Hallo opa

Johannis-Rering-400px1

Mijn opa Nanni Rering (linksonder) met andere voormalige KNIL soldaten in Kamp Schattenberg. Inzet: Profielfoto van mijn opa als soldaat.

Hallo opa. Het is vandaag exact 27 jaar geleden dat u de overstap had gemaakt naar het hiernamaals. Ik weet dat u nu samen met oma, oom Pet, oom Jack en tante Willy over ons waakt, maar mijn God, wat mis ik u. Het is apart, maar naarmate ik ouder word, wordt dat gevoel ook sterker. Ik was nog maar net 12 jaar toen u overleed. Ik was te jong om te beseffen wat u voor mij betekende en ook te jong om met u een volwassen gesprek te voeren. Naar mijn gevoel heb ik u niet goed gekend. Naar mijn weten zijn er ook geen foto’s waar ik samen met u op sta. Ik zal het mama wel een keer vragen, maar ik heb geen foto van ons samen. Dat vind ik raar en jammer.

U zult het ongetwijfeld wel weten, maar met mij gaat alles goed. Mijn dochter Raphorah, uw achterkleindochter, werd op 11 november 7 jaar. Zij groeit als kool. Het is een felle tante met veel praatjes. De felheid zou ze van mijn moeder kunnen hebben, maar haar vlotte babbel heeft ze toch echt van mij. Als ik me het goed kan herinneren, was u een man van weinig woorden. Ik herinner me dat u rustig in uw stoel zat. Of starend naar buiten. Waar dacht u toen aan? Wat ging er door u heen? Ik heb ook een “bonusdochter”. Stiefdochter klinkt zo negatief, vindt u ook niet? Mijn vriendin Cynthia heeft mij ware liefde laten zien. Op het gebied van de liefde was ik, voordat ik haar ontmoette, geen lieverdje. U zat waarschijnlijk meerdere malen hoofdschuddend van bovenaf mee te kijken. Jong en onbezonnen, zal ik maar zeggen toch?

Toch probeer ik het beste ervan te maken. In Groningen zit ik op mijn plek. Mijn vertrek uit Assen was niet alleen vanwege praktische redenen, maar ook een vlucht. Weg uit de Molukse wijk. Weg uit de vertrouwde omgeving. Achteraf gezien past dat in mijn karakter. Om mezelf echt te leren kennen, moest ik echt op eigen benen staan. Nu leef ik mijn leven hier met mijn vriendin en twee kinderen. Hoewel ik onze familie niet vaak zie, ben ik ze niet vergeten. Ik heb regelmatig contact met tante Mima en Chantal. We hebben een grote familie en hoewel we het als familie goed hadden opgepakt nadat oma in 2005 was overleden, hebben we onbewust toch wat meer contact met de één dan met de ander.

Ik voel me ook verantwoordelijk. Niet alleen voor mijn gezin, maar ook voor de Molukse gemeenschap. Ik ben dan ook betrokken bij allerlei projecten en organisaties. Hoe kijkt u daar tegenaan? Hoe zou u het opgepakt hebben? U was een trotse K.N.I.L. militair. U was een strijder. Uw strijd was ten tijde van de oorlog. Mijn strijd is hier in Nederland. Waar u een pistool of een parang oppakte, heb ik de pen opgepakt. U overleed in 1990. In de loop der jaren ben ik erachter gekomen hoe de Nederlandse overheid u, opa Oetjoe en duizenden andere 1ste generatie KNIL militairen had besodemieterd. Ik heb zoveel vragen die ik u wil stellen. Ik weet dat dat niet mogelijk is, maar er heerst een hoop onbegrip en woede in mij. Nu ik zelf kinderen heb, probeer ik dat om te buigen tot iets positiefs. Ik zal ervoor zorgen dat mijn kinderen het hier goed hebben. Ik zal ervoor zorgen dat zij u leren kennen en uw naam weer zullen doorgeven aan hun kinderen. Bob Marley zong ooit: “If you know your history, than you know where you coming from.” U bent de basis van ons bestaan hier in Nederland. U bent de wortel, van onze familieboom om te groeien. Wij zullen groeien en bloeien in uw naam. Wilt u oma, oom Pet, oom Jack en tante Willy de groetjes doen?

Ik houd van jullie. Satu cinta!

Emerson

 

 

 

 

Een gedachte over “Hallo opa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s