Korte column: 11 juni

image

11 juni. Herdenking van de omgekomen vrijheidsstrijders van De Punt in 1977. Elk jaar wordt deze dag herdacht in Assen en Bovensmilde. Elk jaar wordt er op social media massaal de emotionele videobeelden, met een nog meer emotionele achtergrondmuziek, van de beëindiging treinkaping De Punt gedeeld vanuit You Tube. Elk jaar roepen we weer “Apa datang dari muka, djangan unduré.” Elk jaar schreeuwen we weer anti Belanda leuzen. Het aantal aanwezigen bij de monument op de begraafplaats Boskamp in Assen, worden echter steeds minder.

We wonen met duizenden Molukkers in Nederland. Het aantal aanwezigen bedraagt, naar mijn mening, hooguit 100 tot max 200 man. Ik vind dit niet kunnen. 11 juni is onze “eigen dodenherdenking”. Waar Nederland jaarlijks massaal stil staat op De Dam, staan wij met een select aantal aanwezigen stil bij begraafplaats De Boskamp. Hoe kan dat? Zij zijn voor ons gestorven. Hun opofferingen mogen niet vergeten worden.

En de suggestie dat 11 juni op een doordeweekse dag valt en dat daarom Molukkers niet vrij kunnen nemen van hun werk, gaat voor mij niet op. 11 juni zou standaard een vrije dag moeten zijn voor de Molukse gemeenschap. Je hebt de hele jaar de tijd gehad om op 11 juni vrij te vragen van werk.

Molukkers en sympathisanten kunnen wel vrij nemen van werk voor concerten, pretparken, dagje weg met hun geliefde etc, maar niet om onze vrijheidsstrijders te herdenken? Dat gaat er bij mij niet in.

Dit jaar worden onze strijders weer herdacht. Ik ben benieuwd met hoeveel mensen wij er zullen staan.

Advertenties

Een gedachte over “Korte column: 11 juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s