Van Agt heeft Tweede Kamer onjuist geïnformeerd

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt heeft de Tweede Kamer in 1977 feitelijk onjuist geïnformeerd over de beëindiging van de gijzeling door Molukkers van treinpassagiers bij De Punt.

De vraag is echter of hij dat bewust heeft gedaan. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur vandaag in de Tweede Kamer.

De Molukkers wilden met de kaping afdwingen dat Nederland zich zou inzetten voor een zelfstandige Molukse staat. De gijzeling werd na drie weken beëindigd door precisieschutters, mariniers en straaljagers. Zes treinkapers en twee passagiers kwamen om.

Geen gewapend verzet
Drie van de zes omgekomen kapers hadden zich naar later bleek tijdens de bevrijdingsactie niet gewapend verzet. Van Agt zei destijds in de Kamer ten onrechte dat er geen schot was gelost op gijzelnemers die niet gewapend waren.

Er was destijds al wel een stuk beschikbaar waaruit bleek dat er bij één gedode kaper geen wapen was gevonden. Volgens Van der Steur is niet duidelijk of Van Agt dat toen wist, maar ,,het lag er wel”. De oud-minister weet nu niet meer waarop hij zich destijds baseerde. Hij heeft wel contact gehad met mensen die toen het bevel voerden.

Verkeerde been
De Tweede Kamer toonde zich nu, 38 jaar na dato, nog steeds niet blij met de informatie van Van Agt. Het felst was Harry van Bommel van de SP. ,,Het was onjuist, hij had het niet mogen zeggen. Hij was heel stellig en zette het debat erover op het verkeerde been, hetgeen tot veel onvrede heeft geleid.”

Van der Steur ziet niets in nog weer nader onderzoek naar het hele drama. Recent is, na druk uit de samenleving en de Kamer, immers archiefonderzoek gedaan. ,,We kunnen niet meer duidelijkheid verschaffen dan er nu is verschaft.” Hij is wel bereid in contact te treden met de Molukse gemeenschap, als die daar behoefte aan heeft. ,,Dat is nogal wiedes.”

Beduveld
De contacten zijn nog steeds niet optimaal, erkende hij. De Molukkers die na het zelfstandig worden van Nederlands-Indië ofwel Indonesië naar Nederland kwamen, hebben zich hier lang erg verwaarloosd en eigenlijk beduveld gevoeld. Daardoor liepen de emoties zo hoog op, dat het tot onder meer de treinkaping kwam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s