Laat de broers Isaacs in Assen!

Darlington-en-Prosper-Isaacs-uit-Assen-foto-Facebook-com-DarlingtonAssen

 

Darlington en Prosper Isaac, 2 Assenaren, die 15 jaar geleden, nadat hun moeder voor hun ogen vermoord werd en de vader vermist raakte, omdat hem hetzelfde lot wachtte, uit Sierra Leone gevlucht waren op respectievelijk 11 en 14-jarig leeftijd. Ze werden door een vriend van hun vader, die zich tijdelijk over hen hadden ontfermd, op een schip gezet vanuit Freetown richting Nederland. Nu dreigt uitzetting.

IND

Het waren sombere feestdagen voor de gebroeders Isaacs. Het immigratie- en Naturalisatiedienst IND vindt dat de broers terug moeten naar Sierra Leone. Het land waar ze geen band mee hebben. Het land wat hen geen liefde bracht, maar trauma’s en verdriet.

We hebben beide een zelfmoordpoging gedaan. Nu nog denk ik soms dat dat misschien de enige oplossing is.

Via omzwervingen kwamen de broers terecht in Assen, waar ze naar school gingen. Op het moment dat dat formeel niet meer mocht volgden zij, met financiële steun van vrienden en bekenden, cursussen aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit. Beide zijn inmiddels afgestudeerd. Darlington heeft een baan aangeboden gekregen als universitair ICT-ér en ingenieur. Toch ontving Darlington in december voor de feestdagen een brief, waarin stond dat hij 13 januari het land moet verlaten.

Detentie

De broers snappen er niets van. In een interview vertelden zij dat zij geestelijk kapot zijn gemaakt. “Het lijkt wel of dat het enige doel van IND is.” De traumatische ervaring die zij in Nederland hebben opgelopen zullen zij nooit vergeten. Toen Prosper, de jongste van de twee, 18 jaar werd, werd hij in bewaring gesteld. Vijf maanden waren de broers van elkaar gescheiden, onzeker wat hen te wachten stond. Darlington werd later ook in bewaring gesteld.

Nederland is onze vaderland. Wij voelen ons geen buitenlander.

“Dat heeft veel met ons gedaan,” vertelt Darlington in een interview. “Als kind hebben wij in Sierra Leone dingen gezien en meegemaakt die je niemand toewenst. Sinds we in Nederland zaten, hebben we die gedachte verdrongen. Na de detentie kwam dat in volle hevigheid terug. Ik heb sindsdien psychisme begeleiding. We hebben beide een zelfmoordpoging gedaan. Nu nog denk ik soms dat dat misschien de enige oplossing is.”
Waarom de broers na al die jaren Nederland moeten verlaten, weten zij niet. “We hebben geen paspoort. Konden op bepaalde vragen geen antwoord gegeven. Maar we waren nog zo jong toen we naar Nederland kwamen. Te jong om bepaalde zaken nog te herinneren. Wat wisten wij van migratie-eisen?”
“Nederland is onze vaderland. Wij voelen ons geen buitenlander. We zijn hier opgegroeid en volwassen geworden. Hier wonen onze vrienden die wij als familie beschouwen, maar ondertussen worden we behandeld als criminelen. We zijn stateloos, mogen niet werken en zijn niet vrij om te gaan en staan waar we willen. Nederland is ons thuis waar we een toekomst willen bouwen, maar we komen niet vooruit. Dit verdienen we niet.”

Ondertussen zijn diverse organisaties, waaronder kerkelijke organisaties bezig om de broers in Nederland te houden. Daar blijft het niet bij. Commissaris van de koning Jacques Tichelaar en burgemeester Marco Out van Assen zijn bezig met de zaak van de met uitzetting bedreigde broers Darlington en Prosper Isaacs. Maar wat ze doen, gebeurt achter de schermen en dat willen ze zo houden.

Laat jouw hart spreken en help deze broers. Onderteken de petitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s