“Bewijs executie Molukse kapers”

“Bewijs executie Molukse kapers”

De herdenking begin dit jaar van de zes gedode Molukse treinkapers bij het Drentse De Punt

De herdenking begin dit jaar van de zes gedode Molukse treinkapers bij het Drentse De Punt ANP

Zeker drie Molukse kapers zijn in 1977 bij de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt van dichtbij door mariniers geëxecuteerd terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden. Dat concludeert Liesbeth Zegveld, advocaat van nabestaanden.

Ze baseert zich op de autopsierapporten en een rapport van het Gerechtelijk Laboratorium van Justitie die ze onlangs heeft ingezien. Zegveld heeft de Staat aansprakelijk gesteld namens nabestaanden van vijf omgekomen kapers en een kaper die ernstig gewond raakte.

Geweld

Negen Molukse jongeren, acht mannen en een vrouw, kaapten op 23 mei bij De Punt een trein. De actie stond in het teken van de strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek, de RMS. Na twintig dagen maakten speciale eenheden van het korps mariniers met geweld een einde aan de treinkaping.

In de vroege ochtend van 11 juni 1977 werd de trein beschoten door scherpschutters en mitrailleurschutters. Tegelijkertijd vlogen straaljagers laag over de trein. Kort daarna bestormden mariniers de trein.

Bij de bestorming kwamen zes treinkapers om het leven en raakte er één zwaargewond. Twee kapers bleven ongedeerd. Ook twee gijzelaars kwamen bij de actie om het leven.

Bewijs

In de Molukse gemeenschap is het gewelddadige einde van de actie altijd een open wond gebleven. Al jarenlang gaan er geruchten dat de omgekomen treinkapers door de mariniers zijn geëxecuteerd. Advocaat Zegveld zegt dat daar na al die jaren nu eindelijk bewijs voor is gevonden.

Bij de zes omgekomen kapers zijn destijds samen 144 verwondingen geconstateerd. Drie kapers blijken van dichtbij, door mariniers in de trein, te zijn doodgeschoten. In één geval is een verwonding geconstateerd die erop duidt dat een vuurwapen in direct contact met het slachtoffer is geweest. De kapers zijn ook met revolvers door het hoofd geschoten.

Daarbij is gebruikgemaakt van zogeheten Hollow Point-munitie, kogels die in het lichaam uiteenspatten en extra zware verwondingen veroorzaken. Het gebruik van deze munitie is volgens Zegveld verboden.

Opzettelijk

De conclusie van de advocaat is ook dat zeker drie van de zes omgekomen kapers van dichtbij en opzettelijk zijn geëxecuteerd. “Ze werden beschoten terwijl ze reeds waren uitgeschakeld en geen verzet boden”, stelt Zegveld.

De twee andere kapers van wie zij de nabestaanden vertegenwoordigt, zijn volgens haar door disproportioneel geweld om het leven gekomen. Ook de gewonde kaper zou het slachtoffer zijn geworden van disproportioneel geweld.

Opvallend is volgens haar ook dat uit de rapporten blijkt dat de mariniers gericht en van dichtbij op lijken van Molukse kapers hebben geschoten.

Schadevergoeding

De Nederlandse overheid heeft er volgens Zegveld jarenlang alles aan gedaan om de werkelijke toedracht in de trein te verbergen. “Essentiële feiten zijn verhuld en er is misleidende en onjuiste informatie vertrekt aan de nabestaanden.”

Nabestaanden van vijf omgekomen gijzelnemers en de gewonde kaper hebben de Nederlandse Staat nu aansprakelijk gesteld. Ze willen uiteindelijk een schadevergoeding.

Bron: NOS

7 gedachtes over ““Bewijs executie Molukse kapers”

 1. niet normaal meer,ik heb hier niet de juiste woorden voor de genen die hier de opdracht hebben gegeven moeten zich diep schamen en moeten verolgd worden het nederlandse volk moet ook maar eens weten waarom allemaal wat voor een belofte er is gemaakt aan het molukse volk de meesten wete dat niet of willen dat niet weten en dit is heel erg triest en dat doet pijn.

 2. ………Er wordt mensen een pistool op het hoofd gezet en gedreigd een trein op te blazen. Indien aandacht voor het in de steek laten van het molukse volk het motief was, was er immers de optie om na een week met opgeheven hoofd de trein te verlaten, genoeg exposure lijkt me.Wanneer je mensen gijzelt en dreigt te vermoorden overschrijd je een grens. Als er dan de keuze moet worden gemaakt iemand uit te schakelen voordat hij een explosief af kan laten gaan, zelfs wanneer er van heel dichtbij door het hoofd geschoten wordt, hoe tragisch en oneerlijk het mag lijken is dat mijns inziens een geaccepteerde keuze……….. Wanneer iedereen die door de overheid in de steek gelaten wordt mensen moet gijzelen hebben we elke dag een drama….En die schadevergoeding waar de nabestaanden denken recht op te hebben? Get real……….Als er iemand is die recht heeft op schadevergoeding dan zijn het de gegijzelden wel…..maar die vergeten we gemakshalve.

