‘Van Agt beval doodschieten treinkapers De Punt’

‘Van Agt beval doodschieten treinkapers De Punt’

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (KVP) zou op de avond voor de bestorming van een gekaapte trein bij De Punt in 1977 hebben gezegd dat de kapers de trein niet levend mochten verlaten.

'Van Agt beval doodschieten treinkapers De Punt' Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat verklaart een destijds in de buurt gestationeerde politieman woensdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

Een dag voor de bestorming zou de politieman een telefoontje van zijn vader hebben gehad. Die was destijds hoofd van de meldkamer in het district Utrecht. Vanuit de Utrechtse meldkamer verliep een deel van de communicatie met een speciale politie-eenheid in Drenthe.

Vooral de leider van de Molukse kapers en de enige vrouwelijke kaper zouden de kaping niet hebben mogen overleven. Bij de bestorming vielen acht doden: zes kapers en twee gegijzelden.

Bij het begin van de bestorming werd de trein beschoten door scherpschutters. Hun commandant, Kees Kommer, zegt volgens Eenvandaag zich ‘ronduit belazerd’ te voelen. Hij had opdracht gekregen de kapers uit te schakelen. Maar de mariniers die de trein binnen gingen hadden munitie met een holle punt. Zulke kogels veroorzaken inwendig veel meer letsel dan gebruikelijke kogels.

Voor het uitschakelen en niet per se elimineren van doelwitten zouden normale kogels een logischer keus zijn. Aan de andere kant hebben die meer kans door een doelwit heen te gaan en af te ketsen, waardoor het risico op burgerslachtoffers groter wordt.

Kommer zegt dat hij een opdracht tot executie nooit uitgevoerd zou hebben. Dat 1500 militairen die betrokken waren bij de acties dit jaar de veteranenstatus kregen, noemt hij een schande.

Niet doelbewust

Van Agt verklaarde achteraf dat er geen andere mogelijkheid was en dat de kapers niet doelbewust waren doodgeschoten, maar daar ontstond eind vorig jaar twijfel over toen uit een geheim gebleven nota bleek dat is geschoten om te doden. De kapers bleken in totaal door 144 kogels getroffen.

Het Britse ministerie van defensie en de Amerikaanse FBI bleken destijds ook al van een liquidatie te hebben gesproken. Hierop werd een onderzoek ingesteld. Dat is bijna afgerond.

Bovensmilde

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt door Molukkers. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren gegijzeld in een school in Bovensmilde.

Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.

bron: Nu.nl

Advertenties

3 gedachtes over “‘Van Agt beval doodschieten treinkapers De Punt’

 1. Dries van Agt juryvoorzitter Groot Dictee

  door ANP 11 okt 2014
  HILVERSUM (ANP) – Oud-premier Dries van Agt (83) is dit jaar eenmalig de juryvoorzitter van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
  Dit is ter ere van het 25-jarig jubileum van het Groot Dictee, schrijven omroep NTR en de Volkskrant zaterdag. De tv-uitzending is op 17 december.
  Dichter en schrijver Bart Chabot schrijft de tekst voor het dictee. Hij deed als enige vaste deelnemer aan alle 24 voorgaande edities mee.

  —————————–

  Trefwoorden voor dit dictee, moord, fusilleren, leugens, bedrog, executie-bevel, niet, levend, verlaten, Vooral, de, leider, van, de, kaping, en, het, meisje, mochten, van, de, minister, onder, geen, beding, de, trein, levend, verlaten, kogelregen…

  ———————————–

  “Van Agt gaf executie-bevel De Punt”
  13.640 dagen, 1948 weken, 448,13 maanden, of te wel 37,35 jaar lang hebben ze de leugen instant kunnen houden.

 2. En het wrange aan van Agt is dat hij zich de laatste jaren juist zo geweldig veel heeft inzet voor de Palestijnse zaak tegenover de staat Israel. Hij weet dus als geen ander hoe het voelt om te strijden voor het recht van een volk op zelfbeschikking. Van hem had je dan toch meer begrip verwacht over de positie van de Zuid-Molukkers?

  En waarover ik mij nog het meest heb verbaasd is zijn Open Brief afgelopen zomer aan Mark Rutte, waarin hij deze een gebrek aan empathie verweet omdat Rutte het gebruikte geweld door Israel tegen HAMAS op de Gaza strook niet disproportioneel had genoemd. Notabene, die zelfde Dries van Agt gaf bijna 40 jaar geleden als verantwoordelijk minister de opdracht tot disproportioneel geweld bij de ontzetting van de trein bij De Punt! Hoeveel krokodillentranen kun je dan huilen? Of moet ik soms zijn fanatieke inzet de laatste jaren voor de Palestijnse zaak zien als boetedoening en aflaat voor zijn falen tijdens zijn ministerschap als het gaat om de zaak van onze Molukse vrienden?

  Dries van Agt wint mijn respect als hij een Open Brief schrijft aan de Molukse gemeenschap en zijn spijt betuigt voor wat zich op 11 juni 1977 heeft afgespeeld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s