Verklaring van enkele nabestaanden

President Wattilete tijdens de herdenking 6 van De Punt 2014

President Wattilete tijdens de herdenking 6 van De Punt 2014

Inleiding
De afgelopen dagen worden op Facebook veel berichten geplaatst en discussies gevoerd over de zaak “De Punt”. In deze berichten wordt ook veel geschreven over en veel toegeschreven aan de nabestaanden en direct betrokkenen. Soms terecht, maar soms ook onterecht. Omdat we niet op alle individuele berichten willen reageren, hebben onderstaande families besloten om deze verklaring te doen uitgaan.

Verklaring
Op de vroege ochtend van 11 juni 1977 besloot de Nederlandse Staat tot een gewelddadige beëindiging van de treinkaping. Zes van de negen jonge actievoerders werden bij de bestorming gedood. Er zijn altijd vraagtekens geweest rond de dood van onze familieleden bij de gewelddadige bestorming. Als nabestaanden en direct betrokkenen hebben we hier ook altijd een onaangenaam gevoel over gehad.

Dit gevoel werd pas veel later onderbouwd door feitelijkheden. In het rapport (2013) van onderzoeksjournalist Jan Beckers werd de treurige waarheid voor het eerst helder en gestructureerd geopenbaard. Na de publicatie van dit rapport zijn steeds meer details bekend geworden over de dood van onze dierbaren en de manier waarop de Nederlandse Staat hiermee is omgegaan. Al deze feiten leiden tot één conclusie: op 11 juni 1977 is namens de Nederlandse Staat koelbloedig gemoord.
Op 5 november jl. hebben de nabestaanden en een direct betrokkene de Nederlandse Staat hiervoor aansprakelijk gesteld. Woensdag 19 november maakt de minister van Justitie wel de resultaten van een archiefonderzoek openbaar, dat hij, op instigatie van de Tweede Kamer, heeft laten uitvoeren. We mogen aannemen dat de conclusie van dit onderzoek in lijn is met de nu bekend geworden feiten. Overigens zal het ministerie nog steeds formeel moeten reageren op onze aansprakelijkstelling.

Welke resultaten het ministerie komende woensdag ook bekend maakt, de nabestaanden doen er alles aan om de waarheid te achterhalen. Indien nodig, starten we hiervoor een gerechtelijke procedure. Wij willen weten wat zich op 11 juni 1977 precies in de trein heeft afgespeeld en wat de Nederlandse Staat heeft gedaan om deze feiten te maskeren!
Nu, 37 jaar na dato, is de tijd rijp om de onderste steen boven te krijgen. Niet alleen de nabestaanden en de direct betrokkenen, maar ook de Molukse gemeenschap en de Nederlandse samenleving hebben het recht om te weten wat er toen gebeurd is.

Afbeelding

De bijeenkomst op het ministerie van Justitie op 19 november a.s.
De nabestaanden en direct betrokkenen hebben de communicatie met het ministerie overgedragen aan hun advocaat. Wij zullen daarom niet zelf op de uitnodiging van het ministerie ingaan. Hiernaast vragen wij ons af welk belang het ministerie heeft om het rapport aan Molukse organisaties toe te lichten (?). Verder vragen we ons ook af welk belang een Molukse organisatie heeft om op de uitnodiging van het ministerie in te gaan(?).

Hoe dan ook, voor de nabestaanden en direct betrokkenen heeft de toelichting van het ministerie niet de eerste prioriteit.
Vandaar dat, als een Molukse organisatie vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid beslist om op de uitnodiging van het ministerie in te gaan, wij deze beslissing respecteren.

Wij hebben vertrouwen in onze zaak en zijn ervan overtuigd dat we de waarheid zullen achterhalen. De toelichting van het ministerie doet hieraan niets af. Ons is gebleken dat verschillende discussies op dit punt hoog oplopen. Het spijt ons zeer dat onder andere medewerkers van BUAT en het kamerlid Grace Tanamal hierin onnodig worden beschadigd. Voor ons gaat het uiteindelijk om de resultaten van het voormelde archiefonderzoek zodat wij samen met onze advocaat ons vervolgens kunnen richten op de vereiste juridische maatregelen.

Familie Tuny
Familie Uktolseja
Familie Papilaja

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s