Een nieuwe fase

In anderhalf jaar tijd is er veel verandert. Wat begon als een idee voor een film, werd meer dan dat. Het werd een “movement”. En ik ben blij en dankbaar dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.

image

MalukuCinema in Bovensmilde jaaaa!

Het hele proces van toen tot nu, kan je onderverdelen in fases. Toen Joshua en Henry vorig jaar oktober in Assen waren, hadden we fase 1 net achter de rug. Ik noem dat “de beginfase”. De plannen waren gemaakt. Er werden vervolgens in augustus 2013 in Utrecht audities gehouden en de cast werd in september 2013 in Amsterdam bekend gemaakt tijdens de officiële “kick-off” party.

Vervolgens kwam fase 2 “De voorbereidingen”. In oktober 2013 vertelden de gebroeders Timisela, tijdens een bijeenkomst in Assen, wie zij waren, wat hun achtergrond waren, wat hun plannen waren voor de film en wat de mensen konden verwachten. Een mooi ideaal. Een mooi streven, maar was het haalbaar? Ik zag het aan sommige gezichten van de aanwezigen. Het leek te mooi om waar te zijn. Eerst zien, dan geloven, u kent de gezegde. Maar jongens die hun een beetje kennen hoefden het niet te zien, om het pas te geloven.

image

Er werden inzamelingsacties gehouden, want hebben zij fondsen aangeschreven voor een subsidie? Nee. Het geloof in eigen kunnen leefde zo sterk, dat ze het perse zelf wilden financieren. De allereerste Molukse speelfilm in Nederland, gemaakt door Molukse filmmakers, dat moeten wij zelf kunnen opbrengen. Een tikkeltje eigenwijs? Absoluut, maar ook dat zit in onze genen.

Uiteindelijk begonnen we in het voorjaar van 2014 met een nieuwe fase, namelijk fase 3 “De draaidagen”. De allereerste draaidag was in Cuijk. Henry vertelde dat ze op die dag een scene moesten opnemen bij een Molukse opa thuis. Hij schreef er onlangs een column over. Het bijzondere was dat, voordat de opnames begonnen, de opa gezamenlijk met cast en crew in gebed ging. Vorige week was de laatste draaidag. Om de afgelopen periode goed af te sluiten, besloten de broers om gisteren (zaterdag 6 september) weer terug te gaan naar de plek waar het begon, namelijk bij de opa thuis in Cuijk. En ze sloten deze fase wederom gezamenlijk af in een gebed.

Met de bijeenkomst van vandaag in Bovensmilde, georganiseerd door de “Werkgroep Anak Anak Muda Bovensmilde“, werd er een startsein afgegeven voor een nieuwe fase. Een nieuw begin. Een nieuw hoofdstuk met de blik op de toekomst gericht. De draaidagen zijn afgerond. Nu is het een montage verhaal geworden. Vandaag kregen de aanwezigen zelfs een heuse primeur! Er werden nieuwe, exclusieve beelden vertoont. Let op: Het is geen officiële trailer, maar het was puur om te laten zien hoe ver het proces al gevorderd is. De applaus wat daarop volgde door het publiek, na het zien van deze “exclusieve” trailer, was meer dan terecht! Ik was, net als de rest, zwaar onder de indruk.

image

Tony Wattimena. In de film speelt hij "Bung Pela".

Wat kunt u verder verwachten? Als alles volgens planning verloopt, dan zal voor eind oktober de film “montageklaar” zijn. Waarom eind oktober? Dan is de film op tijd klaar om ingezonden te worden voor de Internationale Film Festival in Rotterdam begin volgend jaar, waar het een aantal dagen vertoont wordt aan de wereld! Wanneer komt het in de bioscoop? Voorjaar 2015. Meer hierover volgt nog.

Langs deze weg wil ik de Werkgroep Anak Anak Muda Bovensmilde bedanken voor de bijeenkomst van vandaag. Een van de initiatiefnemers die ik persoonlijk ken, Gary Titapasanea, vertelde mij dat dit de eerste keer sinds lange tijd was, dat zij iets georganiseerd hadden. Ik had geen betere “herstart” dan vandaag met Malukucinema kunnen verzinnen. De film Jefta is mede bestemd voor onze toekomstige generaties. Onze anak anak muda’s. Dit is dan ook geen toeval. Dit is handen ineenslaan met de blik op de toekomst gericht. Om president Obama te citeren: “Yes, we can.” Iya ketorang bisa!!! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s