‘Presentatie rapport Molukse treinkaping ongepast’

‘Presentatie rapport Molukse treinkaping ongepast’

Nabestaanden van de zes Molukkers die in 1977 werden gedood bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt, gaan woensdag niet naar een bijeenkomst met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dan wordt een rapport over de zaak gepresenteerd.

De nabestaanden vinden de bijeenkomst op deze manier ongepast, zeker nu ze de Staat aansprakelijk hebben gesteld voor het in hun ogen veel te gewelddadige optreden van het leger destijds. Dat zei hun advocate Liesbeth Zegveld vandaag na een bericht hierover van de NOS.

Opstelten presenteert woensdag een archiefonderzoek over wat er tijdens de bevrijdingsactie is gebeurd. Volgens Zegveld blijkt uit nieuw onderzoek dat zeker drie van de zes omgekomen kapers van dichtbij in de rug en het hoofd zijn doodgeschoten, terwijl die al waren uitgeschakeld en geen verzet boden, stelde Zegveld vorige week in een brief aan Opstelten. De kapers zouden in totaal door 144 kogels zijn geraakt.

Niet als groep uitgenodigd

Volgens de advocate trekken de nabestaanden als groep op en willen ze ook als groep worden uitgenodigd, niet individueel. ‘Ik behartig hun belangen en ik ben niet uitgenodigd’, aldus Zegveld.

Volgens het ministerie gaat de besloten bijeenkomst gewoon door. ‘We hebben de betrokkenen persoonlijk uitgenodigd en ze mogen natuurlijk een advocaat meenemen’, zei een woordvoerder. Tot het uitgebreide onderzoek is besloten na diverse vragen vanuit de Tweede Kamer. ‘Het rapport is toegezegd aan de Kamer.’ 

Voordat de media het rapport krijgen, wil het ministerie de direct betrokken bijpraten. ‘Dat gebeurt in vier afzonderlijke sessies’, aldus de woordvoerder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s