De macht van de Social Media

Mitch_Henriquez_0_0Zaterdag 27 juni 2015. Mitch Henriquez was op familiebezoek in Nederland. Hij bezocht zijn kinderen. Nietsvermoedend ging hij naar het Haagse Zuiderpark, waar op die dag het muziekfestival “Night at the park” plaatsvond. Dit zou hem echter fataal worden. Hij werd besprongen, geslagen en gewurgd door diverse politieagenten. Al gauw kwam er een officiële verklaring naar buiten. Henriquez zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had en hij had zich tevens verzet tegen zijn arrestatie. De politie was hierdoor genoodzaakt fors geweld te gebruiken om hem naar het bureau te brengen. Henriquez werd echter onwel in een politiebusje en overleed even later in het ziekenhuis. Al gauw stroomden de berichten binnen op o.a. Facebook en Twitter. Diverse getuigen en omstanders beweerden dat Henriquez helemaal niet had geroepen dat hij een wapen bij zich had. Henriquez stond er met een aantal mensen en liep weg, toen hij even later van achteren werd besprongen!

Een ooggetuige verklaarde op Facebook:

esther

De arrestatie werd aanvankelijk niet opgepikt door de “mainstream media”. Dat veranderde echter snel, nadat de berichten massaal binnenkwamen op Facebook en Twitter. Het nieuws kwam pas echt in een stroomversnelling terecht nadat er videobeelden van de moord op Mitch Henriquez verschenen, waarin duidelijk te zien was dat Henriquez was bezweken door al het geweld van de politieagenten. In één van de video’s was te zien hoe een vijftal agenten op Henriquez lagen en zijn nek vastklemden. Tevens hielden zij omstanders op afstand die Henriquez probeerden te helpen. Volgens de makers van de video’s is de politie verantwoordelijk voor de dood van de Arubaan. Lila, de zus van Mitch Henriquez die aanwezig was in het park laat aan de Arubaanse mediakanaal Mas Notica weten dat het hoofd van haar broer helemaal was opgezwollen.

“De meeste klappen heeft hij op zijn hoofd gehad. Hoe kan het dat iemand in de boeien geslagen wordt, in de de auto wordt gegooid en vervolgens bont en blauw en zonder te ademen aankomt?”

Nadat de videobeelden op social media waren verschenen, kreeg dit bericht pas landelijke aandacht. Was er sprake van klassenjustitie en racisme? Sindsdien overheersen woede en onmacht in Den Haag na de dood van Mitch Henriquez. Op social media werd verontwaardigd gereageerd dat de media dit verhaal niet (snel genoeg) oppikten. Onder meer door RTL Late Night presentator Humberto Tan, die maandagochtend hierover een tweet verstuurde: “Heel raar: als arrestant in USA overlijdt kort na arrestatie dan is dat TV nieuws in NL, maar als man in NL overlijdt is dat geen TV nieuws.”

3006WebApp_DenHaag7-568x426Na een Facebookoproep kwamen op 29 juni 2015 ongeveer vijfhonderd demonstranten naar het politiebureau aan de Heemstraat in de Schilderswijk in Den-Haag. Ze wilden een schorsing van de agenten. Demonstranten droegen shirts met daarop onder meer ‘stop politiegeweld’ en ‘onbetrouwbaar ministerie’ en riepen leuzen als “politie, moordenaars!”. Wantrouwen tegen de politie overheerst. De demonstratie liep uit de hand en er werden arrestaties verricht.

Overleden als gevolg van politie optreden

Vanmorgen werd tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat Mitch Henriquez is overleden als gevolg van het optreden van de politie. Vijf agenten zijn verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Mitch. Zij zijn voorlopig geschorst. Dat is bekend geworden op een persconferentie van de Haagse driehoek. Hoofdofficier Kitty Nooy, burgemeester Jozias van Aartsen en het hoofd van de politie-eenheid Den Haag Paul van Musscher waren daar aan het woord. Voor de dood van Henriquez zijn tijdens de sectie geen andere verklaringen gevonden. Volgens Nooy is vooralsnog niet gebleken dat hij overmatig drugs of alcohol gebruikt zou hebben.(bron: RTL Nieuws).

Van Aartsen

“Ik hoop dat iedereen zijn verstand erbij houdt.” Burgemeester Jozias van Aartsen roept op tot kalmte na het nieuws dat Mitch Henriquez is waarschijnlijk is overleden door politiegeweld. “De oorzaak van de dood van Mitch is tragisch en schokkend”, zegt Van Aartsen. “Als er fouten zijn gemaakt, dienen passende maatregelen te worden getroffen.” De burgemeester zegt ‘alle waardering te hebben voor de houding van de familie van het slachtoffer’.

Conclusie

Dat de dood van Mitch Henriquez zo’n bekendheid heeft gekregen, komt door de macht van de Social Media. Stelt u eens voor dat er op social media hier geen aandacht aan werd geschonken. Dan was zijn dood het vermelden niet waard geweest of het verscheen ergens in de regionale kranten op de derde pagina. Het kan nog erger. Als hier geen aandacht aan werd geschonken, was er ook geen ophef over bestaan. Dan zou er geen onderzoek ingesteld worden en bleven de agenten hun functie uitvoeren zonder eventuele sancties. Dat is het nog meest trieste eraan. Dat de kracht van de Social Media eraan te pas moest komen om het recht te laten zegevieren.

Emerson.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s