De andere kant

” Op zoek naar de waarheid.” foto: Frank Husslage, Middelburg

” Op zoek naar de waarheid.”
foto: Frank Husslage, Middelburg

Morgen 11 juni is het 38 jaar geleden dat de bevrijdingsactie door militairen van de door Jonge Molukse strijders gekaapte trein bij De Punt plaatsvond. Het onderzoek AIR MATA KEBENARAN van Junus Ririmasse en Jan Beckers stelde vast dat minimaal 4 van de Molukse jongeren door mariniers na hun binnentreden in de trein alsnog een schot door het hoofd hebben gehad. De moordenaars lopen nog vrij rond.


Morgen zal de 38ste herdenking plaatsvinden. Het respect in de Molukse gemeenschap voor de 9 strijders in groot. En terecht.
Wanneer u morgen op de begraafplaats te Assen uw eer betoont aan hen die stierven voor – en in de strijd is het misschien goed ook te beseffen dat u aan een grafmonument staat waarvan de kosten , ondanks herhaalde verzoeken en dwangbevelen van de Gemeente Assen nog steeds niet zijn voldaan. Volgens de Gemeente Assen staat er nog een bedrag open van 4162 euro en 65 cent. De vordering is uit 2010.

Bekostiging grafrechten
RMS President is ballingschap dhr. Wattilete reageert bij schrijven van 6 september 2010 aan de Gemeente Assen :” Ik wijs u er nogmaals op, dat er geen enkele juridische grondslag aanwezig is ten gevolge waarvan de RMS-regering in ballingschap gehouden zou zijn de leges van de grafrechten te betalen. De betalingen die zullen volgen zijn dan ook geheel onverplicht te noemen. Het vooraanstaande betekend, dat de RMS regering geen enkele aansprakelijkheid erkent voor betaling van de leges van de grafrechten gelegen na de periode waarvoor thans betalingen zullen worden verricht.”
Nog een citaat uit diezelfde brief :” Zoals u weet is de Badan Persatuan de organisatie geweest die in de achterliggende periode de leges van de grafrechten heeft voldaan. Aangezien deze organisatie opgehouden heeft te bestaan, althans niet meer actief is, heeft uw Gemeente zich tot de regering in ballingschap gewend. Zonder daar daartoe juridisch verplicht te zijn hebben wij ons bereid verklaard ons te zullen inspannen de leges van de grafrechten van een periode van 10 jaar te voldoen. De RMS regering is daartoe nog steeds bereid maar doet dat uitsluitend omdat zij zich hiertoe moreel verplicht voelt.” De RMS regering heeft zich dus bereid verklaard voor een periode van 10 jaar de grafrechten te zullen betalen maar tekent daarbij direct aan zich niet verplicht te voelen om na die periode – die overigens afloop in 2017- nog verder betalingen te doen.


En dat is op z’n minst gezegd opmerkelijk. Immers , ieder land en iedere legitieme regering van een land verplicht zich de graven en monumenten van hun verzetsstrijders tot in de eeuwigheid te onderhouden. De RMS regering lijkt er gezien bovenstaand citaat een andere mening over te hebben. De overname van de grafrechten van de Badan Persatuan had direct en volmondig voor de eeuwigheid overgenomen moeten worden. Degene die betaald heeft de rechten over het graf en is in staat te bepalen of er ooit geruimd mag worden of niet. Uit de correspondentie van de Gemeente Assen blijkt ook dat er slechts één rechthebbende kan zijn, ondanks dat er zes mensen begraven liggen. Het is een monument en als zodanig heeft de Badan Persatuan de rechten en kosten aanvaard en voldaan.


