Nieuw licht op beëindiging treinkaping

Nieuw licht op beëindiging treinkaping

22

DEN HAAG – In Den Haag worden woensdag de resultaten gepresenteerd van een archiefonderzoek naar de beëindiging in 1977 van de Molukse treinkaping in het Drentse De Punt. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en zijn collega Jeanine Hennis van Defensie zijn erbij aanwezig. De treinkaping en andere acties waren bedoeld om Nederland te dwingen een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) te erkennen.

Nabestaanden van de zes Molukkers die in 1977 werden gedood, hebben de Staat aansprakelijk gesteld voor het in hun ogen veel te gewelddadige optreden van het leger destijds. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld blijkt uit nieuw onderzoek dat zeker drie van de zes omgekomen kapers van dichtbij in de rug en het hoofd zijn doodgeschoten, terwijl ze al waren uitgeschakeld.

Voordat de media het rapport krijgen, wil het ministerie de direct betrokkenen bijpraten. De aparte, besloten bijeenkomsten zijn bestemd voor de gijzelaars die twintig dagen in de trein zaten, de mariniers die hen hebben bevrijd, de Molukse gemeenschap en als vierde groep apart de kapers of hun nabestaanden. Die laatste groep is overigens niet van plan te komen.

De Telegraaf bericht vanmorgen dat er geen bewijs is voor het doelbewust execturen van de kapers. De krant baseert haar berichtgeving op oud-premier Van Agt die gisteren is bijgepraat over de inhoud van het rapport.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s