Brief Opstelten aan Liesbeth Zegveld

246566_441258582565604_2119694603_nNabestaanden van doodgeschoten Zuid-Molukse treinkapers bij De Punt in 1977 vangen bot als zij besluiten om de Nederlandse staat aan te klagen. Dat stelt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) in een brief aan hun advocaat, Liesbeth Zegveld.

Zegveld stelde in november 2014 namens enkele Molukse families de staat aansprakelijk voor het ‘executeren’ van Zuid-Molukse treinkapers bij De Punt. Bij de bevrijding van de gekaapte trein kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven.

Volgens Opstelten is er ‘geen enkele grondslag voor aansprakelijkheid’ van de staat. Evenmin komen de nabestaanden in aanmerking voor schadevergoeding. Zou de staat toch verkeerd hebben gehandeld bij de bevrijdingsactie, dan is die zaak ‘bovendien ruimschoots verjaard’, aldus de minister  Zegveld wilde dinsdag niet op de brief reageren.

De regering probeert al langer om na ruim 37 jaar het dossier-treinkaping definitief te sluiten. Eind vorig jaar presenteerden Opstelten en defensieminister Hennis een uitgebreid archiefonderzoek waarin staat dat het doodschieten van de zes treinkapers paste ‘binnen de grenzen van de geweldtoepassing die door de Staat was voorzien en aanvaard.’

PvdA en SP hebben onlangs aanvullende vragen gesteld over dit rapport. Zij vragen zich af of het archiefonderzoek wel volledig is. Ook willen ze weten hoe de kapers, die zwaargewond op de vloer van de trein lagen, zich ‘duidelijk waarneembaar’ konden overgeven. Dat was een vereiste om niet door militairen te worden neergeschoten. ‘Werd hierdoor niet erg veel ruimte gelaten op (zwaar) gewonde, feitelijk weerloze kapers te schieten?’ Wanneer Opstelten deze vragen beantwoordt, is niet bekend.

Lees HIER de brief van Opstelten aan Liesbeth Zegveld.

Bron: De Volkskrant

Advertenties

Een gedachte over “Brief Opstelten aan Liesbeth Zegveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s