Inzamelingsactie inzake Proces Nederlandse Staat

OOST-SOUBURG – Tijdens het jaarlijks feest in de Molukse wijk te Oost-Souburg, is geld ingezameld voor een proces tegen de Nederlandse staat.

image

Dat wordt in gang gezet door de families van zes Molukse treinkapers, die op 11 juni 1977 zijn gedood bij een bevrijdingsactie bij De Punt in Drenthe. De nabestaanden stellen de regering aansprakelijk voor het gebruik van excessief geweld, waarbij gewonde kapers opzettelijk zouden zijn gedood.

Ze baseren hun eis op een rapport van de Vlissingse onderzoekjournalist Jan Beckers. Die concludeert dat tenminste drie gewonde kapers zijn geëxecuteerd, nadat eerst een kogelregen op de trein was afgevuurd. Behalve kapers kwamen daarbij ook twee gegijzelden om het leven.

Opeenvolgende ministers hebben dit altijd ontkend. Maar minister Opstelten laat de zaak nu opnieuw uitzoeken. Hij besloot daartoe nadat Kamerleden hem vragen stelden over de bevindingen van Beckers. Die baseert zich zowel op geheim gebleven documenten, waaronder autopsierapporten, als op gesprekken met getuigen en betrokkenen.

Tijdens het drukbezocht Midzomerfeest, dat dit weekend is gehouden in Souburgs Molukse wijk, bemande Beckers een kraam, samen met Junus Ririmassa, één van de drie kapers, die de actie zwaar gewond overleefde, en met een nabestaande. Er stond een collectebus, en ze verkochten T-shirts en exemplaren van het onderzoeksrapport. Op het T-shirt staat een tekening die Ririmassa in de trein maakte op verzoek van een gegijzelde vrouw. Hij maakte die tekening op een shirt dat ze bij zich had. De vrouw stelde de tekening speciaal voor de geldinzamelingsactie beschikbaar.

Tijdens het feest in Souburg was er vooral veel aandacht voor het eten, de muziek en de dans. Maar menigeen toonde toch ook wel belangstelling voor de geldinzamelingskraam.

Advertenties

2 gedachtes over “Inzamelingsactie inzake Proces Nederlandse Staat

 1. Zeer geachte initiatief nemers
  Wat zijn de beoogde doelstellingen naast de aanklacht tegen de staat der NL respectievelijk demissionaire kabinet Den Uyl* R.I.P 1976-1977?
  Hoe blijft men op de hoogte van de lopende handtekening acties petities e.d g ??
  Het is nu kort voor 1 December mijn voorstel is om aan alle Molukse kerken en dus ook de plaatselijke verbonden nederlandse kerken een oproep te doen om hun medeleven en betrokkenheid te uiten.
  Mede door een condoleanceregister [wat tot nu toe ontbrak] aan de nabestaanden de betrokken familie`s en zo dus ook te appelleren aan de 2e kamer.
  Dit oproep is simpel en effectief uit te voeren. [bij genoeg vrijwilligers]
  Benaderen informeren kerken dominees etc, condoleance boek plaatsen voor de hele maand November.
  Geef hierbij vrijwillig aan om mee te werken aan deze actie mocht dit uitgevoerd worden.
  mob:0644442769

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s