  • Ik zie het zo. Als jij liegt tegen mij hebben we een probleem! We hebben dan meerdere opties waar we uit kunnen kiezen. De ene optie is het bespreekbaar maken en samen een oplossing vinden. Een andere optie is je ervan te overtuigen om je belofte alsnog na te komen. Nog een optie is om je een klap te geven op neus zodat we quitte staan en we vergeten wat er is gebeurd.

   Ik denk dat de molukkers in dit geval hebben gekozen voor de tweede optie en Nederland heeft proberen te overtuigen om zich alsnog aan hun belofte te houden. De manier waarop de molukkers het deden is misschien niet de manier die ik zou kiezen, maar ik geef ze ook geen ongelijk.

   Als ik hoor dat ze als gevangenen in barakken werden geplaatst, geen contact hadden met de buitenwereld, 5 cent per week kregen om een heel gezin te voeden, kouvatten omdat ze de temperatuur niet gewend zijn en in hoop leefden dat ze weer konden terugkeren naar hun eigen land, dan moet ik eerlijk zeggen dat deze actie er wel aan zat te komen.

   Uiteindelijk is er een keuze gemaakt om een trein en school te kapen om aandacht te krijgen. En deze wordt gestrafd met een executie.

   In principe had dit allemaal niet hoeven gebeuren als de Nederlandse overheid zich aan haar belofte hield.
   En als het niet mogelijk was voor Nederland om zich aan de belofte te houden, dan hadden ze iets kunnen bieden ter compensatie (en dan bedoel ik geen barakken).

   Conclusie:
   Ik vind een schadevergoeding wel op zijn plaats. Eigenlijk hoort de gehele molukse bevolking in Nederland schadevergoeding te krijgen, maar Nederland heeft al een te hoge staatschuld 😉

   “Een partij die de eer opeist voor de regen moet niet verbaasd zijn als haar tegenstanders haar de schuld geven van de droogte.”
   – Dwight W. Morrow

 3. Ik denk dat je er een paar jaartjes naast zit Jantje…..de eerste aankomst vanuit de molukken was omstreeks 1951. Het daarop volgende tafereel incl barakken is natuurlijk gewoon schandelijk en mensonwaardig te noemen. Onverdienstelijk tov mensen die hun leven op het spel hebben gezet voor het zgn koninkrijk. Maar….nogmaals dan hebben we het over de groep die aanmeren rond 1951. Wanneer er mensen een compensatie verdienen zijn het deze mensen, niet hun kinderen en daarop volgende kleinkinderen enz. En begrijp me niet verkeerd niet alleen een compensatie op financieel vlak, maar ook een oprecht excuus.

  Dan springen we ineens 26 jaar verder…….de kaping.
  Wanneer je iemand wilt overtuigen en dan grijpt naar een vergaand pressiemiddel als kaping ,gijzelneming en het dreigen met executeren van gegijzelden dan komen we niet meer in de 2e fase die je beschrijft maar escaleert het gelijk in de laatste fase, die jij een stomp op de neus noemt….alleen komt die onverwacht hard aan bij de molukse zijde. De executie is een gevolg van het dreigen met executie en het tot ontploffing brengen van explosieven van molukse zijde. Zoals ik al zei, de eerste groep vanaf de molukken hierheen gebracht verdient meer dan een financiele schadeloosstelling. De nabestaanden van de kapers daarintegen hebben mijns inziens geen enkel recht op financiele schadevergoeding. Wat deze mensen wel verdienen is een excuus over het eventuele verzwijgen van de daadwerkelijke toedracht ten tijde van de interventie.

  Wat is een passende reaktie op een gijzelnemer die dreigt te doden, en zie het los van de achtergrond. Wanneer gijzelnemers van ISIS dreigen te moorden……is de term ” shoot to kill” dan wel gerechtvaardigd.. en een financiele compensatie voor de nabestaanden van de gijzelaars bespreekbaar….of vinden we dat het dan wel kan?

