eind van de treingijzeling bij De Punt in 1977.

door: HILBRAND POLMAN

Ronkende motoren in de verte kondigen de komst van vertegenwoordigers van de Molukse organisaties die woensdag bij het monument op de begraafplaats de Boskamp in Assen het geweldadige einde van de treinkaping bij De Punt herdenken. Dan is het stil. Langzaam loopt de stoet naar het Moluks monument op de begraafplaats. Leden van de motorclub Satudarah vergezellen de hoogwaardigheidsbekleders. Veel van de honderden aanwezigen zo te zien nog niet geborenen toen de F-16’s over de gegijzelde trein raasden. Maar een beetje bij beetje komen er nieuwe aanwijzingen boven tafel voor de kille waarheid: de gijzelnemers zijn doelbewust geliquideerd. De Molukse gemeenschap moet daarom echt voet bij stuk houden, vindt president John Wattilete van de Republiek der Zuid Molukken (RMS). ,,Alleen herdenken is niet voldoende”, hield hij zijn gehoor van honderden Molukkers voor. ,,En ook alleen met een beschuldigende vinger wijzen is ook niet genoeg. Voor onze strijd zijn offers nodig.” De Molukkers zouden zich wel wat meer mogen laten horen, vindt Wattilete. Het onderzoek naar de gang zaken 37 jaar geleden raakt in een cruciale fase, nu er steeds meer uitlekt over de gang van zaken des tijds. Gisteren onthulde De Volkskrant een document waaruit blijkt dat de mariniers niet moesten schieten op terroristen, totdat er zekerheid beztond over hun identiteit. De Tweede kamer moet daarom volgens Wattilete alsnog doe wat zij in 1977 achterwege liet: een parlementaire enquête uitvoeren naar de gang van zaken.

President Wattilete tijdens de herdenking 6 van De Punt 2014

President Wattilete tijdens de herdenking 6 van De Punt 2014

‘Wattilete betuigt respect aan gedode gegijzelden’.

Door uitgebreid stil te staan bij de 2 gegijzelden die zijn omgekomen op 11 juni 1977, voerde Wattilete de druk op de Tweede Kamer verder op. Wattilete herdacht de 19 jarige Ansje Monsjou en de 40 jarige Rien van Baarsel, die in de kogelregen stierven, samen met de 6 kapers.
,,Ook Ansje Monsjou en Rien van Baarsel waren slachtoffer van extreem staatsgeweld”, verklaarde Wattilete. Het was de eerste keer dat de gedode gegijzelden zo uitgebreid werden herdacht. ,Dit getuigt van respect voor deze gevallenen”, vindt Karel Wielenga. ,, Nu zijn ook deze gegijzelden niet voor niets gestorven.” Wielenga zat in december 1975 in gegijzelde trein bij Wijster. Hij zocht contact met de ouders van de gijzelnemers, verdiepte zich in de achtergronden van de RMS en woont al jaren de herdenkingen bij van het einde van de kaping bij De Punt.

 

 

Bron: Leeuwarder Courant

Advertenties

Een gedachte over “STRIJDBARE HERDENKING ‘EXTREEM STAATSGEWELD’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s