Antwoorden Opstelten over Kamervragen beëindiging kaping De Punt 19 november verwacht

De treinkapers, voor ons vrijheidstrijders, die omgekomen zijn tijdens de treinkaping van 1977 in De Punt

De treinkapers, voor ons vrijheidstrijders, die omgekomen zijn tijdens de treinkaping van 1977 in De Punt

In december 2013 liet minister Opstelten weten “nader archiefonderzoek” te gaan doen over de beëindiging van de treinkaping in De Punt, 11 juni 1977.

Op die datum bevrijdden Nederlandse mariniers een door Zuid-Molukkers gekaapte trein bij het Drentse De Punt. Bij deze militaire aanval, operatie Mercedes, vielen in een kwartier tijd acht doden: zes van de negen kapers, twee gegijzelden. Het officiële regeringsverhaal is tot op de dag van vandaag dat niet is geschoten met als doel kapers te doden.

Ondanks decennialange twijfels over dit verhaal, hebben opeenvolgende ministers van Justitie altijd geweigerd om onderzoek te doen naar de toedracht van de militaire actie. Maar na herhaalde vragen van de SP en de PvdA in de Tweede Kamer liet Opstelten in december 2013 weten dat hij ‘nader archiefonderzoek’ ging doen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat de autopsierapporten onderzoeken van de acht slachtoffers. Ook raadpleegt het ministerie van Justitie drie externe deskundigen: een rechter, een oud-militair en een wetenschapper. De uitkomsten hiervan werden aanvankelijk verwacht in het voorjaar van 2014, maar later werden deze uitgesteld tot 1 december 2014.

Volgens welingelichte bronnen worden de antwoorden nu op 19 november 2014 aanstaande gepresenteerd. Later meer hierover!

Lees ook:

Na 36 jaar alsnog onderzoek naar dood treinkapers
Onduidelijkheid over opvragen defensiedossiers
Geen gesprek Opstelten met Molukkers
Nabestaanden treinkapers klagen staat aan

2 gedachtes over “Antwoorden Opstelten over Kamervragen beëindiging kaping De Punt 19 november verwacht

 1. Stel, stel dat ik daar had gestaan!

  Stel, stel dat ik daar had gestaan als militair, als commando als bbe’er met de taak deze gijzeling te beëindigen, de gijzelnemers uit te schakelen en de gijzelaars te beschermen.

  Het verhaal kennen we, kennen we vooral vanuit de MSM, de Main Stream Media waar de staat een dikke vinger in de pap heeft.

  Een aantal Molukkers (veel Hollanders weten niet eens waar de Molukken liggen, laat staan dat ze maar dan ook iets weten over de geschiedenis van de Molukken en de nieuwe Hollandse jeugd heeft er helemaal nooit van gehoord, dat terzijde) heeft een trein gekaapt en de reizigers gegijzeld. Dus even in het kort, Molukkers hebben een trein gekaapt en die moet ontzet worden.

  Even in de hersens van de militair kruipen, de Rambo van toen en die jongens van toen weten/wisten godvergeten goed wat ze in hun handjes kregen aan munitie, met name de hollowpoints welke ze kregen.
  Bij een dergelijke actie krijg je je munitie van je meerdere, gewoon in doosjes uitgereikt en je kunt ten alle tijden zien wat je gebruikt. Je laad je eigen magazijnen en zit niet met gewone patronen in handen maar met hollowpoints, niet even een stop kogel maar en uiterst destructief stuk ammunitie. Klein gaatje van voren en een krater aan de achterkant. Niet geschikt om iemand te stoppen of deels uit te schakelen maar bedoeld voor destructie, vernietiging.

  Als commando weet je de impact van een dergelijke kogel, je bent geen dienstlulletje dat in het Harde op de schietbaan zijn Uzi mag leegknallen, schot voor schot met zijn standaard 9 mm patronen. Nee je weet godvergeten goed waar je mee bezig bent.

  En DAT is dus ook een punt, ze wisten terdege wat ze moesten doen, waaraan ze begonnen en alle, alle commando’s, alle Rambo’s hebben hun bek gehouden, niemand heeft geprotesteerd tegen het gebruik van hollowpoint-munitie.

  Op een goed moment krijg je het op je brood en als “blanda” denk ik dat ik mag zeggen “eigen schuld, dikke bult”. Je krijgt wat je verdiend hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s