 4. Insomniac, heel goed verwoord. Het lijkt ook wel een beetje Moluks trekje om zich slachtoffer te voelen met een sterk verlaagd relativeringsvermogen alles belicht vanuit hun kant. Dat zie je bij die motorclub Satudara ook, zijn ook allemaal onschuldige jongens die niemand kwaad doen. (kuche kuche) Wat hadden deze treinreizigers hun aangedaan? Zijn we die voor het gemak maar even vergeten? Als je terroristje gaat spelen, weet je wat de consequenties kunnen zijn. If you can’t stand that heat, stay out of that kitchen (in dit geval de trein). Je dreigt met moord, verderf en bommen. Houdt willens en wetens onschuldigen onder schot. Je hebt 20 dagen de tijd gehad om tot bezinning te komen, met vele waarschuwingen dat er geweld gebruikt gaat worden. Dan ben je bereid te sterven. Die twee gijzelaars die hebben hier nooit voor gekozen. Dat zijn de enige twee echte slachtoffers. Ook aan hun nabestaanden gedacht?
  Oh nee, wacht het gaat om schaden vergoeding. Hoe kan het ook anders.

 5. dat deze groep molukkers ervoor heeft gekozen om een trein te kapen puur uit wanhoop,een schreeuw voor aandacht omdat de nederlandse overheid ervoor heeft gekozen om de gehele situatie in de doofpot te stoppen vind ik in mijn optiek dat er geen keuzes meer waren voor de molukkers. je moet beseffen dat bijvoorbeeld mijn eigen grootouders in hartje winter op blote voeten naar nederland werden gestuurd. Ik wil hier niet mee de boel bagatelliseren, maar en er is een grote maar, de wijze waarop zij zijn behandeld is verre van menselijk, iets wat zij totaal niet verdienden. Het is niet dat zij de wens hadden om de rest van hun leven in nederland te spenderen. Zij wouden weer terug naar ‘huis’. Waarop de nederlandse regering had beloofd dit waar te maken , en het een tijdelijk verblijf was. Dit is in de werkelijkheid totaal niet zo gegaan. Wanneer je mensen tot het uiterste in de hoek drijft kan je na 26 jaar uiterst geduld, een vorm van reactie verwachten. Een schreeuw om aandacht. Dit is wellicht niet het ethisch verantwoorde geweest, maar dit is een actie van een reactie vanuit het Nederlandse overheid geweest. Nu is het zo dat een groot deel van de bevolking ook geen weet heeft op de achtergrond van de molukkers. en al snel een vooroordeel klaar ligt. Molukkers zijn geen vluchtelingen of arbeidsmigranten zoals tegenwoordig veelal wordt gedacht! In mijn mening vind ik dat als de meerderheid van de bevolking op de hoogte was geweest van deze toestand, er sneller , effectiever en empathisch op werd gereageerd.. Het is een schande dat het zo heeft moeten aflopen, en dit is te danken aan de valse beloftes van de Nederlandse overheid. Gelukkig is het zo en dan spreek ik uit ervaring dat vrijwel de meerderheid van de molukkers er alles aan doen en hebben gedaan om zich aan te passen aan de nederlandse cultuur en het beste eruit halen wat het leven te bieden heeft. Juist door wat er in het verleden is gebeurt maakt dit de molukkers sterker. Denk er aan als er fair was gehandeld en de beloftes werden nagekomen dan was er never ooit een probleem geweest. Hierbij wil ik overigens zeggen dat het niet zo is dat wij ons slachtoffer voelen, ik spreek namelijk voor mezelf, en dat de kapers op zulke manier heeft gereageerd is meer dan begrijpelijk maar dit wilt zeer zeker niet zeggen dat een heel volk achter de besluiten staan die er toen zijn gemaakt door een specifiek aantal mensen. Terwijl ZIJ zich aan hun BELOFTE hadden gehouden, liet Nederland hen en hun land van herkomst in de steek. Het is een treurige geschiedenis waarop ik mij tot de dag van vandaag afvraag hoe heeft dit na al die jaren dat dit is gebeurt nog steeds geen eind gekregen door een openbare welgemeende excuses.
  Dit allemaal niet hoeven gebeuren als de Nederlandse overheid zich aan haar belofte hield. Als ze vanaf het begin al wisten dat ze hun belofte niet hadden kunnen nakomen hadden ze inderdaad in de vorm van een schadevergoeding de boel kunnen compenseren. Ga na dat mijn grootouders en mede molukkers zich letterlijk met niets vanaf de bodem weer omhoog moesten werken.

 6. wat de meeste van ons ook niet weten dat de molukse soldaat in de 2e wereld oorlog zo trouw op ons nederlandse vlag is geweest en niet wilde buigen voor de jappen vlag en daarna werden zij gedood door de jap,dat zeg wel wat hoe trouw ze waren aan de nederlandse vlag en daar door niets trug kregen bv het onavhandlijk RMS wat er toen is beloofd,en daarom bergrijp ik deze mensen donders goed vergeet niet belofte maakt schuld zij heb gevochten voor een vrij indonesie en voor ons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s