Daarom kàn alleen de regering ballingschap de enige rechthebbende zijn want zij zal bestaan tot in de eeuwigheid . Na deze regering zal er weer een andere zijn. En daarna weer een andere . Wanneer een stichting of particulier die rechten en de betaalverplichtingen zou overnemen zouden die ooit kunnen bepalen dat het genoeg is geweest en het graf geruimd zou moeten worden. Een stichting bestaat niet voor de eeuwigheid en bestaat uit diverse personen die allemaal hun eigen belang zouden kunnen hebben en onderhevig zouden kunnen zijn aan onderlinge relaties. Een regering heeft ten allen tijde de plicht zich te verantwoorden naar het volk, een stichting niet. Een volk kan altijd zijn regering ter verantwoording roepen , maar een stichting bestaande uit particulieren niet. Een stichting heeft die verplichting niet, immers zij bestaat uit een aantal particulieren die besloten hebben samen te komen en wellicht door de jaren heen wisselend van samenstelling zou kunnen worden met mensen met totaal andere ideeën.

Niemand heeft het beliefd Junus Ririmasse en ondergetekende een rol toe te kennen morgenavond in de Stichting Molo Okoe. Ondanks dat wij degenen zijn die de waarheid boven water hebben gehaald. Het is daarom – en nog vele andere redenen waaronder de niet aflatende beledigingen aan mijn adres van mensen in de directe omgeving van de Pemerintah – dat ik ten zeerste overweeg mij volledig terug te trekken uit het toekomstige traject v.w.b De Punt.

Lawa Mena Hau Lala
Daarbij kom ik ook op de pas opgerichte Stichting “ Lawa Mena Ha
u Lala.” Zij hebben onder dezelfde naam een website opgericht. Het inzamelen van gelden neemt een prominente plaats in op deze website. Een van de redenen is :” de begraafplaatsen inclusief het monument van onze omgekomen familieleden opkopen en het onderhoud van hiervan te bekostigen.” Het behoeft geen betoog dat dit een zeer misleidende tekst is. Immers één telefoontje naar de Gemeente Assen is voldoende om te weten te komen dat de Gemeente graven niet verkoopt of “ laat opkopen” , maar slechts verhuurt. Maanden geleden werd bij schrijven de Stichting hierop al geattendeerd met het verzoek deze tekst te wijzigen, echter dat is tot op heden niet gebeurt hetgeen de betrouwbaarheid van de Stichting aantast. Immers men tracht willens en wetens gelden in te zamelen met oneigenlijke redenen.


Dat de grafrechten NOOIT naar wat voor stichting dan ook over moeten gaan is hierboven al duidelijk beschreven.
Tot slot: de Stichting heeft alles in het werk gesteld om mijn persoon te ex-communiceren en dat is ze gelukt. Het herdenkingscomité heeft het niet beliefd mij een uitnodiging te sturen voor morgen. Evenmin de regering in ballingschap.
Niemand heeft het beliefd Junus Ririmasse en ondergetekende een rol toe te kennen morgenavond in de Stichting Molo Okoe. Ondanks dat wij degenen zijn die de waarheid boven water hebben gehaald. Het is daarom – en nog vele andere redenen waaronder de niet aflatende beledigingen aan mijn adres van mensen in de directe omgeving van de Pemerintah – dat ik ten zeerste overweeg mij volledig terug te trekken uit het toekomstige traject v.w.b De Punt.


De zuiverheid waarmee Junus en Ik de waarheid nagestreefd hebben is opgehouden te bestaan met het ontstaan van de zogenaamde regiegroep en de daaruit voortgekomen Stichting. Buitenstaanders die zijn gaan meeliften toen het werk van Junus en mij vruchten af begon te werpen. Je moet het maar willen.


Dit stukje heb ik volledig op persoonlijke titel geschreven.


Jan Beckers

Klik hier “De andere kant” om het originele bericht te lezen.

Advertenties

2 gedachtes over “De andere kant

  1. Pingback: Verklaring Regiegroep Nabestaanden van de op 11 juni 1977 omgekomen actievoerders | Emerson Terinathe

  2. Pingback: Onenigheden en strubbelingen rondom de Molukse herdenking van de treinkaping De Punt. | Emerson Terinathe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s