Journalist Jan Beckers: Nabestaanden kapers als cliënt opzij gezet in zaak tegen Staat

18_Grafmonument_01

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

ASSEN – Nabestaanden van drie Molukse treinkapers zijn als cliënt door hun advocaat Liesbeth Zegveld aan de kant gezet. Dat zegt journalist Jan Beckers, die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de treinkaping.

Zegveld voerde eerder een zaak tegen de Nederlandse Staat voor vijf nabestaanden om erkenning te krijgen voor fouten die zijn gemaakt bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij De Punt. Nu gaat het nog om gebruik van buitenproportioneel geweld tegen de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja. Nabestaanden van Minggus Rumahmory en Ronnie Lumalessil en overlevende kaper Junus Ririmasse zouden niet langer worden bijgestaan.

De Punt als geheel
“Zegveld heeft toegezegd dat ze alle vijf families bij zou staan. Nu gaat ze voor goedkoop en snel succes,” zegt Beckers. Volgens hem is er veel bewijs voor het gebruik van exceptioneel geweld van mariniers tegen Papilaja en Uktolseja. “In de lichamen van de anderen is geen munitie van de mariniers aangetroffen,” aldus Beckers.

Veel betaald
Beckers is het met de keuze van Zegveld niet eens. Hij spreekt ook namens overlevende kaper Junus Ririmasse. “Het gaat ons om De Punt als geheel. Nu is het een zaak van twee families,” zegt Beckers. De opzij gezette cliënten zouden volgens hem 13.000 euro hebben betaald aan Zegveld, die het geld niet (gedeeltelijk) zou willen terug betalen.

Geen andere advocaat
Beckers denkt dat Zegveld vanzelf bij hem terugkomt voor meer informatie over de zaak. “Ik denkt dat ze vastloopt,” zegt hij.

Het is volgens Beckers niet gelukt een andere advocaat te vinden die de belangen van alle vijf families wil behartigen; anderen zouden het succes van Zegveld in de zaak voor de nabestaanden van twee kapers ook willen afwachten.

Staat blijft ontkennen
De Staat heeft op 4 mei 2016 geantwoord op de dagvaarding van 7 december 2015. “Het is een antwoord van 71 pagina’s, terwijl het ook in vier pagina’s had gekund. Dat is een bewuste manier om een rookgordijn op te werpen. Ze ontkennen alles en beroepen zich op verjaring,” aldus Beckers.

Advocaat Liesbeth Zegveld verblijft momenteel in het buitenland en was niet beschikbaar voor commentaar.

Herdenking
Morgen is de jaarlijkse herdenking van de omgekomen Molukse kapers. De officiële herdenking is bij het monument op de begraafplaats De Boskamp in Assen om 17.00 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s