De treinkapers geëxecuteerd? Den Uyl had andere zorgen.

2604655
© ANP

De treinkapers geëxecuteerd? Den Uyl had andere zorgen

Dat militairen zes kapers doden als ze op 11 juni 1977 de treinkaping bij het Drentse De Punt beëindigen; premier Joop den Uyl kan er die dag niet mee zitten. ‘Het aanvalsplan berustte op een zo snel mogelijk uitschakelen van de kapers’, zegt hij tegen zijn collega’s in de ministerraad. Slachtoffers zijn voor de premier niet ‘de terroristen’, maar de twee passagiers die in de kogelregen omkomen.

Wat die gewelddadige beëindiging van de treinkaping en de gijzeling van een basisschool betekent voor de positie van de Molukkers in de Nederlandse samenleving houdt het kabinet Den Uyl evenmin bezig. Orde en veiligheid, daar draait het om. En om beloning: twee weken later besluit het kabinet zestig ‘betrokkenen’ een onderscheiding te geven, maar dit buiten de publiciteit te houden.

© ANP

Dit blijkt uit notulen van de ministerraad die het ministerie van Algemene Zaken nu, 37 jaar later, heeft overgedragen aan het Nationaal Archief. Het zijn ‘zeer geheime’ zogenoemde P-notulen die destijds niet zijn gearchiveerd, maar naar het huisadres van elke minister gingen.

Een uitgebreid verslag van alle vergaderingen over de Molukse gijzelingen aan de hand van de notulen staat vanaf morgen op Volkskrant.nl.

Opstelten

© ANP

Volgende week presenteert minister Opstelten van Justitie een onderzoek waaruit moet blijken of zes van de negen treinkapers de facto zijn geëxecuteerd of bij het ‘uitschakelen’ zijn omgekomen.

Eerder door de Volkskrant onthulde documenten maken duidelijk dat in de lijken van de gedode kapers in totaal 144 kogelinslagen zijn gevonden. Ook zouden de kapers van dichtbij zijn beschoten. De stukken verdwenen in de kluis en achtereenvolgende ministers van Justitie ontkenden dat de gijzelnemers zijn geliquideerd.

Executie, liquidatie of een andere opdracht die de militairen meekregen: daar reppen de notulen niet over. In de eerste ministerraad na de actie gebruikt Den Uyl het woord dat sindsdien de officiële lezing is: uitschakelen. Tien jaar later zegt hij vlak voor zijn dood: ‘Het was een executie, van mensen in overtreding, maar het blijft een executie.’

Schreeuw om aandacht

© ANP

Op 30 november 2013 schreef deze krant onder de kop ‘Justitie verzweeg kogelregen’ dat zes treinkapers bij De Punt in 1977 door 144 kogels zijn getroffen. Deze conclusie is onjuist, blijkt bij herlezing van de onderliggende archiefstukken. De omgekomen kapers hadden – blijkens de nota van Hirsch Ballin – in totaal 144 verwondingen, opgelopen tijdens de beschieting. Dat valt echter niet één op één te vertalen naar 144 kogels. Reguliere kogels veroorzaken namelijk per kogel twee verwondingen, een inschot- en een uitschotwond, hoewel bij de treinkaping ook kogels zijn verschoten die alleen een inschotwond veroorzaken. Om hoeveel kogels het gaat, valt dus niet precies vast te stellen. Dit doet overigens niet af aan de conclusie van de nota van Hirsch Ballin, op basis van de 144 verwondingen: ‘Men zal daaruit afleiden dat de treinkapers, anders dan minister Van Agt op 23 juni 1977 in de Tweede Kamer verklaarde, wel degelijk door een regen van kogels getroffen zijn.’

Bron: de Volkskrant

Lees morgen in de Volkskrant en als long read op Volkskrant.nl een uitgebreide reconstructie aan de hand van vertrouwelijke verslagen van de ministerraden na de Molukse gijzelingsacties van 1977.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s