11 juni. Elk jaar weer

Vandaag is het 11 juni. Een datum die bij elke Molukker in de Molukse gemeenschap en zij die nauwe banden onderhouden met Molukkers, in de geheugen gegrift staat. 11 juni is voor de meeste Molukkers standaard een vrije dag. Een dag waarop we allen weer van heinde en verre naar Assen & Bovensmilde afreizen, om de jaarlijkse herdenking en de daarbij behorende plechtigheid bij te wonen.

Toch wil ik u niet laten geloven dat de jaarlijkse herdenking duizenden mensen trekt, zoals op 11 juni 1977 zelf en tiental jaartjes verder. Hoewel het nog steeds leeft in onze gemeenschap, wordt het aantal bezoekers elk jaar steeds minder. Sprak je in 1977 en in de jaren 80 nog van duizenden bezoekers, tegenwoordig moet men het doen met “maar” een aantal honderd bezoekers. Daar is geen reden voor aan te geven.

17_Tekening JunusIk kan niet beweren dat het “minder” leeft dan jaren geleden. Natuurlijk staat iedereen in zijn of haar recht om deze dag op zijn of haar eigen manier te herdenken. Natuurlijk mogen Molukse wijken hun eigen herdenking organiseren. Toch zou het onze gemeenschap sieren, om symbolisch deze dag gezamenlijk te herdenken in Assen en Bovensmilde. Zo stralen wij die eenheid uit, waarvan men nog steeds beweerd dat we dat zijn.

Met het afnemende bezoekersaantallen, neemt ook het respect voor de Molukse Zaak van buitenstaanders af. Waar de oudere Nederlandse generatie, die de rumoerige jaren 70 fysiek hebben meegemaakt de Molukse acties afkeurden, maar wel begrip toonden voor het “waarom zij het deden”, zijn de huidige jongere generaties minder begripvol. Door de verharding van de maatschappij en de opkomst van social media, denkt iedereen de wijsheid in pacht te hebben. Zonder inhoudelijk op de hoogte te zijn van de beweegredenen en de echte waarheid van “waarom zij het deden”, verleidt men zich tot uitspraken, die het herhalen niet waard zijn.

Maar wat ons ook tegemoet zal treden, nimmer zullen wij wijken, “Apa datang dari muka jangan undure”

 

MENA MURIA!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s