Waar is het geheugen gebleven?

18_Grafmonument_01

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

Geschreven door: Emerson Terinathe

Het vervolg van de rechtszaak van de nabestaanden van de omgekomen helden bij De Punt tegen de Nederlandse Staat is sinds eind september weer van start gegaan. In deze fase worden de betrokken mariniers verhoord. Hoewel de mariniers als getuige worden opgeroepen, voelt het voor hen alsof zij, 40 jaar na dato in het beklaagdenbank worden gezet. Ze voelen frustratie. Frustratie, omdat ze naar eigen zeggen, weer datgene naar boven moeten halen, wat ze zelf diep hadden weggestopt. Ze voelen zich ook niet begrepen. In de verhoren benadrukken ze extreme omstandigheden in de gekaapte trein, de chaos en de stank en de dreiging. Sommige mariniers reageerden gepikeerd op de vragen van advocaat Zegveld. Het voelt aan als een aanslag op hun geheugen. En daar ga ik het over hebben.

Een marinier sprak van “absolute onzin”, dat er een opdracht was om de kapers te doden. Toch spreken de mariniers op cruciale punten elkaar tegen.

Een treinkaping zoals bij De Punt en eerder bij Wijster is uniek de Nederlandse geschiedenis. Nog nooit eerder had zoiets plaatsgevonden. Gevoed door wat elders in de wereld gebeurde, voelden de jonge Molukkers de noodzaak om ook op deze manier een statement uit te brengen en druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om alsnog de gemaakte afspraken met de voormalige Molukse K.N.I.L.-militairen na te komen. Wassenaar, Amsterdam, Wijster, De Punt, Bovensmilde, Nederland wist niet wat hen overkwam. Dit soort terreurdaden op Nederlandse bodem, daar was men niet bekend mee en ook niet op voorbereid. Je zou dan denken dat een gebeurtenis bij De Punt voor een jonge marinier, voor eeuwig in het geheugen opgeslagen zou worden.

 

Sommige details konden de mariniers nog wel herinneren, zoals de geweldsinstructies. In alle verhoren kwam naar voren dat het hun taak was om de gijzelaars te bevrijden en de kapers uit te schakelen. Als ze zich waarneembaar overgeven volgt aanhouding. Bij verzet mocht geschoten worden. Maar als de rechter of advocaat Zegveld hen gingen doorvragen en hen confronteerden met bewijsstukken, toen lieten het geheugen hen in de steek. De geluidsbanden, die de mariniers vooraf en tijdens het verhoor te horen kregen, roepen geen herinneringen op. Een marinier sprak van “absolute onzin”, dat er een opdracht was om de kapers te doden. Toch spreken de mariniers op cruciale punten elkaar tegen. De een verklaarde geen contact meer te hebben met de andere mariniers en dus er ook nooit meer over gesproken te hebben, terwijl de ander sprak van een 5-jaarlijkse reünie, waarbij De Punt dan ook altijd wordt besproken. Er is onduidelijkheid of er wel of niet vanuit de cockpit is geschoten op de mariniers door de kapers. Ook hebben meerdere mariniers, waaronder “Marinier 5F” verklaard dat ze als enige op een balkon waren blijven staan, het deel tussen twee compartimenten in. Tevens zegt “5F” verbaast te zijn dat wat hij op de geluidsbanden te horen kreeg. Hij kan zich dat niet herinneren en suggereerde dat de opnamen in een ander treindeel gemaakt waren. “5F” noemde het proces een schijnvertoning en hij voelde zich beledigt dat hij zich, 40 jaar na dato, voor de rechter moest verantwoorden.

Wellicht wordt het tijd om het hogerop te spelen. Het wordt tijd om toenmalig minister van Justitie Van Agt in het gerechtsbankje te zetten.

Twee mariniers hebben verklaard dat ze blind het vuur hadden geopend op een toilet en een coupé, zonder dat ze zagen of iemand zich verzette of overgaf. Worden mariniers niet getraind hoe te handelen in stresssituaties? Worden ze niet getraind om hoe dan ook de doorgenomen geweldsinstructies hoe dan ook te handhaven? Hoe belangrijk is een geweldsinstructie in zo’n situatie?   De tegenstrijdige verklaringen van de mariniers is een kleine doorbraak voor de nabestaanden van onze omgekomen helden. Ondertussen doet de landsadvocaat er alles aan om een geregisseerd verhoorproces te voorkomen. Hadden de mariniers hun verklaringen op elkaar afgestemd? De mariniers hebben allemaal dezelfde advocaat, dhr. Geert-Jan Knoops. De heer Knoops is tevens oud-marinier. In de voorbereiding op dit proces waren de mariniers twee keer bij elkaar geweest. Een opvallende uitspraak kwam van marinier “5A”. Hij onthulde dat hij dit voorjaar samen met twee andere commandanten op het ministerie van Defensie was uitgenodigd om de geluidsbanden te beluisteren die, tot dan toe voor alle partijen strikt geheim zijn gehouden.

 

Het mag duidelijk mag zijn dat de mariniers geen volledige openheid van zaken geven. Een marinier handelt in opdracht en is daarvoor getraind. Hij wijkt daar ook niet vanaf. Dat zij continu aangeven, bepaalde momenten niet voor de geest te kunnen halen, is dan ook onzin. Voor de nabestaanden is het nog steeds onduidelijkheid wat er daadwerkelijk in de trein is gebeurd.  De mariniers kunnen niet vervolgd worden vanwege verjaring, maar mocht het aantoonbaar zijn dat zij hebben gelogen en dus meineed hebben gepleegd, dan kunnen ze daarvoor vervolgd worden. Wellicht wordt het tijd om het hogerop te spelen. Het wordt tijd om toenmalig minister van Justitie Van Agt in het gerechtsbankje te zetten.

(Deze column verscheen in de oktober editie van het blad Marinjo)

Advertenties

Een gedachte over “Waar is het geheugen gebleven?

  1. 25-07-2018-12:06

    Rare rechter…… ivm met zijn uitspraak/verklaring over Noor. Zij was plusminus om 04.00 al dood. De betreffende soldaat liegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s