Nog even doorknallen!!

20140809_144410[1]

Tussen de opnames door. Links: regisseur Joshua Timisela & rechts Joenoes Polnaija (Jefta).

Heftig. Emotioneel. Confronterend. Dat zijn voor mij de drie woorden, wat de draaidag van gisteren typeert. Net zoals de meeste castingleden, heb ik al diverse draaidagen achter de rug, maar die dagen zijn niet te vergelijken met wat we gisteren hebben opgenomen. Natuurlijk, elke draaidag wat ik heb meegedraaid heeft zo zijn bijzonderheden. Elke draaidag heeft zo zijn typerende kenmerken, maar gisteren is bijna met geen woorden te omschrijven.

 

We kunnen allemaal geacteerd boos worden. We kunnen allemaal net doen alsof. Daar hoef je geen goede acteur, actrice of (edel) figurant voor te zijn, maar de enige emotie die je niet “zomaar” kan acteren is vanuit de diepste van je ziel gaan huilen.

Vorige maand namen we een begrafenis scene op. De acteurs, actrices en de vele figuranten waren aanwezig en emotioneel geladen, om deze scene te doen slagen. Een begrafenis, nee beter gezegd een Molukse begrafenis, is een gebeurtenis waarin wij als gemeenschap zijnde, dat op onze eigen manier uitvoeren. Voor de film “Jefta” willen wij dat op exact dezelfde manier uitbeelden. Het verschil met vorige maand en gisteren was de emotionele heftigheid. Natuurlijk, bij een begrafenis is men emotioneel, maar dan meer ingetogen. Dat komt ook mede door het feit dat vanaf het moment van overlijden tot de begrafenis, er een aantal dagen overheen zijn gegaan. Dat gezegd hebbende, gisteren namen we dus de scene op, waarin Nonna (Ida Kakisina) net was overleden.

 

Emoties
Ik ga niet met spoilers strooien, dus verder laat ik er niks over los. Het enige wat ik wel wou zeggen is, dat ik diep respect heb gekregen voor alles en iedereen die gisteren aan deze scene hebben meegewerkt. We kunnen allemaal geacteerd lachen. We kunnen allemaal geacteerd boos worden. We kunnen allemaal net doen alsof. Daar hoef je geen goede acteur, actrice of (edel) figurant voor te zijn, maar de enige emotie die je niet “zomaar” kan acteren is vanuit de diepste van je ziel gaan huilen. Zelfs een geoefende acteur of actrice heeft daar moeite mee, maar Joenoes Polnaija deed het overtuigend! En niet alleen Joenoes, maar iedereen. De scene van gisteren heeft mij geraakt en ik hoop dat het u, de kijker, ook raakt.

 

Topsport
Nadat de teaser trailer vorige week was verschenen, was iedereen weer geconcentreerd om de film af te maken, dus de draaidag van gisteren was topsport. Niet zozeer voor ons, de acteurs, actrices en de figuranten, maar meer voor de productieleden. De mensen achter de schermen. Gisteren werden er meerdere scenes over verschillende tijdsvlakken van de film, opgenomen. Dat vereist concentratie en continu schakelen met emoties. Maar we doen het, omdat we erin geloven. We doen het uit liefde, maar bovenal, we doen het voor u.

 

 

 
Terima kasi.

 

1900665_10201414022593136_5425215780929857632_o

 

Teaser trailer nog niet gezien? Klik hier!!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s