‘Verhaal regering blijft overeind in rapport Molukse gijzelingsacties’

2611909
De gekaapte trein bij De Punt. © ANP

‘Verhaal regering blijft overeind in rapport Molukse gijzelingsacties’

Vandaag presenteren minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) een onderzoek naar de bestorming van de gekaapte trein bij De  Punt. Het regeringsverhaal uit 1977, dat bij de bestorming slechts ‘beheerst geweld’ is gebruikt, blijft daarin overeind staan, zegt Karel Monsjou, de vader van een omgekomen gegijzelde. Hij is gisteren als eerste bijgepraat over de uitkomsten.

Bij de beëindiging van de treinkaping kwamen zes Zuid-Molukse kapers en twee gegijzelden om het leven. De officiële regeringslezing uit 1977, van toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (CDA, Justitie) ligt sinds anderhalf jaar in de Tweede Kamer onder vuur. Maar de onderzoekscommissie past voor deze kritiek, zegt Monsjou, die zijn 20-jarige dochter Ans verloor bij de bestorming. ‘Ze verwijzen steeds weer terug naar wat Van Agt indertijd heeft gezegd.’

Monsjou, zelf oud-militair, verdenkt mariniers ervan dat ze het vuur hebben geopend op het portaal waar zijn dochter sliep, hoewel ze dankzij een warmtecamera en afluisterapparatuur van haar aanwezigheid op de hoogte konden zijn.

Niets nieuws

 De bestormde trein.
De bestormde trein. © ANP

Maar de onderzoekscommissie maakte hem gisteren niet veel wijzer. ‘Eigenlijk hebben ze niets nieuws verteld. We hebben altijd gewacht op een woord van sorry, en nu hebben we nog steeds geen excuses gehad.’

De presentatie van het onderzoeksrapport vindt plaats onder strakke regie. In besloten sessies van een uur worden eerst mariniers, de Molukse gemeenschap en ex-gegijzelden bijgepraat. Molukse nabestaanden van de zes omgekomen kapers zijn ook uitgenodigd, maar zij weigeren te komen.  Via hun advocaat Liesbeth Zegveld stelden ze eerder deze maand de staat aansprakelijk voor ‘executies’.

Aan het einde van de middag volgt de onthulling van een animatiefilm door beide ministers, waarin te zien is hoe de bestorming van de gekaapte trein door Nederlandse mariniers op 11 juni 1977 volgens de onderzoekscommissie is verlopen. Vervolgens wordt het onderzoeksrapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron: Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s