Oma Augustien Arends: Hart van Goud!

B82944958Z.1_20150424092140_000+G0BJIL4A.5ASSEN – Stevie Pattiwael (32) uit Ambon is vijf centimeter groter geworden. Dankzij nieuwe kunstbenen uit Hoogeveen die hij gisteren voor het eerst probeerde.

Pattiwael was een 18-jarige scholier toen hij tijdens de burgeroorlog op Ambon beide benen verloor. Een handgranaat ontplofte pal naast hem. ,,Ik rende weg en maar vernam dat ik een stuk kleiner was. Toen viel ik flauw.” In Ambon kreeg hij twee kunstbenen uit de voorraad van het ziekenhuis. Daar heeft hij 14 jaar op gelopen. Maar de protheses passen niet meer.

Augustien Arends (80) uit Assen trof Stevie op een van haar laatste reizen naar de Molukken, waar ze hulpprojecten steunt met het geld van toiletjuf bij V&D. Haar stichting Ina Ma ata Hene (moeder die alles ziet) haalde hem naar Assen. ,,Stevie in Indonesië behandelen, zou grote problemen geven.”

De Orthopedische Instrument Makerij (IOM) in Hoogeveen maakte gratis nieuwe benen voor Stevie. Afgestemd op de vochtige temperatuur op Ambon. ,,Er zit een speciale coating om. De voeten en tenen zijn flexibel, die kunnen zo in zijn slippers”, legt instrumentmaker Liekel Klein uit.

De protheses zijn vijf centimeter langer dan de oude. Dat wilde Stevie graag. Het resultaat mag er zijn. Gisteren liep hij al met losse handen door de loopbrug. Links en rechts stelde Liekel Klein nog een schroefje af. Stevie’s lach werd steeds groter. ,,Ze voelen lichter aan dan de oude benen. Ik heb nu geen last meer van de rug.”

,,Ik krijg er koude rillingen van. We hebben ‘s avonds tot half elf door gewerkt. Maar als je dit ziet, ben je dat gauw vergeten”, zegt Klein. Stevie moet nog een week oefenen en dan worden zijn nieuwe benen nog een keer afgesteld voordat hij naar Ambon terugkeert. Daar hoopt hij weer goed te kunnen lopen, zodat hij geld kan verdienen met zijn marktkraam. ,,Ik hoop ander werk te vinden, maar dat is voor een gehandicapte daar heel moeilijk.”

Bron: http://www.dvhn.nl

Klik hieronder voor een reportage over oma Augustien Arends in Hart van Nederland.

http://www.hartvannederland.nl/video/uitzendingen/2015/26-april-2015-late-editie/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s